Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Duurzaam, flexibel en eenvoudig in gebruik
Yaskawa garandeert een onderhoudsvrije werking gedurende tien jaar voor de GA 700 serie.

Duurzaam, flexibel en eenvoudig in gebruik

Als marktleider in laagspanningsfrequentieregelaars kan Yaskawa zich beroepen op een pak ervaring en kennis in eigen rangen. Die lag aan de basis van de ontwikkeling van de GA700 serie.  Die door zijn duurzaam ontwerp, flexibiliteit en gebruiksgemak ook in de voedingsindustrie hoge ogen zal gooien. Bintz Technics staat in voor de verdeling in van Yaskawa producten in België en Luxemburg.

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld Bintz Technics en Yaskawa

De GA 700 serie kreeg zijn lancering in 2017. Sindsdien vinden deze frequentieregelaars hun weg naar het hart van steeds meer machines en hun gebruikers. Ook in de voedingsindustrie. Erik van Diel (business unit manager DMC en director van Yaskawa Benelux BV): “Yaskawa is trots wereldwijd over een grote installed base in deze sector te beschikken. Dat kan alleen maar door de taal van voedselverwerkende bedrijven en hun applicatie te spreken. We denken dan ook dat de GA 700 serie kan tegemoet komen aan de behoeftes die daar spelen. Dat dankt deze serie in de eerste plaats aan zijn duurzaam ontwerp. Wij garanderen een onderhoudsvrije werking gedurende tien jaar. U heeft er dus geen omkijken naar. Bovendien heeft hij enkele slimme functies meegekregen, zodat hij in deellastbedrijf tot 6% extra energie kan besparen. Ook voor permanentmagneetmotoren is er zo een additionele besparing mogelijk.”

De GA 700 serie is ontworpen als ‘general purpose regelplatform’. Met andere woorden, dezelfde hardware leent zich voor een zeer brede waaier aan toepassingen.

Gebruiksgemak verzekerd

De tweede pijler waarop de reeks gebouwd is, is het gebruiksgemak. “De Yaskawa ingenieurs hebben de GA 700 frequentieregeaars als het ware van artificiële intelligentie voorzien. Dat maakt dat ze voor 95% van de toepassingen meteen geschikt zijn. De aanpassingen die dan toch nog nodig zijn, kan de autotune functie automatisch voor zijn rekening nemen. Hij zal de motor in kwestie dus automatisch inleren en zich eraan aanpassen. De aansluiting kan trouwens zeer eenvoudig gebeuren, door de goede bereikbaarheid van de terminal.” Om de GA 700 frequentieregelaars te programmeren heeft de gebruiker verschillende mogelijkheden. “Dat kan via de terminal, maar Yaskawa stelt ook een gratis app ter beschikking voor tablet of smartphone om het parametriseren via Bluetooth te laten verlopen. Moet het even wat uitgebreider? Dan kan het via software op pc of laptop.” Dat Yaskawa wereldwijd actief is voor ondersteuning en dus ook over keurmerken voor elke regio beschikt, mag hier zeker ook nog aangestipt worden.

Flexibiliteit

De verschillende toepassingen in een voedingsomgeving, vragen om verschillende oplossingen. Of toch niet? “De GA 700 serie is ontworpen als ‘general purpose regelplatform’. Met andere woorden, dezelfde hardware leent zich voor een zeer brede waaier aan toepassingen. Het is met de software dat het verschil kan gemaakt worden per machine of applicatie. Dat is de flexibiliteit die machinebouwers en eindgebruikers zoeken vandaag.” De serie dekt een bereik af van 0,55 kW tot 355 kW en kan evengoed aansluiten bij inductiemotoren als permanentmagneetmotoren (SM of IM) of synchrone reluctantiemotoren. “En dat is best wel bijzonder, om met één regelaar deze drie types te kunnen aansturen.”

Lokale kennis en ondersteuning

De eigenschappen van de GA 700 mogen dan al voor zich spreken, Yaskawa is ervan overtuigd dat ondersteuning ook alle aandacht verdient. “We kiezen er daarom voor om met lokale partners te werken, zoals Bintz Technics, waar ingenieurs met kennis van zaken, klanten verder kunnen helpen met een oplossing op maat van hun noden. Onze componenten staan ook altijd ter beschikking voor een veldtest.

Coffee-to-go met YASKAWA frequentieregelaars

U kent ze vast en zeker, de papieren bekers waarin u uw koffie meekrijgt. Machinefabriek Michael Hörauf ontwerpt en produceert machines voor papieren bekers met een capaciteit van 180 bekers per minuut. Het vitale hart van deze machine is de ‘cupshaper’ die de bekers in de juiste vorm pers. Ze heeft een diameter van 1 m en 180 tacts per minuut, drie keer per seconde een complete cyclus van acceleratie, normaalbedrijf op topsnelheid en deceleratie. Met inzet van een YASKAWA frequentieregelaar is het gelukt om voor deze hoogdynamische, veeleisende applicatie een betrouwbare en nauwkeurige oplossing te realiseren. Dynamiek en nauwkeurigheid die je normaalgesproken alleen van servosystemen zou verwachten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details