Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

NL | FR

Nieuws

Circulaire economie – Een ambitieuze visie voor België

Vanessa Biebel, Executive Manager van het competentiecentrum Sustainability & Circulaire economie

11 maart 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het circulair economisch model is een van de sleutels tot een welvarende en veerkrachtige economie met langetermijnperspectieven. Het vormt bovendien een essentieel onderdeel van het economisch relanceplan na de Covid-19-crisis. De Belgische werkgeversfederaties zijn al lang actief in de circulaire economie, lang voordat de term ingeburgerd raakte. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) werkte samen met zijn lidfederaties zijn ‘Visie Circulaire Economie 2030’ uit, om zo concreet richting te geven aan hun gezamenlijke duurzame ambities. Het document is een roadmap voor de komende tien jaar. Met circulariteit omarmt de bedrijfswereld duurzaamheid als transversale motor van groei en welvaartcreatie.

De visie is ambitieus: tegen 2030 en binnen een Europees kader, de positie van de Belgische industrie als leider in de circulaire economie consolideren en verwezenlijken. Ons land wordt nu al beschouwd als pionier, maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Als grootste werkgeversorganisatie van het land is het onze missie om ondernemend België te blijven ondersteunen en begeleiden naar een duurzame economie. En te streven naar een beleidskader dat die transitie mogelijk maakt en stimuleert. Deze visie kadert binnen de principes van de Sustainable Development Goals (SDG’s) en heeft als doel maximale waardecreatie dankzij een verhoogde concurrentiekracht, vlottere toegang tot materialen, beschikbaarheid van alternatieve brandstoffen en jobcreatie. De haalbaarheid van de visie hangt nauw samen met de inzet op twee katalysatoren: innovatie en open economie. Het VBO en zijn lidfederaties formuleerden vijf ambities aan de hand waarvan ze hun visie tegen 2030 willen verwezenlijken binnen een Europees kader.

 • De beschikbaarheid van de materialen maximaliseren
 • Koploper zijn in circulair ontwerp en productie
 • Koploper zijn in circulaire gebruiksmodellen
 • Koploper zijn in het hoogwaardig terugwinnen van materialen
 • Sterk zijn in het gebruik van enablers voor de circulaire economie  (dus alle maatregelen die de transitie naar een circulaire economie kunnen ondersteunen, mogelijk maken of versnellen)

De evolutie van onze economie naar een circulair model is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle actoren (bedrijven, beleid, consument). Zo is het aan de Belgische overheden om maximaal in te zetten op een Europees ondersteunend beleidskader. Het wordt cruciaal om het gelijke speelveld op de eengemaakte Europese markt te consolideren. Om de vooropgestelde ambities waar te maken, moeten de verschillende Belgische bevoegdheidsniveaus beter samenwerken en in dialoog gaan met de privésector. Bovendien is er nood aan een sterkere strategische bevoorradingszekerheid van materialen en energie, moeten de UPV-systemen (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid) het loutere recycleren overstijgen en moeten duurzame en circulaire openbare aanbestedingen aan belang winnen. Het VBO op zijn beurt zal, samen met zijn leden-sectorfederaties, een dashboard ontwikkelen op basis van de tien indicatoren van Eurostat en dat tweejaarlijks opvolgen. Een eerste analyse en vooruitgangsrapport is voorzien in 2022.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via FoodTec? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details