Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Betrouwbare drukmeting in emulsieleiding voorkomt uitval van pompen
Nog vóór de officiële marktintroductie in augustus 2019 werd de nieuwe VEGABAR 38 geïnstalleerd bij FrieslandCampina Kievit om een hogedrukpomp te bewaken.

Betrouwbare drukmeting in emulsieleiding voorkomt uitval van pompen

Precies dat was het geval in een emulsieleiding achter een pomp bij Kievit, onderdeel van FrieslandCampina. Pas na de inzet van de VEGABAR 38 zijn er nu betrouwbare meetwaarden beschikbaar en behoort uitval van de pomp tot het verleden.

Wanneer de smaakpapillen in de mond exploderen, is dat niet alleen te danken aan het aroma, maar vaak ook aan de consistentie van een product. Specialist in dat soort smaaksensaties is de Nederlandse onderneming Kievit. “Wij ontwikkelen samen met onze klanten ingrediënten voor de dranken- en levensmiddelenindustrie, zoals schuimende crèmes, koffie- en cacaomengsels, vetpoeder, klopmiddelen, functionele blends, micro-inkapselingen en cake-emulgatoren”, vertelt Ger van den Berg, verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding en -planning bij Kievit, locatie Meppel. FrieslandCampina Kievit vertrouwt bij vragen over druk- en niveaumeting al zo’n vijftien jaar op VEGA sensoren. “Ik hecht veel waarde aan de betrouwbaarheid van de instrumenten en weet dat we er geen omkijken naar hebben”, verklaart Van den Berg zijn keuze. Dat bewees VEGA onlangs weer bij een meetpunt dat al jaren een zorgenkindje was.

De VEGABAR 38 beschikt over een gekleurde 360° weergave van de schakelstatus. Daarmee is in een oogopslag te zien of de meetapplicatie werkt, of de sensor schakelt en of er misschien een storing in het proces aanwezig is.

Druksensor om emulsie te bewaken

In dit deel van de installatie wordt de emulsie bewaakt. Zodra de emulsie een bepaalde temperatuur bereikt, wordt ze met een hogedrukpomp verder gepompt. In dit circuit moet een constante druk aanwezig zijn om de hogedrukpomp te voeden. Om in een vroeg stadium te weten of de filter vervuild begint te raken, is daarom achter de pomp een drukmeting geïnstalleerd. “Vroeger werden hier drukmeetinstrumenten van een andere fabrikant gebruikt. Wegens hun beperkte levensduur veroorzaakten die steeds weer problemen”, legt Van den Berg uit. Ook andere meetprincipes, zoals debietmetingen, werkten niet goed. Enerzijds veroorzaakte het binnendringen van vocht problemen, anderzijds liet het membraan het vaak afweten. “De meting is echter noodzakelijk voor het totale proces, aangezien dit de enige manier is om de verontreiniging van de filter te bewaken, wat weer cruciaal is voor een probleemloze werking van de pomp”, aldus Van den Berg.

Uitval tot een minimum teruggedrongen

Nog vóór de officiële marktintroductie in augustus 2019 werd daarom de nieuwe VEGABAR 38 geïnstalleerd. Dat het meetinstrument bestand is tegen alle omstandigheden die zich tijdens het gebruik kunnen voordoen, heeft het met name te danken aan de gepatenteerde CERTEC® meetcel. Het keramisch membraan in de meetcel wordt gekenmerkt door een extreme robuustheid en bestendigheid tegen overbelasting en is daardoor uitermate goed bestand tegen hoge drukken en drukstoten. Sinds de installatie heeft de VEGABAR 38 uitval door filterverontreiniging tot een minimum teruggedrongen door tijdig een toename van de druk te melden. De VEGABAR 38 beschikt over een gekleurde 360° weergave van de schakelstatus. Daarmee is in een oogopslag te zien of de meetapplicatie werkt, of de sensor schakelt en of er misschien een storing in het proces aanwezig is. De filter kan vervolgens worden gereinigd zodat er weer voldoende doorstroming is waardoor de pomp niet defect raakt.

De VEGABAR 38 beschikt over hygiënische aansluitingen en een Ex- en hygiënecertificering.

Eenvoudige installatie en inbedrijfstelling

Omdat het hier eigenlijk om een soort pilootproject ging, was het team van VEGA bij de installatie nog aanwezig. “Maar in de toekomst gaan we het zelf doen. De installatie en inbedrijfstelling van VEGA instrumenten is heel eenvoudig dankzij de PACTware-software of de VEGATOOLS app die een draadloze (Bluetooth) inregeling via smartphone of tablet mogelijk maakt”, weet Van den Berg, die de kwaliteit en de betrouwbaarheid van VEGA-instrumenten en de service van VEGA al vele jaren in hoge mate op prijs stelt. “Ik vind de kleur mooi. Het oog wil tenslotte ook wat”, lacht Van den Berg en voegt er meteen aan toe dat de druksensoren sinds ze in gebruik zijn probleemloos werken. En mocht zich dan toch een probleem voordoen, weet Van den Berg dat hij ook dan op VEGA kan rekenen. “Zodra ik een vraag had, hielp VEGA mij altijd direct.” Hij herinnert zich concreet een grondstof die bestond uit een zeer licht poeder met een lage Ɛr (DK)-waarde, dat daardoor moeilijk te detecteren was. “Samen met de accountmanager en techneuten van VEGA is er toen heel lang gewerkt om uiteindelijk tot een goed resultaat te komen. Dat we die meting destijds toch goed hebben gekregen, heeft bij ons voor een goede vertrouwensbasis gezorgd”, besluit Van den Berg.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details