Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Belgische voedingsindustrie onderscheidt zich weer als state-of-the-art
Danone (Rotselaar) werd bekroond voor de jarenlange focus om van deze productiesite een innovatieve, groene en menselijke werkomgeving te maken.

Belgische voedingsindustrie onderscheidt zich weer als state-of-the-art

In een moeilijk coronajaar hebben Cargill (Izegem) en Danone (Rotselaar) hun fabrieken getransformeerd tot hoogtechnologische sites die klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Ook Nuscience, specialist in diervoederadditieven en laureaat uit 2017, zag zijn award herbevestigd. Opvallend, de drie laureaten verwijzen naar de centrale rol van medewerkers in dat transformatieproces.

De Factories of the Future zijn een initiatief van Agoria en Sirris om bedrijven te belonen die investeren in digitalisering, in hun personeel, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Dit gebeurt in samenwerking met Fevia (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubels), essenscia (chemie en life sciences), Centextbel (textieltechnologie), Catalisti (chemie en kunststoffen), Wood.be (hout en meubels), Flanders’ FOOD (agrovoeding) en Digital Wallonia. Om de felbegeerde titel te halen moeten bedrijven op een maturiteitsschaal in elk van die transformatiedomeinen minstens vier op vijf scoren tijdens een kritische audit door onafhankelijke experts. Cargill, Danone, Delhez Tôlerie en L’Oréal doorstonden dit met glans. Dit jaar gebeurde de uitreiking eind februari volledig digitaal. 

Cargill investeert al meer dan twintig jaar in zijn raffinaderij voor plantaardige oliën in Izegem en focust daarbij expliciet op de rol van medewerkers.

Danone: erkenning voor de groene #foodheroes in Rotselaar

Zuivelproducent Danone investeert sinds de jaren 60 in zijn fabriek in Rotselaar, waar in 1994 Actimel werd uitgevonden. Vorig jaar, in volle coronacrisis en in amper zes maanden tijd, lanceerde Danone vanuit Rotselaar ook een plantaardige versie van Actimel. Het bedrijf verwijst naar de intensieve samenwerking tussen zijn #foodheroes en zijn partners. Diezelfde samenwerking en de investering in een waterzuiveringsinstallatie zorgen er voor dat de watervoetafdruk van de fabriek in Rotselaar vorig jaar met 75% daalde. Sitemanager Jurgen Berckmans: “Deze mooie erkenning hadden we nooit kunnen verkrijgen zonder onze mensen, onze #foodheroes. En tegelijkertijd dankzij een bloeiende samenwerking met onze partners. We zijn dan ook ontzettend fier dat we ons voortaan ‘Fabriek van de Toekomst’ mogen noemen. Het is dé erkenning van ons pioniers-DNA binnen Danone in Europa, van de jarenlange focus om van deze productiesite een innovatieve, groene en menselijke werkomgeving te maken.”

Cargill: elke dag verbeteren in Izegem

Cargill investeert al meer dan twintig jaar in zijn raffinaderij voor plantaardige oliën in Izegem en focust daarbij expliciet op de rol van medewerkers. Het bedrijf betrekt zijn medewerkers en geeft hen de vrijheid, ondersteuning en middelen om zelfstandig bij te dragen aan het constant verbeteren van de resultaten. Digitalisering speelt een belangrijke rol en zorgt ervoor dat operatoren constant data krijgen om productieprocessen bij te stellen en te verbeteren. “Bij Cargill Izegem investeren we in de groei van onze mensen en geven we hen een duidelijke visie waarin ze zichzelf herkennen. Het doel is om enthousiaste en betrokken mensen te ontwikkelen die weten wat er van hen verwacht wordt, slim en efficiënt samenwerken en elke dag willen verbeteren.      

Als we hier succesvol zijn dan is dat omdat onze mensen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en dat ze elkaar en de organisatie vertrouwen. Onze slogan ‘Filling Lives CLEVER together’ vat die aanpak perfect samen”, zegt een trotse Marco Moes, Plant Superintendent van Cargill Izegem.

Marco Moes (Cargill) en Nadia Lapage (Fevia Vlaanderen).

Nuscience: verdubbeling productiecapaciteit

Nuscience (Royal Agrifirm Group) viel reeds in 2017 in de prijzen met zijn state-of-the-art fabriek in Drongen, waar digitalisering onder andere voor een betere traceerbaarheid zorgt. Met een combinatie van best practices en nieuwe concepten, veelal ontworpen door eigen medewerkers, bleef het investeren in zijn slimme fabriek net naast de E40. “Voedselveiligheid en flexibiliteit naar klanten staan centraal. We willen op elk moment kunnen inspelen op de snel veranderende vraag vanuit de markt. Elk detail is daarbij belangrijk en we blijven de fabriek in Drongen voortdurend optimaliseren. Daardoor konden we onze productiecapaciteit verdubbelen. Onze medewerkers spelen hierin een centrale rol. Zij zijn altijd heel nauw betrokken bij zo’n verbeterprojecten we en investeerden de voorbije jaren veel in onze mensen, bijvoorbeeld via opleidingen”, zegt Chris Mercier, Operations Manager Agrifirm EMEA.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details