Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
De onderhoudspuzzel: ontbreekt er een stukje?

De onderhoudspuzzel: ontbreekt er een stukje?

Gesprekken over ‘Onderhoud, reparatie en revisie’ (MRO) gaan meestal over motoren, kettingen en gereedschap, maar deze aspecten betreffen slechts één onderdeel van het onderhoudsproces. Moderne professionele ingenieurs in de voedings- en drankensector hebben ook te maken met het naleven van regels voor veiligheid, gedocumenteerde minimalisering van risico’s en transparantie. Hoogwaardige componenten en apparatuur voor kapitaalinvestering zijn afhankelijk van hoogwaardige onderhoudschemicaliën voor het behalen van de prestatiedoelen, verouderde apparatuur wordt draaiende gehouden terwijl investeringsverzoeken geëvalueerd en goedgekeurd moeten worden. In onzekere tijden moet de gehele onderhoudspuzzel worden bekeken en er moet voor vertrouwde merken worden gekozen, zoals CRC Industries.

Een typische ‘MRO’-operatie omvat veel aspecten, die allemaal even belangrijk zijn om een betrouwbare, productieve en efficiënt geplande onderhoudscyclus te garanderen. Of het nu gaat om ‘onzichtbare zaken’ zoals:

  • opleiding,
  • schema’s/planning,
  • en serviceovereenkomsten of fysieke zaken:
  • gereedschappen,
  • componenten en onderdelen,
  • en chemicaliën

Wanneer er een onderdeel ontbreekt, onder de maat is of over het hoofd wordt gezien, dan komt vaak de drie-eenheid ‘betrouwbaarheid, efficiëntie, productiviteit’ in het gedrang met als gevolg een hogere onderhoudsfrequentie of storingen.

De onderhoudspuzzel: reiniging en inspectie zijn essentieel vóór smering

Wanneer het gaat over het ‘chemische’ aspect van een onderhoudsproces  ligt de nadruk vaak op smering en vaak is een beetje vet of wat olie bijvullen voldoende om de werkopdracht af te ronden. Maar als er uitgebreider onderhoud nodig is, wordt een onderdeel of een deel van de apparatuur gedemonteerd, geïnspecteerd en vervangen om vast te stellen of dit de oorzaak is van problemen of mogelijk problemen zal veroorzaken. Hierbij wordt de ware omvang van de vele opties in chemische onderhoudsmiddelen duidelijk: van reinigingsmiddelen/ontvetters en smeer- en anti-corrosiemiddelen tot metaalbewerking, lassen, doekjes en nog veel meer.

De chemische onderhoudscyclus

Reinigings- en ontvettingsmiddelen zijn ontworpen voor de kritische eerste fase van het onderhoudsproces. Alle oude smeermiddelen of verontreinigingen worden verwijderd, zodat de schone oppervlakken op slijtage kunnen worden geïnspecteerd en nieuwe verontreinigingen worden voorkomen tijdens het opnieuw smeren en monteren. De technologie achter reinigingschemicaliën is complex: door het vakkundig mengen van grondstoffen ontstaan reinigingseigenschappen zoals een snelle verdamping, schuimende werking, vetverwijdering, verwijdering van droge aanslag, materiaalcompatibiliteit … Normaliter zijn reinigingsmiddelen op basis van oplosmiddelen beter in het verwijderen van vetten en zware/lichte oliën; producten op waterbasis kunnen algemene verontreinigingen verwijderen of zijn geschikt voor gebruik op kwetsbare materialen. Een vertrouwd, gevestigd merk (zoals CRC Industries) is vaak de eerste keuze van ingenieurs vanwege hun expertise en de technische kennis die men in huis heeft.

Voedselveiligheid is essentieel in het huidige voedselverwerkingsproces

 Veiligheid is een primaire zorg voor producenten van voedingsmiddelen. Verontreiniging kan leiden tot kostbare terugroepacties van producten, productiestilstand en zelfs tot onderzoek door regelgevende instanties. Naast het verlies van tijd en geld kunnen problemen met verontreinigingen de reputatie van het merk ernstig schaden. In de strijd tegen voedselverontreiniging spelen onderhoudsoplossingen, die geschikt zijn voor consumptie of die in contact mogen komen met voedsel, een cruciale rol. Bij apparatuur voor voedselverwerking zijn smeermiddelen een essentieel onderdeel, maar ze kunnen een potentieel risico op kruisbesmetting met voedingsmiddelen vormen. Incidenteel contact met voedingsmiddelen kan nooit helemaal worden uitgesloten. Daarom is het van belang om streng beoordeelde smeermiddelen te gebruiken zoals NSF-geregistreerde en op risico beoordeelde producten. Alle CRC-smeermiddelen met H1 en 3H NSF-classificatie hebben de spraykop met CRC Perma-Lock®. Met het oog op preventie is de Perma-Lock® een tweewegspraykop uit één stuk met een ingebouwd rietje dat op zijn plaats klikt. ‘Prevention: Not Detection’ zorgt voor aantoonbare auditcompliance. De CRC reeks ‘Food Processing Safe’ (FPS) biedt ingenieurs hoogwaardige onderhoudsoplossingen met toegevoegde waarde en minimalisering van risico’s. Deze uitgebreide reeks is verkrijgbaar via geautoriseerde distributiepartners. Kopers kunnen hiermee efficiënt leveren en tegelijkertijd op kosten besparen zonder concessies te doen aan hoogwaardige kwaliteit en topprestaties.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details