Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Dynamics verhoogt efficiëntie bij Meli, Ursa en Hanssens Catering met motion technologie

Dynamics verhoogt efficiëntie bij Meli, Ursa en Hanssens Catering met motion technologie

Heel wat bedrijven kampen met verouderde installaties die aan vervanging – of toch minstens een upgrade – toe zijn. Maar hoe begin je daaraan? Wie in regio Kortrijk actief is, heeft geluk: die kan beroep doen op de jarenlange expertise van Siemens Solution Partner Dynamics, net zoals Meli Veurne, Ursa Desselgem en Hanssens Catering al deden voor hun respectievelijke motion control-systemen.

Als integrator met jarenlange ervaring biedt Dynamics doordachte oplossingen voor industriële automatiseringsvraagstukken. Bedrijven kunnen bij hen terecht voor nieuwe installaties, optimalisaties, retrofitting, machineveiligheid, systeemintegraties, robotica en vermogensstudies. En dus ook voor het opzetten van motion control met een unieke combinatie van Sinamics servosturingen en Simatic Technology, gepaard met TIA Portal-integratie.

Meli Veurne: nauwkeurig doseren

Honingbedrijf Meli in Veurne klopte aan bij integrator Dynamics om hun verouderde doseerunit nieuw leven in te blazen. Die voldeed niet langer aan de strenge eisen qua nauwkeurigheid, waardoor de machine steeds vaker stilgelegd moest worden voor fine-tuning.

Alexander Dewaele van Dynamics: “We vervingen de PC-gestuurde installatie door een Simatic S7-1512SP F controller met aangepaste veiligheidscomponenten. En we kozen ook voor een nieuw Siemens-servodrive systeem, speciaal ontworpen voor de Simotics S-1FK2 servomotorde Sinamics S210 servoregelaar, een performant servosysteem, die wordt aangestuurd over Profinet. Deze regelaar heeft geïntegreerde veiligheidsfuncties via ProfiSAFE en is enorm makkelijk te configureren. Naast inbedrijfname via Startdrive in TIA-Portal kan dat ook met de geïntegreerde webserver. De One Button Tuning is daarbij een verademing.” De Sinamics S210 heeft een geïntegreerde remweerstand waardoor men kastruimte kan besparen. De automatische herkenning van de motor door de Sinamics S210 zorgt voor snelle ingebruikname.

“Dankzij de upgrade worden de doseercilinders automatisch accuraat afgesteld op het juiste formaat. Ook stilstand is gereduceerd tot een absoluut minimum: de motor heeft een lage massatraagheid en hoge overbelastingscapaciteit en we kunnen korte draaicycli instellen bij zware belastingen, wat de productiviteit alleen maar ten goede komt.”

Ursa Desselgem

Ook URSA Desselgem, producent van minerale wol, riep de hulp in van Dynamics. Samen pakten ze de overstap van Simatic S5 naar S7 aan, en schakelden ze ook over op motion control voor het oprollen van de minerale wolplaten.

De minerale wolplaten van URSA worden eerst voorgecomprimeerd en vervolgens opgerold. Nu gebeurt dat met motion technologie, vroeger werd de machine hiervoor handmatig ingesteld. “Tijdrovend en lastig werk, want het moet tot op de millimeter nauwkeurig zijn”, volgens Alexander. “En zodra je het type mat verandert, moet je de machine stilleggen om nieuwe parameters in te geven.”

In de nieuwe opstelling met motion technologie gebeuren de instellingen van die CAM-profielen automatisch. In combinatie met de technologie-objecten in de bovenliggende besturing is er een hele waaier aan voorgeprogrammeerde motion taken. Alexander: “Aan de hand van motion instructies zoals ‘Create CAM’ en ‘Interpolate CAM’ is de aansturing van de verschillende assen door Sinamics S120  relatief eenvoudig. Een third-party motion controller is niet nodig: alles kan in de Simatic S7-1500T-CPU.

Het resultaat: de matten worden strakker, sneller en dynamischer opgerold. Dat leidt tot een aanzienlijke efficiëntieverhoging, vooral bij productwissels, waardoor URSA ook zonder zorgen hun gamma kan uitbreiden.

Hanssens Catering

Tot slot zaten ze ook bij Hanssens Catering met de handen in het haar(netje). Dit cateringbedrijf dat voornamelijk scholen in de regio van maaltijden voorziet, werkte nog grotendeels manueel en kon dat niet langer behappen. Daarom vroegen ze langetermijnpartner Dynamics om hun magazijn te automatiseren – mét motion technologie.

Om de bakken met schoolmaaltijden uit het magazijn te halen en op de band te plaatsen die ze naar het transport brengt, gebruikt Hanssens Catering een grote kraan met brede spanwijdte. Die moet extreem nauwkeurig – tot op de millimeter – worden ingesteld om alles vlot te laten verlopen.

Om zeker te zijn dat alles gesmeerd zou lopen, werkte Dynamics samen met een Siemens-ingenieur ter plaatse. Alexander: “De beweging wordt dynamisch aangestuurd door het Simatic ET 200SP remote I/O-systeem, via onder andere softwarematige gearingsfuncties, superimposed move en absolute positioneringen. Door te werken met gearingsfuncties kan de motor in closed loop werken. Hierdoor is de manipulator nauwkeuriger en dynamischer. En de absolute positionering van de motoren met “super imposed move” zorgt voor een heel soepele beweging. Door de grote overspanning, de benodigde nauwkeurigheid en hoge snelheid, bewijzen de motion instructies zoals ‘Create CAM’ en ‘Interpolate CAM’ en de Sinamics S120 frequentieomvormers hier hun superioriteit.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details