Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Architect van efficiënte materiaalstromen
Niels Colson: “Er zijn twee hamvragen in logistiek: hoe kunnen we een optimale flow van materialen creëren en hoe kunnen we elke cm³ zo optimaal mogelijk benutten.”

Architect van efficiënte materiaalstromen

Hoe minder bewegingen materiaalstromen moeten maken, hoe minder uw producten kosten. Investeren in logistiek levert dus centen op en dat is precies waarom het de voorbije jaren flink de wind in de zeilen had. Ook tijdens corona bleven de investeringen doorgaan. Maar een logistieke puzzel leggen is geen evidente opdracht. Het is een kluwen van processen en bewegingen die geïdentificeerd, geanalyseerd en gesimuleerd moeten worden om tot de best werkende oplossing voor uw bedrijf te komen. U zoekt dus een betrouwbare partner, een architect met kennis van zaken in logistiek en productie, want alles moet naadloos aansluiten. Een rol die DD Engineering op het lijf geschreven is. 

Logistiek is meer dan alleen maar uw magazijn. Het omvat eigenlijk een masterplan van uw volledige productieplant (of plants) en hoe alle materialen zich daarbinnen begeven. Waar komen de grondstoffen binnen? Hoe moeten ze worden opgeslagen? Waar gaat het met halfafgewerkte producten naartoe? … Niels Colson, zaakvoerder van DD Engineering: “Er zijn twee hamvragen in logistiek: hoe kunnen we een optimale flow van materialen creëren en hoe kunnen we elke cm2 zo optimaal mogelijk benutten. Wie een goed passend antwoord op beide uitdagingen kan geven, kan zijn operationele kosten flink verlagen.” Vroeger hadden voedingsbedrijven aan een pallet en een heftruck genoeg. Nu doen ook automatisering en digitalisering zijn intrede in het verhaal om de efficiëntie van logistieke bewegingen verder op te drijven. “Een positieve evolutie, omdat voedingsbedrijven veel meer technologie ter beschikking hebben om een oplossing op maat van hun noden te realiseren. Maar de complexiteit van logistieke optimaliseringen is wel toegenomen”, stelt Colson vast.

DD engineering beschikt over een eigen unieke optimalisatiesoftware om logistieke flows te berekenen. Voor oplossingen die qua output en haalbaarheid werken.

Logistieke expertise en productiekennis komen samen

Voedingsbedrijven schakelen daarom steeds vaker een logistieke expert in. Colson: “Een logistieke puzzel is een beetje zoals een blokkendoos. Het gaat er om eerst de juiste elementen bij elkaar te laten passen en dan elk van die blokken uit te werken tot een concreet antwoord op de noden van de klant. We hanteren daarbij een heel pragmatische aanpak. Dat begint met een aantal dagen studie en gaat verder tot waar de klant nodig heeft. Op maat en op schaal dus.” Alles begint dus met een logistiek masterplan. Of het nu gaat om het aanpassen van logistieke stromen, het verbeteren van de opslagcapaciteit, of het optimaliseren van de stock, DD Engineering heeft van alle logistieke domeinen kaas gegeten. En meer. “Belangrijk daarbij is dat we als een totaalpartner kunnen fungeren voor voedingsbedrijven. Logistiek vandaag kan niet meer losgetrokken worden van de productie. Een optimale flow is een geïntegreerde flow die ook rekening houdt met uw verschillende productieprocessen en hoe die aangestuurd worden. Door onze expertise in wat het betekent om voeding te produceren en alle aandacht voor voedselveiligheid die daarbij komt, maken we ons sterk nog een betere architect van uw logistieke bewegingen te zijn.”

Of het nu gaat om het aanpassen van logistieke stromen, het verbeteren van de opslagcapaciteit, of het optimaliseren van de stock, DD Engineering heeft van alle logistieke domeinen kaas gegeten.

Altijd technisch de beste en meest toekomstbestendige oplossing

Want dat is echt de rol die DD Engineering opneemt in al zijn projecten. “We gaan op de markt op zoek naar hoe we de beste technologische invulling kunnen geven aan wat eruit de logistieke studie naar voren kwam. Door onze onafhankelijkheid kunnen we telkens het beste product aan de beste oplossing matchen. We nemen een verbindende rol op en fungeren gedurende het volledige traject als vast aanspreekpunt van de klant. Studie, engineering en implementatie maar ook opleiding, opstart en nazorg nemen we ter harte. Als we de deur achter ons dicht trekken, krijgt u als voedingsbedrijf een perfect werkende oplossing in handen. Future proof ook, want we doen er alles aan om van in het begin vooruit te kijken naar hoe u uw bedrijf, uw productie en uw logistiek de komende jaren ziet evolueren”, besluit Colson.    

Capaciteitsberekening halfautomatisch magazijn voor Conhexa

Conhexa werd opgericht in 1975 en is een diepvriesgroothandel in voeding uit Duinkerke. In het kader van hun verdere groei beslisten ze om een halfautomatisch magazijn met mobiele rekken te bouwen. Om de concrete capaciteit ervan te berekenen, werd een beroep gedaan op de expertise van DDL. In een diepvriesmagazijn is elke extra m3 een dure aangelegenheid, zowel naar investering als naar maandelijkse kost. Een diepvriesmagazijn moet dus zo compact mogelijk zijn. Mobiele rekken zijn hiervoor aangewezen. Daarnaast moet bij de bouw met zekerheid bepaald worden of de gevraagde output wel gehaald kan worden. Als logistieke ingenieurs gebruikte DD Engineering zijn unieke simulatiesoftware om te berekenen aan welke oplossing Conhexa het meeste baat zou hebben. Door alles tot in de puntjes na te rekenen kon het hele diepvriesmagazijn geoptimaliseerd worden tot grote tevredenheid van de klant.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details