Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
AI en Automatisering: mkb-bedrijven mogen de boot niet missen
igus verlaagt de drempel voor mkb-bedrijven om met automatisering aan de slag te gaan door betaalbare en intuïtieve open source oplossingen aan te bieden met of zonder besturingssoftware.

AI en Automatisering: mkb-bedrijven mogen de boot niet missen

Automatisering ontwikkelt zich razendsnel, onder andere op het gebied van Artificial Intelligence (AI). De industriesector bedenkt steeds weer nieuwe ideeën voor nog slimmere en efficiëntere fabrieken. Maar traditionele mkb-bedrijven dreigen achterop te raken als ze geen actie ondernemen. Met Low Cost Automatisering kunnen bedrijven laagdrempelig en met een zeer laag risico hun eerste stappen zetten in de wereld van AI en Automatisering.

Met de igus ReBeL cobot kunnen zelfs kleine en middelgrote ondernemingen eenvoudig het AI-automatiseringstijdperk betreden.

AI en digitalisering zijn belangrijke trends voor de toekomst van robotisering. Met name AI heeft een groot potentieel voor robotica. Het belangrijkste doel ervan is om variabiliteit en onvoorspelbaarheid beter te beheren, zowel in realtime als offline. AI in software kan productieprocessen verbeteren, bijvoorbeeld door processen te optimaliseren, via voorspellend onderhoud of vision-based gripping.

Kansen benutten

Maar de industrie benut nog niet alle kansen. Dat blijkt onder meer uit een onderzoek dat managementadviesbureau McKinsey afgelopen juni uitvoerde ter gelegenheid van de Automatica beurs in München. De auteurs van het rapport zien in het huidige productielandschap een klein aantal fabrikanten die de standaarden bepaalt, van AI en digital twins tot zelflerende robots. Het snelle ontwikkelingstempo luidt een nieuw automatiseringstijdperk in. Het onderzoek geeft echter óók aan dat de meeste bedrijven nog ver verwijderd zijn van de niveaus van digitalisering en automatisering die tegenwoordig mogelijk zijn. Ze lopen daarmee het risico achterop te raken in een tijd van razendsnelle veranderingen.

Van het bedienen van machines in een fabriek en het verpakken van donuts tot nauwkeurig doseren: de RBTX online marktplaats biedt meer dan 400 kosteneffectieve, direct bruikbare robotoplossingen die een revolutie teweegbrengen.

Low Cost Automatisering

Hoe kunnen niet alleen grote maar ook kleinere spelers deelnemen aan de toekomst van AI-automatisering? De sleutel hiertoe is low cost automatisering. Dit zijn plug-and-play automatiseringsoplossingen die betaalbaar en laagdrempelig zijn. Aanbieders ervan deden de afgelopen jaren steeds vaker hun intrede. Ze bieden robots aan voor een fractie van de prijs van reguliere industriële robots en maken daarbij gebruik van online configurators waarmee bedrijven snel en eenvoudig configuraties kunnen genereren, zonder tussenkomst van dure system integrators. Dankzij de open source no-code-technologie kunnen robots net zo eenvoudig worden bestuurd als een computerspel.

Betaalbare robotcomponenten

igus is één van de aanbieders van low cost automatisering. Het bedrijf richtte hier een aparte businessunit voor op: LCA, wat staat voor Low Cost Automatisering. Robots worden hier gebouwd en aangeboden tegen betaalbare prijzen. Een voorbeeld is de ReBeL cobot serie met 4, 5 of 6 assen, vrijwel geheel gemaakt van hoogwaardig kunststof. De cobot is geschikt voor onder andere het uitvoeren van monotone repetitieve handelingen zoals het plaatsen van onderdelen in machines, het positioneren van camera’s etc. Een groot deel van de eigen toepassingen in de fabriek van igus is inmiddels ook met low cost robotica van igus geautomatiseerd.

Online robotica marktplaats

Om geïnteresseerde partijen te helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor hun toepassing en budget, lanceerde igus RBTX.com. Mark van de Waal, Marketing Manager bij igus legt uit: “Dit is een online robotica marktplaats die fabrikanten en gebruikers van low cost robotica samenbrengt. Inmiddels bieden meer dan 100 partners hier hun producten aan. Een online tool maakt de combinatie van robots, machineframes, grijpers en transportbanden mogelijk. Zelfs het testen van bewegingen via het drag & drop-principe in een 3D-model behoort tot de mogelijkheden.”

Lage investeringskosten

“Enkele duizenden mkb-bedrijven wereldwijd hebben al automatiseringsoplossingen via RBTX.com geïmplementeerd”, vertelt Van de Waal. “In 95% van de 400 verkrijgbare toepassingen gaat het om investeringen lager dan 12.000 euro. Sinds de lancering van het platform zien we een toenemende belangstelling.” Maar niet elke taak kan geautomatiseerd worden met low cost robotica, waarschuwt hij. “Vooral wanneer zeer zware werklasten moeten worden verplaatst of extreme nauwkeurigheid is vereist, is dit lastig. Toch kan een breed scala aan werkprocessen kosteneffectief geautomatiseerd worden. Het grote voordeel van RBTX is dat gebruikers betaalbare robotcomponenten van verschillende fabrikanten uit één hand krijgen aangeleverd, inclusief een prijs- en compatibiliteitsgarantie.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details