Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Automatische desinfectie bij kaasproductie zet infecties buitenspel
Het compacte, wendbare en onderhoudsvriendelijke apparaat garandeert een efficiënte én effectieve aanpak.

Automatische desinfectie bij kaasproductie zet infecties buitenspel

In de voedselverwerkende industrie zijn zowel infectiepreventie als desinfectie cruciale aandachtspunten. Jammer genoeg liggen risico’s op (na)besmetting of kruisbesmetting steeds op de loer. De toepassing van automatische desinfectie biedt tal van voordelen ten opzichte van manuele desinfectie. In dit artikel zet Medtradex zijn oplossing Nocotech in de kijker. Ook kaasproducenten maken er dankbaar gebruik van. Bernard Noël, account manager België/Luxemburg, geeft tekst en uitleg. 

Zoals in andere voedselverwerkende bedrijven kunnen bij de productie van kazen diverse micro-organismen een bedreiging vormen voor de voedselveiligheidsketen. “Sporen, virussen, bacteriën en schimmels mogen weliswaar onzichtbaar zijn, ze zijn overal aanwezig”, zegt Bernard Noël. “Bedrijven die kaas produceren en/of verwerken, voeren een zerotolerance-aanpak tegen klassieke ziekteverwekkers, zoals listeria, salmonella, staphylococcus aureus en coliformen. Deze micro-organismen vormen trouwens een groter risico voor belegen dan voor verse kazen. In de strijd tegen gisten en schimmels die leiden tot productbederf, grijpen kaasproducenten soms ook naar conserveermiddelen. Maar die aanpak stoot steeds meer op weerstand, onder meer bij klanten. Daarom is het een slimme zet om te investeren in het voorkomen van ziekteverwekkers voor, tijdens en na het productieproces. Automatische desinfectie van werkruimtes en -oppervlakken is hierbij de ideale oplossing.”

De NocoTech diffusiemachine is een duurzaam concept voor geautomatiseerde desinfectie van ruimtes en oppervlakken.

Manuele desinfectie: kaas met gaten

Wat zijn de zwakke punten van het handmatig desinfecteren van installaties en werkoppervlakken? Noël legt uit: “Naast het feit dan mensen goede dragers en verspreiders zijn van ziekmakende kiemen, maken ze soms ook fouten bij het reinigen en desinfecteren van omgevings- en werkoppervlakken. Sommige oppervlakken in kaasproductie-installaties zijn moeilijker bereikbaar, en dus lastig of zelfs niet te desinfecteren. Daarnaast zijn sommige plaatsen en materialen gevoelig voor natte desinfectie, zoals elektrische of elektronische apparatuur. Ook kan er residu van reinigingsproducten aanwezig blijven na een manuele naspoeling.” Noël geeft nog enkele zwakke punten aan van manuele desinfectie. “Deze werkwijze is erg arbeidsintensief en leidt tot een hoog verbruik van water en ontsmettingsmiddelen. Een manuele desinfectie is trouwen nooit volledig meetbaar of reproduceerbaar.”

Voordelen van automatische desinfectie

In het klantenbestand van Medtradex zitten enkele kaasproducenten die definitief overtuigd zijn van de voordelen van automatische desinfectie. “Deze klanten maken dankbaar gebruik van ons Nocotech concept” bevestigt Noël. “Dit concept is helder: via een vernevelingstoestel zoals onze Nocospray 2 of Nocomax wordt een biologisch afbreekbaar ontsmettingsmiddel op basis van H2O2 (Nocolyse) in een ruimte verneveld. Hierdoor ontstaat een droge mist – ‘fogging’ – waarvan de partikels door de oppervlakken aangetrokken worden.” Automatische desinfectie biedt tal van voordelen. “Moeilijke bereikbare plaatsen worden grondig ontsmet”, steekt Noël van wal. “Bovendien worden alle oppervlakken evenwaardig ontsmet, zonder risico op corrosie of oxidatie van gevoelig materiaal dat bij de productie van kaas ingezet wordt. Onze klanten halen nog een belangrijk pluspunt aan: met slechts 1 ml Nocolyse kunnen ze 1 m³ ontsmetten. Dit levert hen een enorm rendement op. Ook het feit dat er geen residu achterblijft en er dus geen naspoeling nodig is, zorgt ervoor dat werkruimtes snel vrijgegeven kunnen worden zonder geurhinder. Ook dat levert winst op.”

Nocolyse Food is een 100% biologisch ontsmettingsmiddel, specifiek ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie.

Medtradex reikt expertisem op maat aan

Bij de productie zijn sommige werkzones extra gevoelig voor besmetting door micro-organismen. “Vanuit Medtradex reiken we graag onze jarenlange expertise en knowhow aan om via analyses, audits en inspectieverslagen van onder andere kaasproducenten te doen anticiperen op mogelijke risico’s”, signaleert Bernard. “Bij een desinfectieproces bieden we onze klanten een validatie aan met kwantitatieve metingen en controles op de oppervlakken. Samen met hen stellen we vast dat na het gebruik van onze Nocotech-toepassing infectieproblemen buitenspel gezet worden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details