Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
70% listeria gevallen terug te leiden tot afwatering

70% listeria gevallen terug te leiden tot afwatering

Om dit extra onder de aandacht te brengen organiseerden ACO, Master Builder Solutions en EHEDG recent een webinar. Daarin gingen ze dieper in op de belangrijkste aandachtspunten om tot een hygiënisch en dus een voedselveilig resultaat te komen.

Belang van hygiënisch ontwerp voor vloeren en afwatering

Een recente uitbraak van listeria in Zuid-Afrika, onderstreepte nogmaals het belang van goede hygiënische praktijken in de voedingsindustrie. Met een balans van 1.024 bevestigde gevallen en 200 doden, waaronder 80 baby’s was de tol zeer zwaar. “Door de lange incubatietijd duurt het even vooraleer we listeria op het spoor kunnen komen”, duidt Hein Timmerman van EHEDG de cijfers. “Een gebrek aan hygiënisch inzicht in de vloer en de afwatering was de oorzaak achter de uitbraak. Geen toeval, want 70% van de listeriagevallen zijn terug te leiden tot deze problematiek.”

EHEDG timmert al sinds het einde van de jaren 80 aan de weg naar meer voedselhygiëne middels praktische richtlijnen, zowel voor eindgebruikers als voor de fabrikanten van apparatuur en componenten voor omgevingen waarin voedsel verwerkt wordt. Inmiddels werden er 55 gepubliceerd. “In richtlijn 44 wordt dieper ingegaan op hoe de vloer ontworpen moet worden om het risico op besmetting te minimaliseren. Het belangrijkste punt is het realiseren van een naadloze integratie van de vloer en de afwatering.”

Aandachtspunten bij vloeren

Toch loopt het net met de vloer nog al te vaak mis. Kris Van Humbeeck van Master Builder Solutions ziet daar verschillende redenen voor. “De vloer is vaak niet ontworpen voor de lasten die hij moet dragen, zowel mechanisch (te zware heftrucks, vallende voorwerpen), chemisch (zuren, vetten, solventen, sterke reinigingsmiddelen) als thermisch (te hoge of te lage temperaturen). Daarnaast moet een goede afwatering present zijn om de vochtbelasting weg te nemen.”

Aandachtspunten voor afwatering

Ten slotte verdient de afwatering in uw productieruimtes absoluut de nodige aandacht. Reggy Dekeyser van ACO: “Een goede afwatering begint natuurlijk met de juiste positionering van de punten en/of kanalen en de juiste hellingsgraad om het water af te voeren. Maar het moet verder gaan dan dat.

  • Afwatering moet in eerste instantie een grondige reiniging mogelijk maken. Wanneer er water in een afvoerpunt of -goot blijft staan, kunnen eventuele contaminaties zich tijdens het reinigen verspreiden doorheen de volledige ruimte.
  • Ten tweede moet de afwerking rond de afvoer glad en strak zijn. Wanneer de aansluiting ondersteund wordt door een opvulrand, kan er een stabiele en duurzame overgang gerealiseerd worden, waar het risico op ophopend vuil en dus besmettingen geminimaliseerd wordt.
  • Afwatering moet ook zodanig ontworpen zijn dat het afwatersysteem geen afbreuk doet aan de veiligheid en gezondheid van medewerkers.
  • Een laatste aandachtspunt is de capaciteit. Zorg dat de afwateringspunten berekend zijn op het juiste debiet.

Hygiene First bij ACO

Met de ‘Hygiene First’ filosofie van ACO engageert het bedrijf zich om producten te leveren die over de ultieme hygiënische prestaties beschikken. Vier eigenschappen kenmerken daarom het volledige gamma:

  •  Alle interne radii zijn gelijk of groter dan 3 mm waardoor de reinigingskracht sterk toeneemt.
  • Verder worden hygiënische verbindingen gerealiseerd. Een diepgetrokken putlichaam zorgt voor vloeiende contouren die kieren elimineren waarin gevaarlijke bacteriën zich kunnen nestelen.
  • Bovendien wordt er gezorgd voor een droog putlichaam. Er kan geen stilstaand water terechtkomen in het putlichaam, maar enkel in het waterslot, dat bovendien uitneembaar is om ook daar het overtollige water te kunnen uit verwijderen. Dit verhindert geuren, microbiële groei en potentiële chemische gevaren.
  • Een vierde aandachtspunt bij ACO is de opvulrand. Het ontwerp zorgt voor een stabiele en duurzame overgang tussen de afwatering en omliggende vloer. Dit helpt het risico op scheuren in de vloer, die aanzetten tot bacteriegroei, tot een minimum te beperken.

Meer info vind je terug op http://www.hygienefirst.com/be-nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details