Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Baanbrekende hopdoseeroplossing voor brouwers
Agidens, met haar hoofdkantoor in Zwijndrecht, verbetert voortdurend industriële productieprocessen.

Baanbrekende hopdoseeroplossing voor brouwers

De brouwsector evolueert razendsnel. Brouwers zoeken voortdurend nieuwe processen en flexibele oplossingen om op een gecontroleerde manier hoogwaardige en interessante biersoorten te produceren. Met AHOP, een veilige, gecontroleerde en automatische of manuele hopdoseeroplossing, biedt Agidens hen de kans om dry hopping en dosering van additieven efficiënt aan te pakken en tegelijk de kwaliteit en smaak van hun bier te verbeteren.

Door het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort krijgt bier voornamelijk een bitter en – in mindere mate – aromatisch karakter. De meer kruidige en fruitige aroma’s kunnen ook worden toegevoegd via dry hopping. Bij dit proces voegt de brouwer aromahop toe tijdens de vergisting of lagering. Het doel van dry hopping is om de aroma’s uit de toegevoegde hop in het bier te laten trekken, waardoor het uiteindelijke bier aromatischer van smaak wordt.

De huidige procestechnieken bezorgen brouwers kopzorgen. Het is vaak een tijdrovende, bierverspillende en complexe taak om hop in en uit het bier te krijgen.

Impact IPA-revolutie

Volgens Kim Verschueren, Director Process Engineering bij Agidens, wint een nieuwe generatie bieren met een meer uitgesproken en aromatische (hop)smaak steeds meer aan populariteit bij een breed liefhebberspubliek. “Die trend past in de IPA-revolutie (India Pale Ale), een heel populaire bierstijl de afgelopen jaren. IPA’s zijn extra hoppig en/of kruidiger en fruitiger”, geeft Verschueren aan. “Terwijl de volumes van speciaalbieren toenemen, moeten de huidige dry hop- en doseertechnieken in staat zijn om steeds grotere volumes hop te verwerken. De huidige procestechnieken bezorgen nogal wat brouwers kopzorgen. Het is vaak een tijdrovende, bierverspillende en complexe taak om hop in en uit het bier te halen. Brouwers zijn maar al te vertrouwd met problemen als verstoppingen die het gevolg zijn van opgezwollen hoppellets, zuurstofopname, beperkte batches, reinigingsmogelijkheden en flexibiliteit.”

Complex proces

Bij dry hopping moeten brouwers met heel wat parameters rekening houden”, geeft Verschueren aan. “Naast bier- en gistsoort is ook de kwaliteit van de hop als grondstof van grote invloed. Het gaat hierbij onder andere om soort, oogst, de hoeveelheid alfa- en bètazuren en essentiële oliën. En om de juiste hopsmaak in het bier te krijgen, spelen ook veel fysische parameters een rol om de verspreiding van de nodige componenten uit de hop in het bier te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan de contactoppervlakte van de hopdeeltjes die aan het bier worden blootgesteld, de contacttijd tussen bier en hop, de temperatuur, zowel van de hop als van het bier, en de agitatie of stroming om de diffusie te bevorderen.” Vanuit kwaliteitsoogpunt moet een brouwer zuurstofopname na de eerste gisting vermijden, vult hij aan. “Niet alleen om het bier te beschermen tegen oxidatieve reacties en (her)vorming van diacetyl, maar ook om oxidatieve afbraak te voorkomen van de gevoelige bètazuren of lupulonen van de hop, waarvan bekend is dat zij nefast zijn voor de smaak van het bier.”

De AHOP-oplossing van Agidens zorgt onder meer voor een ononderbroken doseerproces, de toediening van onbeperkte hopvolumes en een betere aromaopname.

Innovatieve doseeroplossing

Met de AHOP-oplossing ontwikkelde Agidens een volautomatische en een manuele oplossing voor het doseren van vaste stoffen en vloeistoffen, zoals hoppellets, poeders, kruiden en vloeibare aroma’s. De AHOP doseerunits bieden een antwoord op de meeste uitdagingen van bestaande dry-hoptechnieken en garanderen toevoeging van hoeveelheden zonder zuurstofopname. De verplaatsbare unit werd uitgebreid getest op de eenvoudige dosering van onbeperkte hoeveelheden hoppellets in bier en zorgt voor meer efficiëntie en kwaliteit in
het brouwproces.

Tal van voordelen

De AHOP-oplossing biedt brouwers tal van voordelen, met onder meer een ononderbroken doseerproces, de toediening van onbeperkte hopvolumes – met een snelle invoer en gegarandeerde verwaarloosbare zuurstofopname – en een betere aromaopname. Daarnaast zijn er een geïntegreerde (transfer)pompfunctie en flexibele additievendosering, van bijvoorbeeld koffie, kruiden of gedroogd fruit. Bovendien zijn de AHOP-doseerunits ook volledig CIP-compatibel.

Over Agidens

Agidens verbetert voortdurend industriële productieprocessen. Het bedrijf gelooft dat de juiste automatiseringsoplossingen, digitale technologieën en value added services resulteren in productieprocessen die elke dag verbeteren. De Agidens consultants zorgen ervoor dat het productieproces op het hoogste niveau blijft presteren. Processen die veiliger, beter en slimmer zijn. Flexibel en duurzamer. “Omdat we klaar moeten zijn voor wat komt. ‘Because progress never stops.’”

Bron: whitepaper ‘Dry Hopping Challenges’ (auteur: Kim Verschueren), Agidens International NV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details