Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
De meest eenvoudige weg van de werkvloer naar de cloud
Sensoren capteren de gegevens die nodig zijn om te analyseren en inzichten uit te destilleren om uw productie naar een hoger niveau te tillen.

De meest eenvoudige weg van de werkvloer naar de cloud

De gemakkelijkste manier om sensordata naar de cloud te brengen? Die loopt via edge devices die een rechtstreekse verbinding kunnen waarmaken. Maar in de meeste gevallen gaat dit om stugge apparaten die zich moeilijk laten programmeren en waarbij meerdere conversies nodig zijn. Met zijn edgeGateway en edgeController brengt ifm electronic daar verandering in. De toestellen kregen een robuuste behuizing mee (IP65) maar vooral een heel intuïtieve bediening, zodat de verbinding tussen de werkvloer en de cloud makkelijker dan ooit kan verlopen.

Uitpakken, inschakelen en na een minimale configuratie communiceert de moneo edgeGateway al met uw cloudsysteem. Of dat nu Microsoft Azure, Google Cloud, Amazon AWS of Cumulocity IoT is.

Sensoren zijn de werkmieren van Industrie 4.0. Zij capteren de gegevens die nodig zijn om te analyseren en inzichten uit te destilleren om uw productie naar een hoger niveau te tillen. Waar de PLC zich ontfermt over alle aanpassingen die nodig zijn aan het proces, dient de cloud vooral om die big data analyses te maken. “Maar hoe krijg je die data nu efficiënt naar de cloud? Dat was het uitgangspunt voor ifm electronic om edge devices te ontwikkelen. Gebruiksgemak moest daarbij voorop staan”, vat Bram Michiels samen. De moneo edgeGateway vinkt wat dat betreft alle vereisten aan. Met zijn twee Ethernet-poorten, een voor de OT-structuur in het veld en een voor de IT-structuur in de cloud, brengt hij sensordata heel eenvoudig in een leesbaar formaat naar de cloud. Hij kan die halen uit gelijk welk IO-Link device, maar tevens uit de VSE (trillingsanalyse) en AL13 (IO-Link masters) reeks van ifm. Uitpakken, inschakelen en na een minimale configuratie communiceert de moneo edgeGateway al met uw cloudsysteem. Of dat nu Microsoft Azure, Google Cloud, Amazon AWS of Cumulocity IoT is. Het enige wat u verder nog nodig heeft is een moneo licentie die het eigenlijke programmeerwerk voor zijn rekening neemt en u een kant-en-klare cockpit aanreikt.

De moneo edgeController heeft pre-processing aan boord gekregen. Hij kan al bepaalde bewerkingen uitvoeren en tegelijkertijd een visualisatie realiseren voor de operatoren op de werkvloer.

Extra functionaliteiten en communicatiemogelijkheden

Voor wie op zoek is naar extra functionaliteit is er ook de moneo edgeController al beschikbaar bij ifm electronic. Philippe Briers: “De meeste cloudabonnementen werken op basis van datapunten. Hoe meer info er moet binnen genomen worden, hoe duurder het wordt. De moneo edgeController heeft daarom pre-processing aan boord gekregen. Hij kan met andere woorden al bepaalde bewerkingen uitvoeren en tegelijkertijd een visualisatie realiseren voor de operatoren op de werkvloer. Hoe complexer uw proces, hoe interessanter zijn functionaliteiten zullen worden. Zijn grootste troef is zijn flexibiliteit.” Hier zal de gebruiker wel zelf moeten programmeren. Door de keuze voor Codesys kan dit echter zeer eenvoudig gebeuren. Dankzij de ifm IoT Core kan je snel aangeven over welk object het gaat, vanwaar het komt, in welke unit het moet en welke tijdstempel het meekrijgt. De moneo edgeController kreeg bovenop de twee Ethernet-poorten ook nog twee USB-poorten mee. Daarnaast beschikt hij over meer communicatiemogelijkheden met onder andere OPC UA, TCMP, email-client … Er kunnen in de moneo edgeController tot tien verbindingen tegelijkertijd gerealiseerd worden.

Nieuwe varianten verwacht

Belangrijk om weten is dat het in beide gevallen om zeer robuuste toestellen gaat. “De 12” multitouch displays komen uit het eco100 gamma, dat oorspronkelijk bedoeld was voor mobiele toepassingen en dus tegen een stootje kan. Bovendien kregen ze een IP65-behuizing mee die zijn rekenkracht behoudt bij een temperatuurbereik tussen -35 °C en 60 °C”, aldus Michiels. Gezien het stijgende belang van cloudinfrastructuur is dit nog maar het begin voor ifm. “Volgend jaar wordt al een IP20 versie voor railmontage verwacht met dezelfde functionaliteiten, maar zonder het display wat tot een scherpere prijszetting leidt. Er wordt ook gewerkt aan andere displayformaten. Met de komst van de moneo cloud zullen ook de troeven van deze toestellen nog extra in de verf komen”, besluit Briers.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details