Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Afvoerkanalen in een handomdraai hygiënisch schoon
Het is gewoon een kwestie van inpluggen. Gemakkelijk en veilig toe te passen dus, zodat de leidingen langs de binnenkant gedesinfecteerd worden.

Afvoerkanalen in een handomdraai hygiënisch schoon

Afvoergootjes zijn een noodzakelijk kwaad in de voedingsindustrie. Ze dienen om het overtollige water na de uitgebreide reinigingsprocessen efficiënt af te voeren, maar ze kunnen daarom ook een mogelijke broeihaard van bacteriën en micro-organismen zijn. Voor wie de hygiënestandaard in zijn productie verder wil verhogen heeft Ecolab een nieuwe oplossing op de markt, specifiek voor deze problematiek. Met DRAINSPEXX kunnen voedingsbedrijven voortaan op een heel eenvoudige manier hun afvoergootjes desinfecteren door middel van fogging. Een efficiënter en duurzamer alternatief dan de gangbare praktijken.

Listeria houdt zich graag op waar het warm en vochtig is. De afvoer is dan ook een locatie die extra aandacht verdient tijdens het reinigen. Dat geven ook hygiënestandaarden zoals IFS en BRC aan. De desinfectie van afvoergootjes gebeurt vandaag op verschillende manieren die elk hun beperkingen kennen. Ofwel kiest men ervoor ze onder water te zetten, maar dat brengt, naast een hoog waterverbruik, nieuwe risico’s voor de voedselveiligheid met zich mee door de plassen die zich kunnen vormen. Bovendien heeft men geen garantie dat de vloeistoffen zich afdoende langs het volledige oppervlak van de leidingen verspreid hebben. Hetzelfde geldt voor inschuimen dat dan ook nog eens om een extra stap vergt, want het schuim moet nadat het ingetrokken is nog gespoeld worden. Chloortabletten hebben slechts een beperkt bereik en kunnen ook corrosie veroorzaken.

Dankzij de adapters past DRAINSPEXX makkelijk op elk afvoerputje.

Foggen van afvoergootjes

De voedingsindustrie is dus op zoek naar een efficiënte, veilige en betrouwbare methode om de afvoer in de productie te desinfecteren. Om aan die vraag tegemoet te komen heeft Ecolab DRAINSPEXX ontwikkeld. “In feite komt het erop neer dat we de afvoergootjes gaan foggen. Het desinfectiemiddel Kenolox 10 dat nu al toegepast wordt om de productieruimte in zijn geheel te foggen, kan die taak perfect klaren. Wat Ecolab daar nu aan toevoegt is apparatuur die hiervoor specifiek ontwikkeld is, zodat de gebruiker een kant-en-klare oplossing krijgt aangereikt. En uiteraard de expertise om de juiste aanbevelingen te maken”, legt Marketing Associate Arne Daneels uit. Dat gebeurt vanzelfsprekend na productie. De toepassing vergt slechts 10 à 15 minuten tijd, zodat ze eenvoudig aan bestaande reinigings­routines toegevoegd kan worden. 

Gemakkelijk en veilig toe te passen

DRAINSPEXX is een trolley op wieltjes die dus makkelijk tot bij de verschillende afvoergootjes in de productie kan komen. De gebruiker krijgt verschillende adapters ter beschikking, zodat de oplossing op elk afvoerputje werkt. “Het is gewoon een kwestie van inpluggen. Gemakkelijk en veilig toe te passen dus, zodat de leidingen langs de binnenkant gedesinfecteerd worden. Dat is waar contaminaties zich durven opbouwen. Zeker in high risk zones in voedingsproductie kan deze fogging apparatuur een waardevolle toevoeging aan het hygiëneplan zijn. Een wekelijks gebruik is aanbevolen, als het in de schoonmaakplanning geïntegreerd kan worden. Wij komen uiteraard ter plaatse om te analyseren welke hoeveelheden desinfectiemiddel en hoeveel tijd elk afvoergootje vraagt. Voedingsbedrijven krijgen dus een eenvoudige en betrouwbare methode om het aantal pathogene micro-organismen te reduceren”, vat Daneels het samen.    

DRAINSPEXX is een trolley op wieltjes die dus makkelijk tot bij de verschillende afvoergootjes in de productie kan komen.

Listeria onder controle houden

Wat dit dan tot de ideale oplossing voor de desinfectie van afvoeren maakt? “Het volledige binnenoppervlak van de leidingen komt in aanraking met het desinfectiemiddel. Bovendien is er geen naspoelen vereist en is er slechts een beperkte blootstellingstijd nodig. Dankzij de adapters past het makkelijk op elk afvoerputje. Zolang de geurafsluiters van alle aangesloten afvoeren goed gesloten zijn, komt er geen mist vrij elders in de ruimte. Ze hoeft dan ook niet leeggehaald te worden. Ook het risico op corrosie of onaangename geurtjes is uitgesloten. Maar het belangrijkste is het feit dat voedingsbedrijven een extra wapen in handen krijgen in de strijd tegen listeria”, besluit Daneels.    

Waarom Kenolox 10?

– Kant-en-klaar desinfectiemiddel
– Biocide goedgekeurd volgens BPR 528/2012, PT4 en PT2
– Efficiënt te gebruiken tegen bacteriën, gisten en virussen
– Geen naspoelen vereist
– Bevat geen stoffen die als gevaarlijk gecategoriseerd zijn

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details