Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Contactloze radarniveaumeting is accurater, breder inzetbaar én simpeler 
Met de introductie van de VEGAPULS 6X pioniert VEGA weer met betere prestaties, meer veiligheid en opvallend meer gebruiksgemak met radartechnologie.

Contactloze radarniveaumeting is accurater, breder inzetbaar én simpeler 

Nieuwe mogelijkheden voor talloze toepassingen

Met de VEGAPULS 6X serie wordt contactloze radarniveaumeting, dankzij een nieuwe chip en een nieuw ontwikkeld antennesysteem, voor nog meer applicaties mogelijk. Het kiezen en configureren van een nieuwe sensor wordt door het nieuwe 6X platform bovendien een stuk eenvoudiger dan voorheen. Het 6X platform is daarnaast intrinsiek cybersecure en dat maakt de sensor, met steeds strengere eisen rondom cybersecurity, toekomstbestendig.

Contactloze radarniveaumeting heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een robuuste en accurate techniek voor talloze toepassingen. Toch is deze techniek door de introductie van de VEGAPULS 6X serie nog verder verbeterd ten opzichte van vorige generaties radarniveaumeters. “Bij onze eerste generatie niveaumeters hadden we toch nog te maken met bepaalde limieten”, vertelt Rob Smulders, Business Development Manager bij VEGA. “Voorheen konden we bijvoorbeeld tot maximaal veertig bar werken met onze hoogfrequente radar. Tegenwoordig is dat honderdzestig bar. Een vergelijkbaar verhaal geldt voor temperaturen. Nu kunnen we in dit soort hele lastige situaties toch niveau meten met onze hoge zendfrequentie van 80 GHz.”

Concreet betekent het dat bepaalde applicaties, die vroeger eigenlijk alleen met andere meetprincipes – bijvoorbeeld geleide radar – konden worden uitgerust, nu uitstekend voorzien kunnen worden van contactloze radar. “En dat is eigenlijk altijd gunstiger”, weet Smulders. “Als je iets niet hoeft aan te raken, is dat voor alles beter.”

De 6X chip zorgt, samen met een nieuw ontwikkeld antennesysteem, voor een meting met een enorm hoog dynamisch bereik en een zeer lage ruis.

Verschil in de praktijk

Dat contactloos meten met de 6X generatie voor verbeteringen in het proces zorgt, weet Smulders uit de praktijk. “Ik had laatst een klant die dankzij de 6X sensor ongeveer vijf procent meer uptime heeft kunnen realiseren. Als je dat op een verjaardag vertelt, valt je neef misschien niet direct van z’n stoel, maar vijf procent is het verschil tussen een proces dat voorheen net aan goed ging en een proces dat ineens wél soepel loopt. Een andere klant van ons, Kemira, waar speciale vloeistoffen voor de olie- en gasindustrie worden geproduceerd, ging met de 6X niveaumeter van een niveaumeting die voor minder dan 90% betrouwbaar was naar een meting die 96% betrouwbaar is. Dat maakt echt een groot verschil in je proces.”

Hoog dynamisch bereik

VEGA is niet de enige partij die 80GHz radarniveaumeters bouwt. “De techniek bestaat nu ongeveer tien jaar en diverse partijen gebruiken de techniek in hun sensoren”, legt Smulders uit. “Wij zijn wel de enige partij die hierin is gespecialiseerd en we hebben hierin maximaal geïnvesteerd. De 6X chip, het hart van de sensor, hebben we in huis ontwikkeld en produceren we helemaal zelf. Ik durf dus ook echt wel hardop te zeggen dat wij de beste contactloze radarniveaumeter maken.”

Veelzijdigheid is troef bij deze nieuwe radarniveausensor.

De 6X chip zorgt, samen met het nieuw ontwikkelde antennesysteem, voor een meting met een enorm hoog dynamisch bereik en een zeer lage ruis. “Je hebt dus minder interferentie van het radarsignaal, waardoor een schoner signaal het vat in gaat en een schoner signaal terugkomt. Dat betekent dat onze sensor, in applicaties waar sensoren van andere partijen het laten afweten, alsnog prima resultaten oplevert.”

Online bestellen

Waar VEGA voorheen een hele serie radarniveaumeters in het assortiment had, zijn alle soorten contactloze niveaumeters nu in het 6X platform ondergebracht. “Vroeger moest je al weten welke uitvoering en specificaties je voor je proces nodig had, voordat je de juiste sensor kon bestellen. Bij het 6X platform doorloop je een serie vragen, waarna je een 6X sensor voor jouw specifieke proces kunt configureren. Elke 6X sensor is dus ook uniek en made to order. Alle sensoren uit de 6X serie zijn op het 6X platform gemaakt, maar hebben elk hun individuele specifieke eigenschappen.”

De VEGAPULS 6X is een universele sensor voor continue niveaumeting van vloeistoffen en stortgoederen onder alle procesomstandigheden.

Volgens Smulders is die nieuwe manier van werken onder andere het gevolg van veranderingen in de procesindustrie. “Er zijn personeelstekorten, de oude rotten verlaten het vak en de nieuwe generatie moet maar ‘even’ de tijd zien te vinden om een serie nieuwe niveaumeters te configureren en bestellen. Wij maken dat configuratie- en bestelproces een stuk makkelijker voor ze. Bovendien kan dat complete proces nu ook helemaal online worden gerealiseerd. Het kan overigens ook nog steeds op de traditionele manier: stuur ons de tekeningen van je proces en wij zorgen voor de juiste sensor. De investering is in beide gevallen gelijk.”

(Cyber)security en safety

Bij de ontwikkeling van het VEGAPULS 6X platform is sterk rekening gehouden met veiligheid. Niet alleen met procesveiligheid, want elke 6X is ook in ATEX en SIL te verkrijgen, maar ook met cyberveiligheid. “In de markt zie je dat de eindgebruiker nog nauwelijks bezig is met cybersecurity van meetapparatuur in het proces, maar wij vinden het belangrijk”, legt Smulders uit. “Ons complete 6X platform voldoet dus aan de internationale IEC 62443-4-2 norm met betrekking tot cybersecurity. Dat betekent dat het design intrinsiek cybersecure is. Je kunt een bestaande sensor niet achteraf cybersecure maken, zo werkt het niet. Wij hebben het 6X platform dus vanaf de tekentafel ontworpen met cybersecurity als basisvoorwaarde. Het lijkt me een prettige gedachte dat als je veel geld investeert in nieuwe meetapparatuur, dat die klaar is voor de toekomst.”

VEGA anticipeert niet alleen op veiligheid, maar ook op het nieuwe communicatieprotocol dat er aan zit te komen. “Vanaf volgend jaar zijn de VEGAPULS 6X sensoren ook in APL verkrijgbaar”, besluit Smulders. “Met dit snelle protocol wordt contactloze radar voor nog meer applicaties mogelijk.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details