Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Barry Callebaut opent grootste chocolademagazijn ter wereld

Barry Callebaut opent grootste chocolademagazijn ter wereld

“Life is like a box of chocolate. You never know what you’re going to get”, zei Forrest Gump ooit. Maar niet als het van The Chocolate Box van Barry Callebaut afhangt. Het nieuwe chocolademagazijn in Lokeren is 12 voetbalvelden groot, 41 meter hoog en meteen ook de grootste en duurzaamste ter wereld. Vanuit Lokeren worden dagelijks 20 tot 30 chocolade containers geladen, klaar om te vervoeren naar de hele wereld.

Logistieke draaischijf vanuit Lokeren

Met een totaal investeringsbedrag van 100 miljoen euro is dit Barry Callebaut’s grootste investering ooit in haar operationele netwerk. De bouw van het magazijn, met een totale oppervlakte van 12 voetbalvelden, startte in de zomer van 2019. Minder dan 24 maanden later was het gebouw klaar. In de volledig geautomatiseerde high bay van 41 meter hoog kunnen tot 125.000 pallets worden opgeslagen bij een constante temperatuur van 18°C.

Hoogtechnologisch en duurzaam

The Chocolate Box is ook het duurzaamste chocolademagazijn ter wereld. The Chocolate Box kreeg als eerste gebouw in de Benelux een BREEAM Outstanding-certificaat en behaalde daarmee de hoogste duurzaamheidsscore voor logistieke gebouwen. Het gebouw kan volledig in haar eigen energieverbruik voorzien en is daardoor volledig energiepositief. 

Ze maakt gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam bouwen: zonnepanelen, luchtbehandelingsunits, regenwater- en warmterecuperatie, vochtigheidsregeling, isolatie en geothermische energie. Voor het welzijn van de werknemers is er natuurlijk daglicht in het hele gebouw en zijn er ontspanningsruimtes en voorzieningen voor e-bikes.

Jongeren aantrekken via duaal leren

In het magazijn werken 120 food heroes, waarvan 40 nieuwe functies uitoefenen. Om jongeren warm te maken voor een job in de voedingsindustrie, werkt Barry Callebaut met duale leertrajecten. Leerlingen uit het 5de en 6de jaar secundair onderwijs kunnen in het magazijn ervaring opdoen als bijvoorbeeld heftruckchauffeur, een knelpuntberoep in Vlaanderen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details