Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Dol op chocolade: compacte en uiterst flexibele chocolademachine voor Tony’s Chocolonely

Dol op chocolade: compacte en uiterst flexibele chocolademachine voor Tony’s Chocolonely

Een proces en een filosofie in de kijker

Achter een grote glazen wand pronkt een prachtig voorbeeld van digitalisering: een volautomatische chocolademachine die de bestellingen klaarmaakt die klanten rechtstreeks via tablets in de winkel hebben geplaatst: Tony’s Unlimiteds. Unlimited, want de klant kan er uit een assortiment van 20 ingrediënten eender welke drie uitpikken. De extracompacte, uiterst flexibele en geïntegreerde productieoplossing is ontworpen door de Belgische chocoladespecialist HACOS en maakt gebruik van de allernieuwste SIMATIC-technologie.

100 procent slaafvrije chocolade, recht voor uw neus op bestelling gemaakt

De Super Store van Tony’s Chocolonely telt uiteraard schappen en rekken vol chocolade, maar het is meer dan alleen een winkel: u vindt er ook boeken en tijdschriften over de wereldwijde chocoladehandel en de reden waarom Tony’s Chocolonely besloot om zijn chocolade anders te maken. Tony’s is vastbesloten om chocolade 100 % slaafvrij te maken: niet alleen zijn eigen chocolade, maar alle chocolade ter wereld.

Het bedrijf bestelde daarom een moderne chocolademachine van Belgische machinebouwer HACOS die echt unieke repen maakt in een twee-in-één-verpakking: één voor uzelf en één om te delen. Speciale vereiste: de machine moest passen in de beschikbare ruimte, achter een grote glazen wand, zodat ze één zou worden met de winkel. De machine produceert de repen op bestelling en ontvangt die bestellingen van klanten die hun specifieke recept ingeven op de tablets in de winkel. Na 40 minuten kunnen ze hun gepersonaliseerde reep chocolade ophalen. De teamleden van HACOS benutten hun diepgaande expertise in chocolademachines en gebruikten de nieuwste automatiseringstechnologie om de industriële machine te laten passen in een ambachtelijke productieruimte.

Uiterst compact, Uiterst flexibel, Uiterst transparant

De vormmachine, die is afgewerkt met een koeltoren en chocoladereservoirs, moest passen in de beschikbare ruimte achter in de kelderwinkel. Dit vroeg om een uiterst compact ontwerp en geschikte automatiseringscomponenten voor visualisering en controle. De machine kan op bestelling afzonderlijke repen produceren, die bestaan uit een van drie chocoladesmaken in twee lagen en 3 extra ingrediënten die worden gekozen uit een assortiment van 18 ingrediënten. Het automatiseringssysteem moet elke bestelling opvolgen en ervoor zorgen dat de operator precies weet waar elke reep zich bevindt. Het proces moest niet alleen zichtbaar zijn vanuit de winkel, het moest ook volledig worden geïntegreerd in een gepersonaliseerd systeem voor het bestellen, opvolgen en afrekenen van de repen. Dit wil zeggen dat de automatiseringsoplossing open interfaces moest bieden voor een naadloze integratie met de overdracht van realtimegegevens.

HACOS nv, de producent van chocolademachines

HACOS is een van de vijf grootste producenten van chocolademachines ter wereld. HACOS slaagde erin om een volledige vormmachine te laten passen in een ruimte van slechts 20 vierkante meter.

Voor Sales en Marketing Manager Raf Tuytelaars, was de vraag van Tony’s zowel een uitdaging als een kans: “We helpen klanten van eender welke grootte, van kleine banketbakkerijen tot internationale chocoladebedrijven. We hebben dus een oplossing voor bijna elke uitdaging in de sector van de chocoladeverwerking. Voor Tony’s moesten we wel op zoek gaan naar een bijzondere oplossing. We moesten immers een volautomatisch proces met een hoge gegevensintegratie ontwikkelen voor een machine die typisch is voor de ambachtelijke of middelgrote productie. Zulke machines verkopen we zelden in combinatie met zo’n geavanceerde automatiseringsoplossing.” Bovendien produceert de machine voor Tony’s chocoladerepen per stuk. Elke reep wordt op bestelling gemaakt, en dus moesten de automatiseringsoplossing en het automatiseringsproces uiterst flexibel zijn en worden geïntegreerd met een geavanceerd bestel- en volgsysteem in realtime. “Dit project is niet alleen voor Tony’s, maar ook voor onszelf een perfect voorbeeld van wat we kunnen doen met een moderne automatiseringsoplossing in het tijdperk van de digitalisering”, zegt Tuytelaars.

Volgen waar elke bestelling zich precies in het proces bevindt

De automatiseringsoplossing die HACOS voor deze unieke machine voorstelde, is volledig gebaseerd op producten van Siemens: een SIMATIC S7-1200 Basic Controller ontvangt het recept van het bestel- en volgsysteem in de winkel, schrijft het recept en de status op de RFID-tags op de gietvormen, werkt de gegevens bij, ziet toe op en controleert het koelproces en brengt het winkelsysteem op de hoogte wanneer de batch, d.i. de set van twee halve chocoladerepen, klaar is om te worden verpakt.

“In dit proces zijn er twee essentiële vereisten. In de eerste plaats moeten we tijdens het proces de temperatuur perfect onder controle kunnen houden en moeten we alle stappen opvolgen. Dankzij de geavanceerde automatiseringsoplossing van onze vormmachine kunnen we een optimale kwaliteit garanderen voor elke afzonderlijke reep”, vertelt Jaap Leuijerink, die voor IJssel Technologies werkt en door Tony’s werd aangesteld als projectleider. “Vervolgens moeten we ervoor zorgen dat de operator altijd weet waar elke reep zich in het proces bevindt en wanneer de reep klaar is om te worden verpakt. De interactie met het proces moet uiterst intuïtief en nauwkeurig verlopen, aangezien het personeel in de Super Store geen industriële achtergrond heeft.” Deze interactie verloopt via een gestroomlijnd 12” SIMATIC HMI Comfort Panel PRO. Operatoren kunnen het toestel draaien naargelang hun gezichtspunt, en de heldere en gedetailleerde weergave van de machine zorgt ervoor dat ze over alle informatie beschikken die ze nodig hebben. Een extra pluspunt: dit paneel heeft aan alle zijden een IP65-bescherming en kan zonder bijkomende behuizing worden geplaatst. Zo wordt er ruimte bespaard en dat is cruciaal voor deze machine die op maat werd gemaakt om achter in de winkel te kunnen passen. “Het was toch wel een uitdaging om al deze functionaliteit te integreren en de machine in te passen in de beschikbare ruimte. We kenden enkele problemen bij de start, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd om een succesvolle oplossing aan te reiken”, besluit Leuijerink.

Kwaliteitsvolle automatiseringsproducten met efficiënte engineering

“Ondanks de zeer ongebruikelijke kenmerken van de machine was het eigenlijk heel eenvoudig om het automatiseringsproject te verwezenlijken”, zegt Kristof Van Genechten, automatiseringsingenieur bij HACOS: “We profiteren van het feit dat we Siemens standaard gebruiken voor de automatiserings- en aandrijftechnologie. Voor onze machines geven we de voorkeur aan de SIMATIC-controllers, HMI-apparaten en SINAMICS-aandrijvingen, en we hebben bepaalde normen voor projecten opgesteld die we kunnen hergebruiken en aanpassen.” De machine voor Tony’s maakt gebruik van een SIMATIC S7-1200-controller en een 12˝ SIMATIC Comfort Panel PRO als de belangrijkste HMI, plus verschillende lokale SIMATIC HMI Comfort Panels op de eenheden voor het tempereren en gieten van de chocolade. Grotere lijnen zijn doorgaans uitgerust met SIMATIC S7-1500-controllers en 19” Comfort Panels, terwijl voor kleinere machines de voorkeur wordt gegeven aan een 7” SIMATIC Comfort Panel. Dankzij zijn uitgebreide portfolio kan HACOS componenten voor industrieel gebruik voorzien op al zijn machines, ongeacht de grootte ervan. “We leveren een geavanceerde robuuste oplossing die de klok rond kan worden ingezet en die een uitstekende kwaliteit en bruikbaarheid biedt. En dat merken onze klanten”, legt Tuytelaars uit.

Voor Van Genechten is de efficiënte engineering van alle systemen en functies, inclusief de diagnostiek en het onderhoud van de machines vanop afstand, een ander voordeel van de geïntegreerde oplossing van Siemens. “We ontwikkelen de volledige automatiseringsoplossing in het TIA Portal, dat heel gebruiksvriendelijk is en heel wat functies biedt voor efficiënte engineering. Denk bijvoorbeeld aan de alarmfuncties: alle alarmmeldingen worden opgenomen als standaardfunctieblokken die we gewoon in het project kunnen slepen. Geen enkele manuele codering nodig. Dit bespaart meerdere uren programmeerwerk per machine.”

Meer informatie over HACOS?  www.hacos.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details