Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Cretel viert 50 jaar

Cretel viert 50 jaar

 Een halve eeuw vakkennis en passie 

Cretel by ATS, de Belgische fabrikant van onthuidmachines voor vis en vlees en industriële was- en drooginstallaties, viert zijn gouden jubileum. Wat startte als de passie van één man groeide uit tot een internationale gevestigde waarde. Kwaliteit, maatwerk en een focus op ontwerp en ontwikkeling blijken naast het succesrecept van de laatste 50 jaar ook de formule voor de toekomst. 

Een halve eeuw geleden vormde het Belgische Meetjesland de thuisbasis van het pas opgerichte Cretel. Wie had toen kunnen denken dat de kleine eenmanszaak zou uitgroeien tot een bedrijf met internationale uitstraling en distributeurs in meer dan 20 landen? De droom van een Oost-Vlaamse ondernemer blijkt na 50 jaar werkelijkheid geworden. 

Van eenmanszaak naar internationaal succes 

Bassevelde, 1972: Jérôme Cretel richt in zijn ouderlijke huis de naamloze vennootschap Cretel op. Met deze firma specialiseert hij zich in ontvelmachines voor de vlees- en visindustrie. De productie van de machines start hij na een verhuis naar het Nederlandse Sint-Kruis. Maar het is pas bij een terugkeer naar Eeklo in België dat zijn onderneming een wereldwijd succes wordt met kantoren in Singapore en New Jersey. In 2005 laat Jérôme zijn levenswerk over maar dit betekent niet het einde van het merk, integendeel! 

Samenwerkingen versterken het merk 

Verschillende samenwerkingen zorgen voor een verdere professionalisering van de activiteiten. Zo werd in 2007 ‘Eliona Industrial’ geboren uit een fusie met de industriële tak van de Belgische kmo Eliona nv. Het biedt Cretel de kans om zijn afdeling industriële was- en drooginstallaties verder uit te bouwen. Vier jaar later zorgt de overname door ATS Groep voor een nieuwe impuls: zowel de pel- als was- en droogmachines dragen nu de naam ‘Cretel by ATS’. De onderneming kan terugvallen op verschillende specialiteiten binnen één sterke bedrijvengroep. En dat heeft zo zijn voordelen. 

Focus op ontwerp en ontwikkeling 

“De Cretel machines staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. We horen heel regelmatig dat een klant zijn machine al meer dan 20 jaar zonder problemen gebruikt”, vertelt Guy Persyn, Division Manager Mechatronics bij Cretel by ATS. 

“Aan de basis ligt een blijvende focus op ontwerp en ontwikkeling. Natuurlijk steeds met een luisterend oor voor wat de klant écht nodig heeft. Vanuit onze Business Unit Machinery proberen we zo de Cretel machines verder te optimaliseren. Een mooi voorbeeld is de nieuwe generatie manuele vis- en vleesonthuidmachines F360M en M360M. Ook de productie van de machines verloopt in eigen beheer waardoor we de kwaliteit nauw kunnen opvolgen en het proces continu optimaliseren. Dit werpt zijn vruchten af: we merken dat ‘made in Belgium’ steeds vaker als een kwaliteitslabel wordt gezien in het buitenland.” 

Klaar voor de volgende 50 jaar 

Daarnaast heeft de groep ook oog voor zijn bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid. “We merken dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt”, gaat Guy verder. “Onze klanten, maar ook wij als producent, willen hier graag een steentje aan bijdragen. In 2019 verhuisden we daarom Cretel en de andere mechatronische activiteiten van ATS Groep naar een nieuwe productiesite in Gent. Het gebouw is CO2-neutraal en moet dienen als voorbeeld voor toekomstige productiesites van de groep.” 

“Maar natuurlijk hangt het succes van een onderneming niet enkel af van haar product en processen. Het zijn vooral de mensen die het verschil maken en daar heeft Cretel het enorm mee getroffen. De internationale omgeving vraagt veel van onze medewerkers: verschillende normeringen voor de machines, regelmatige verplaatsingen naar het buitenland, aanvragen die de klok rond binnen komen en een grote talenknobbel zijn slechts enkele uitdagingen waar ze dagelijks mee aan de slag gaan. Gelukkig kunnen we rekenen op een solide team dat elke dag het beste van zichzelf geeft. Samen met, en vooral dankzij, dit enthousiaste team kijken wij uit naar de volgende 50 jaar!”, besluit Guy. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details