Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Contaminatie door perslucht
Persluchtbehandeling van BEKO TECHNOLOGIES.

Contaminatie door perslucht

Vocht in persluchtnetwerken brengt de productkwaliteit in gevaar en beschadigt systemen. Vocht is een drager van micro-organisme, stof, vuil en olie, die contaminatie van het product veroorzaken. 

Oorzaak

Waar komen dan deze risicofactoren vandaan? Het antwoord is simpel: van de buitenlucht. De compressor zuigt lucht aan van buitenaf en comprimeert deze tot gemiddeld 7 of 8 Bar(G). Dit betekent dat de vervuiling 7 of 8 keer groter is dan in de normale omgevingslucht. En hoe warmer de lucht buiten, des te meer vocht de lucht kan bevatten en des te meer micro-organisme mee kan in de persluchtstroom.

Compressorinstallatie

Veel bedrijven hebben een compressorinstallatie bestaande uit een compressor, vaak oliegesmeerd, een voorfilter, een droger en een nafilter. Niks mis mee, maar is deze lucht geschikt wanneer de perslucht direct in contact komt met een voedingsmiddel? Niet altijd. En dan is het zaak om de lucht te controleren op aanwezige vervuilingen. 

Risico-analyse

Veel voedingsmiddelenbedrijven gaan er vanuit dat de perslucht gewoon goed is. De compressor wordt tenslotte jaarlijks onderhouden en de auditeur keurt het ook jaarlijks goed, dankzij de onderhoudsrapporten. De luchtkwaliteit echter wordt zelden gecontroleerd. 

ISO-8573.1:2010

De ISO-8573.1:2010 is een overzicht van kwaliteitsklassen die een indicatie geven voor persluchtkwaliteit. Waardes voor stof-, vocht- en olie(damp)gehalte worden weergegeven en in een bepaalde klasse gedeeld. De persluchtkwaliteit in de voedingsmiddelenindustrie wordt nog steeds weinig gemeten. Een simpele dauwpuntsensor, voor het meten van het vochtgehalte, ontbreekt zelfs vaak. Hoe weet de producent dan hoeveel vocht er daadwerkelijk in de perslucht aanwezig is? In de productieruimte zijn machinebewaking, controlepunten, computers, sensoren en vaak zelfs een hele controlekamer aanwezig. Maar perslucht wordt hier vrijwel nooit in meegenomen. Indien de persluchtkwaliteit wel gemeten wordt, heeft de gebruiker inzicht in de daadwerkelijke kwaliteit van zijn perslucht en kan hij persluchtkwaliteit, energieverbruik en productbeveiliging verbeteren. 

Meten is weten

Een Air Quality Audit meet stof, vocht en oliegehalte, naast druk en temperatuur. Deze gegevens geven de producent zekerheid, vertrouwen en duidelijkheid. Met het juiste behandelplan heeft de klant het bewijs dat de persluchtkwaliteit perfect op het productieproces is afgestemd en dat er geen risico is voor het product. Dat is ten slotte de hoofdtaak: veilige voedingsmiddelen produceren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details