Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Aseptische planetaire tandwielkast in rvs perfecte antwoord voor snijmachine
De Centris 400C Optitec werd ontwikkeld om zijn (snij)tanden te zetten in kaas. Een complex product omwille van zijn textuur en vooral zijn gevoeligheid aan contaminaties. De AE205 van Apex Dynamics voldeed perfect aan de wensen van FAM.

Aseptische planetaire tandwielkast in rvs perfecte antwoord voor snijmachine

België beschikt niet alleen over voeding van de hoogste kwaliteit, maar ook over machinebouwers van de hoogste kwaliteit om haar voedingsindustrie te bedienen. FAM is er daar één van. Het bedrijf uit Kontich wierp zich in veertig jaar op als de referentie in snijmachines wereldwijd. Kwaliteitsvolle componenten vinden zijn dan ook altijd de orde van de dag. Voor zijn Centris 400C Optitec vond FAM een planetaire tandwielkast met het gewenste vermogen en een onberispelijke hygiëne bij Apex Dynamics.

FAM ontwikkelt en produceert industriële snijmachines voor de voedingsindustrie. Dat gebeurt vanuit het hoofdkantoor in Kontich, maar het bedrijf is over heel de wereld actief. Alles wat op maat moet worden gesneden voor voedingsbedrijven van groenten, fruit en noten tot kaas, vlees, vis en gevogelte, zelfs chips en frieten, kan met de machines van FAM de juiste vorm mee krijgen. “Het vertrekpunt is om alle knowhow over snijmessen en -processen in huis te houden. De nauwe samenwerking met zusterbedrijf Stumabo International dat precisiemessen produceert is daar een exponent van. Op die manier kunnen we het snijden tot in de puntjes beheersen en de hoogste kwaliteit in elke productiestap nastreven om onze klanten het gewenste resultaat te geven. Vandaar dat een wereldwijde aanwezigheid ook zo belangrijk is. Andere culturen hebben andere behoeftes en manieren van denken en eten. We proberen zo dicht mogelijk bij onze klanten te staan”, vertelt project engineer Nikki Vekemans.

Met een perfect hygiënische afwerking, een overbrengverhouding van 6 en een koppel tot 2.000 Nm levert de AE205 van Apex Dynamics de prestaties die de Centris 400C Optitec nodig had.

Hoogste niveau van hygiëne nodig

Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van de Centris 400C Optitec. Een machine die in eerste instantie voor de Amerikaanse markt ontwikkeld werd, maar vanuit Kontich nu een variant kreeg met Europese motor. De Centris 400C Optitec werd ontwikkeld om zijn (snij)tanden te zetten in kaas. Een complex product omwille van zijn textuur en vooral zijn gevoeligheid aan contaminaties. “Het snijden van kaas vergt een hoog koppel en een hoog vermogen om het snel en efficiënt te kunnen snijden. Daarnaast is kaas gevoelig aan schimmels en bacteriën, zoals listeria. Het hoogste niveau van hygiëne moet dan ook gehaald worden in je installatie. Dat vraagt om componenten uit rvs die een gladde afwerking hebben, en corrosiebestendig zijn om de dagelijkse intensieve reinigingsprocessen en de daarbij gebruikte chemicaliën de baas te kunnen.”          

AE205 perfecte antwoord op eisen

Een zoektocht die in eerste instantie geen geschikte planetaire tandwielkast opleverde. Tot de motorleverancier FAM in de richting van Apex Dynamics wees. “Omwille van enerzijds de beschikbare ruimte binnen het machineconcept en anderzijds de hoge krachtdichtheid die we nodig hadden moest het voor ons een planetaire tandwielkast zijn. Maar er zijn er weinig op de markt in rvs”, geeft Vekemans aan. Een tweede belangrijke element was de kwaliteit van de tandwielkast. “Onze klanten verwachten betrouwbare machines. In de voedingssector, waar (verse) producten kunnen verloren gaan, is stilstand volledig uit den boze. 

Daarom zetten we in op kwaliteitsonderdelen.” De AE205 van Apex Dynamics voldeed perfect aan de wensen van FAM. Met een overbrengverhouding van 6 en een koppel tot 2.000 Nm leverde hij de prestaties die de Centris 400C Optitec nodig had.

Omdat FAM oorspronkelijk werkte met een Amerikaanse aandrijving met een redelijk kleine tandwielschijf, was er hier ook een kleinere asdiameter nodig aan de uitgaande zijde. Een kolfje naar de hand van Apex Dynamics.

Juiste ondersteuning

Vekemans: “We zien duidelijk dat de eisen rond hygiëne in de voedingssector steeds strenger worden. De hygiënische afwerking van de AE205 planetaire tandwielkast springt dan ook meteen in het oog. Omdat we oorspronkelijk met een Amerikaanse aandrijving werkten, met een redelijk kleine tandwielschijf, was er hier ook een kleinere asdiameter nodig aan de uitgaande zijde. Zelfs met deze aanpassing op maat, slaagt Apex Dynamics erin de volledig rvs tandwielkast met customized motor­adapter binnen de vijf weken aan te leveren. Een sterk staaltje organisatie, zeker in coronatijden. Daarnaast geven ze ook altijd antwoorden op onze vragen waarmee we tot een oplossing voor onze klant kunnen komen. Dat is wat je zoekt in een partner. Tandwielkasten vervangen in bestaande modellen van machines, dat doe je niet zomaar. Maar bij nieuwe machineconcepten gaan we zeker aankloppen bij Apex Dynamics om te zien of we opnieuw kunnen samenwerken”, besluit Vekemans.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details