Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
De kracht van de zon: desinfectie met UV-C licht
De UV-C desinfectietunnel desinfecteerd producten en verpakkingen tot 360°.

De kracht van de zon: desinfectie met UV-C licht

De coronapandemie heeft de aandacht voor desinfectie in de voedingsindustrie alleen maar groter gemaakt. U hoeft daarvoor echter niet noodzakelijk te grijpen naar chemicaliën. Baaijens UV-C Solutions bundelt de kracht van de zon in performante desinfectieoplossingen voor lucht, water en oppervlakken. Als exclusief verdeler van de UV-C lampen van Steril Systems in België en Nederland kan het bedrijf altijd een gepaste oplossing op maat van uw noden voorstellen. 

Bij de golflengte van 253,7 nm die Steril Systems toepast in zijn oplossingen wordt het UV-C licht op de meest efficiënte manier geabsorbeerd. Afhankelijk van de dosis leidt dit dan tot het afbreken van het DNA van micro-organismen.

Zonlicht bestaat uit drie soorten stralen: UV-A, -B en C die elk binnen een ander spectrum werken en daardoor een ander effect hebben. Het UV-C licht werkt desinfecterend en is daarmee dus zeer geschikt voor de voedingsindustrie. Door de golflengte tussen 200 en 280 nm kunnen deze stralen immers een effectieve sterilisatie realiseren. Door de ozonlaag bereiken UV-C stralen de aarde niet. Maar met speciale UV-C lampen kan die werking hier wel worden gegenereerd. Huub Has van Baaijens UV-C Solutions legt uit hoe dat precies in zijn werk gaat: “UV-C licht veroorzaakt eigenlijk een fotochemische reactie. Bij de golflengte van 253,7 nm die wij toepassen in onze oplossingen zullen cellen het licht absorberen op de meest efficiënte manier. Afhankelijk van de dosis leidt dit dan tot het afbreken van het DNA van micro-organismen. Met andere woorden, ze rekenen in een korte tijd af met bacteriën, gisten, schimmels en virussen met een effectiviteit tot 99,99%”.

UV-C desinfectietunnel DE500-1500.

Voordelen van desinfectie met UV-C licht

Dat deze techniek steeds meer in opmars is in de voedingsindustrie hoeft niet te verwonderen. De bewezen efficiëntie tot 99,99% waarborgt het welzijn van medewerkers en bezoekers. “Bedrijven krijgen een betrouwbare en bovendien ook meetbare technologie in handen. Daarnaast zijn de lage kapitaal- en bedrijfskosten, het hoge prestatieniveau (16.000 branduren) en de eenvoudige installatie en bediening sterke troeven”, vat Has samen. Door de toepassing van UV-C licht verbetert de kwaliteit en houdbaarheid van producten. “Er komt ook geen alcohol aan te pas, of andere chemicaliën die traditioneel voor desinfectie worden ingezet. Daarnaast laat dit proces zich uitstekend automatiseren, zodat u zeker bent dat elke vierkante cm² even efficiënt gedesinfecteerd is.” Maar is dit wel veilig in een productieomgeving? Het antwoord luidt volmondig ja. “De belangrijkste voorwaarde is een goede afscherming van het licht. 

Het FB-systeem zorgt voor een betrouwbare desinfectie tijdens het productie proces en voorkomt kruisbesmettingen.

Direct of indirect

De desinfectie met UV-C licht kan op twee manieren gebeuren. Direct door oppervlaktes met lichtstraling te beschijnen of indirect door lucht of water te laten passeren langs de lampen. Waar uw productie ook nood aan heeft, Steril Systems, dat exclusief verdeeld wordt door Baaijens, kan altijd een gepaste oplossing voorstellen. Deze Oostenrijkse fabrikant heeft al meer dan veertig jaar ervaring in het ontwikkelen en produceren van machines voor desinfectie met UV-C stralen. “Een mooi voorbeeld daarvan zijn de UV-C tunnels die voor een 360° desinfectie zorgen. Deze tunnels worden telkens product- en klantspecifiek gebouwd. In functie van wat er afgedood moet worden, berekenen wij de afstand die nodig is van de lampen tot de producten en de tijd van blootstelling. De parameters worden uitgewerkt en getest, zodat de klant kan zien dat wat we voorstellen ook echt werkt”, geeft Has aan.

Oppervlaktes of lucht

Een tweede element binnen het brede gamma is het FB-systeem, de UV-C oplossingen voor oppervlakte- of banddesinfectie voor breedtes tot 120 cm (kunststof, staal of rvs). Has: “Dit zorgt voor een betrouwbare desinfectie tijdens het productieproces en voorkomt kruisbesmettingen. Het UV-C licht wordt volledig afgeschermd, zodat het onschadelijk is voor medewerkers. En uiteraard is er ook gedacht aan de reinigbaarheid met een waterdicht ontwerp IP69k en het feit dat het systeem inschuifbaar of wegdraaibaar is. Het kan zonder gereedschappen verwijderd worden. Als de behuizing open gaat, schakelen de lampen overigens automatisch uit.” Een derde serie ULE (UL) binnen het gamma van Steril Systems is specifiek ontwikkeld voor luchtdesinfectie. “Ideaal bijvoorbeeld voor toepassing in productie ruimtes, highcare ruimtes, luchtsluizen, kantines, kleedkamers, hygiënesluizen etc. De combinatie van krachtige UV-C lampen met ventilatoren in een afgeschermde behuizing maakt dit tot een zeer goede oplossing om een gezonde werkomgeving te creëren. Met de toevoeging van ook nog een ozonlamp(generator) kunnen bovendien kwalijke geurtjes gereduceerd worden. Naast geurreductie heeft ozon en extreem goede desinfecterende werking en komt het op moeilijkbereikbare plekken. Deze oplossingen functioneren zelfs bij lagere temperaturen tot -10 °C. De eenvoudige en 100% veilige installatie is hier ook zeker een belangrijke troef.”    

360° tunnel desinfectie bij Group of Butchers
Bij Group of Butchers in Nuth wordt gebruik gemaakt van een 360° UV-C desinfectietunnel. De tunnel wordt gebruikt om vleespalen te desinfecteren met UV-C licht in plaats van met alcohol. Hierdoor gaat deze van een low-care naar een high-care slicing zone. Group of Butchers heeft voor de UV-C tunnel gekozen vanwege diverse factoren: zekerheid over goede desinfectie, geen gebruik van alcohol, duurzaamheid, kostenbesparend en minder belastend voor medewerkers.

UV-C desinfectie bij Siroperie Meurens in Aubel.

Desinfectie bij Siroperie Meurens in Aubel
Bij Siroperie Meurens in Aubel gebruiken ze een spiraalkoeler om hun producten meteen na productie van 60 à 70 °C terug te koelen naar kamertemperatuur om te kunnen verpakken. Door de condensatie bestaat echter het risico op schimmelvorming. Door gebruik te maken van de combinatie lucht en oppervlaktedesinfectie van Baaijens heeft Siroperie Meurens geen schimmelvorming en worden hoge kosten en problemen met evtuele re-calls voorkomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details