Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
‘Een beter milieu begint echt bij jezelf’ 
Andreas Ehlen Managing Director bij igus B.V.

‘Een beter milieu begint echt bij jezelf’ 

Andreas Ehlen – Managing Director bij igus B.V.

Bedrijven willen winst maken en geld verdienen. Maar dat mag niet ten koste van alles. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zou verankerd  moeten zijn in de missie en visie van bedrijven en dat gebeurt nog te weinig. Bovendien gaat het boeken van successen en verantwoord ondernemen vaak hand in hand. 

Zuinig zijn op onze aardbol is noodzakelijk aangezien bronnen niet onuitputtelijk zijn. We moeten daarom met z’n allen waken voor verspilling. Inzetten op circulariteit is één van de toverwoorden. Waarom zou je perfecte grondstoffen willen vernietigen als dat helemaal niet nodig is? Je moet het als bedrijf alleen wel willen omarmen en breed uit willen dragen, zodat er draagvlak kan ontstaan. 

Natuurlijk brengen we statiegeldflessen terug naar de automaat, maar hoe zit dat met versleten energietoevoersystemen uit kunststof? Als fabrikant van technische kunststoffen zitten we aan de bron: wij produceren, ook al met re-granulaat, en recyclen oude kabelrupsen, samen met een recyclingpartner. Met chainge hebben we een online platform gelanceerd dat recyclebaar materiaal aanneemt en recyclaat aanbiedt. Hier komen recyclingbedrijven, re-granulaat gebruikers en aanbieders samen. We nemen diverse technische kunststoffen, zoals PA, PBT, POM aan om te recyclen. De klant ontvangt dan, net zoals bij het inleveren van statiegeldflessen, een tegoed van ons. 

Circulair ondernemen vergt een extra inspanning van zowel de producent als de gebruiker. Zowel een businessmodel als een logistieke keten moeten worden opgezet. Daarnaast hebben we gemerkt dat bedrijven in het begin moeite hebben met het circulaire gedachtegoed aangezien het extra inspanningen en vooral een andere mindset vergt. Maar door met de juiste mensen – vaak de early adapters – gesprekken te voeren en door de veranderende tijdsgeest is het steeds eenvoudiger om bedrijven te enthousiasmeren voor circulariteit.  En goed voorbeeld doet gelukkig volgen.

Naast circulariteit is het zaak dat (productie)bedrijven ook duurzamer, slimmer en efficiënter met hun energieverbruik omgaan. Veel bedrijven zijn al voorzien van zonnepanelen, maar er zijn vaak nog andere creatieve mogelijkheden zoals verwarming met restwarmte van machines. Enkele slimme igus-engineers kwamen met het idee om de restwarmte afkomstig van onze ruim 850 spuitgietmachines in de igus-fabriek in Keulen te hergebruiken voor het verwarmen van onze eigen bedrijfsruimtes. Dit idee is inmiddels een succesvolle realiteit geworden en we besparen op deze manier grote hoeveelheden fossiel gas. Het concept achter deze techniek kunnen geïnteresseerden overigens kosteloos bij ons aanvragen. We juichen het alleen maar toe als meer bedrijven dit gaan implementeren en zo onze planeet een warm hart toedragen. Als de maakindustrie gezamenlijk de schouders onder de thema’s duurzaamheid en circulariteit kan zetten, kunnen we grote stappen voorwaarts maken!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details