Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Automatische desinfectie houdt kaasproductie schimmelvrij
Fromagerie Regal produceert al sinds 1918 verse artisanale kaas.

Automatische desinfectie houdt kaasproductie schimmelvrij

Zeker niet op moeilijk te bereikbare plaatsen. Fromagerie Regal uit Queue-du-Bois maakt maakt daarom gebruik van het Nocotech concept, een vernevelingsoplossing van Medtradex, om zijn ruimtes onberispelijk schoon te houden. En met resultaat. Sinds de opstart ruim een jaar geleden zijn er geen problemen meer vastgesteld. Een gesprek met zaakvoerder Damien Bruwier.

Kan u kort Fromagerie Regal en de functie die u vervult voorstellen?

Fromagerie Regal produceert al sinds 1918 verse artisanale kaas. De producten worden verkocht als huismerk, voornamelijk aan Carrefour en Mestdagh. We bieden eveneens ons eigen merk Regal voor de industrie, online verkoop en via groothandel tot bij de lokale handelaars. We produceren ook verse kaas ingrediënten op maat voor de voedingsindustrie. Deze zijn voorbestemd voor meer specifieke toepassingen zoals sandwiches, het produceren van tapaskazen, sauzen … Ik heb het bedrijf in 2011 overgenomen. Met een ploeg van vijf produceren we 300 ton per jaar. Altijd waakzaam over de kwaliteit en werkend met een korte bevoorradingsketen. We zijn ook lid van een duurzame zuivelketen genaamd ‘Marguerite Happy Cow’. Daarom werken we alleen samen met lokale melkproducenten. 

Het Nocotech concept vergemakkelijkt het desinfectieproces aanzienlijk. Er is tijdswinst en het vervangt de handmatige desinfectie voor moeilijk te bereiken plaatsen. Bovendien lijdt het materiaal er niet onder.

Welk zijn, vanuit hygiënisch standpunt, de risico’s waar u mogelijk tegen aanloopt?

Dit zijn de klassieke ziekteverwekkers zoals listeria, salmonella, staphylococcus aureus en coliformen. Hoewel deze risico’s nooit erg kritiek zijn, aangezien die groter zijn voor belegen dan voor verse kazen. Wat belangrijker is, zijn de gisten en schimmels die leiden tot bederf van het product aan het einde van zijn levensduur. In het verleden hebben we conserveermiddelen gebruikt, maar we willen deze liever zo veel mogelijk reduceren of zelfs volledig supprimeren. We voeren regelmatig microbiologische analyses uit volgens een jaarplanning. Tevens wordt er ieder kwartaal een audit uitgevoerd met betrekking tot het reinigen en desinfecteren van de oppervlakken. 

Waarom heeft u voor een automatische desinfectie gekozen?

In eerste instantie om het verschijnen van gisten en schimmels in de werkomgeving te voorkomen. Anderzijds om de desinfectie te vergemakkelijken voor moeilijk bereikbare plaatsen en materialen die gevoelig zijn aan natte desinfectie, zoals elektrische of elektronische apparatuur. Tot slot om arbeid te besparen en met het oog op reproduceerbaarheid van het desinfectieproces.

Waarom koos u voor het NOCOTECH concept van Medtradex?

De keuze viel op Medtradex na een overtuigende demonstratie met goede resultaten. Het concept is eenvoudig: de biocide is gebruiksklaar en gemakkelijk in gebruik. Daarnaast is de ontoegankelijkheid van de ruimtes tijdens het desinfectieproces relatief kort en is de geur volledig neutraal. Een validatie gebeurt door Medtradex met kwantitatieve metingen en controles op de oppervlakken. Sinds het Nocotech concept in gebruik is, zijn we geen enkel probleem tegengekomen. 

Welke voordelen biedt het in de praktijk?

Dit concept vergemakkelijkt het desinfectieproces aanzienlijk. Er is een tijdswinst en het vervangt ook de handmatige desinfectie voor de moeilijk te bereiken plaatsen. Bovendien lijdt het materiaal er niet onder. Er werd geen oxidatie of degradatie van elektronisch materiaal waargenomen. Een ander voordeel is dat de desinfectiecyclus tot een minimum is gereduceerd. De desinfectie laat geen residu achter en er hoeft niet te worden nagespoeld. De ruimtes kunnen zeer snel vrijgegeven worden zonder geurhinder. Sinds we er een jaar geleden mee begonnen zijn, zijn er geen sporen meer van schimmels op het plafond, wat ons heeft toegelaten de reinigingsfrequentie te verminderen.

De desinfectie via het Nocotech concept van Medtradex laat geen residu achter en er hoeft niet te worden nagespoeld. De ruimtes kunnen dus zeer snel vrijgegeven worden zonder geurhinder.

Hoe verliep de implementatie?

Ikzelf sta in voor de wekelijkse opstart van het toestel in alle ruimtes van de fabriek. Medtradex heeft mij de volledige opleiding gegeven, veiligheidsmaatregelen incluis. Het gaat om een mobiel apparaat, wat toelaat het doorheen de verschillende ruimtes te verplaatsen. De instellingen zijn zeer eenvoudig en het product Nocolyse FOOD is klaar voor gebruik, dus geen risico op een verkeerde dosering. Het is zelfs mogelijk om de verneveling op een vooraf bepaald tijdstip automatisch te laten opstarten. 

In hoeverre zou u het Nocotech systeem aanraden?

Ik zou het concept aanbevelen omwille van het gebruiksgemak en de mogelijkheid om efficiënt moeilijk te bereiken plaatsen te ontsmetten. Of deze technologie nu dagelijks, wekelijks of curatief wordt ingezet, ze werkt altijd. Ook de samenwerking met Medtradex verloopt uitstekend. In eerste instantie is een studie met proof of concept uitgevoerd. Via rapportage heeft Medtradex de effectiviteit kunnen objectiveren. Er werden verschillende demonstraties uitgevoerd met controle op de verneveling van Nocolyse FOOD en controles op oppervlaktecontaminatie, voor -en na desinfectie. De exacte dosering voor optimaal resultaat is hierbij bepaald. Vervolgens heb ik een volledig rapport ontvangen met ondersteunende data, afbeeldingen en een op maat gemaakte instructiefiche. We hebben zelf de mogelijkheid gehad om het concept enkele weken te testen voor interne validatie. Sinds de opstart hebben geen enkel probleem vastgesteld en de aanlevering van de producten verloopt zeer vlot.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details