Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Technologie

Een gerijpte oplossing voor de kaasproductie

Kaesaro1_F&B-Pro_Kaesaro_Murrelektronik_Z4A3871 kopiëren
Tijdens het rijpingsproces moeten kazen regelmatig gedraaid en met pekel geborsteld worden: vroeger een manuele en arbeidsintensieve job, maar in moderne kaaskelders automatisch.

25 november 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De biologische processen zorgen ervoor dat elke kaas een eigen aroma en smaak krijgt. Zo moeten de kazen regelmatig gedraaid en met pekel geborsteld worden: vroeger een manuele en arbeidsintensieve job, maar in moderne kaaskelders automatisch. Kaesaro ontwikkelt en produceert ultramoderne kaaskelderrobots in combinatie met intralogistieke systemen om deze taken uit te voeren. Het Zwitserse bedrijf verbindt sensoren en actuatoren in kaaskelderrobots met de F&B Pro connectoren van Murrelektronik. 

Tekst Johan Debaere  |  Beeld Kaesaro/Murrelektronik

De ultramoderne kaaskelderrobots van Kaesaro worden gecombineerd met intralogistieke systemen. Die transporteren de kazen individueel of in groepen tot 250 stuks en voeren ze naar de robots, waar ze met borstels van verschillende hardheid en pekel onderhouden worden. Afhankelijk van de gewenste rijpheid duurt dit proces enkele maanden of zelfs meer dan een jaar. Deze installaties zijn 24/24 en 7/7 actief, wat de nodige uitdagingen voor de verbindingstechniek van de installaties met zich meebrengt. Om de hygiëne te garanderen, worden ze regelmatig gereinigd, zelfs onder hoge druk en met agressieve reinigingsmiddelen. Door het constante transport van de kazen worden de connectoren ook zeer frequent verplaatst. 

Voor het aansluiten van de sensoren en actuatoren worden F&B Pro serie M12 connectoren van Murrelektronik gebruikt. Die zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de voedingsindustrie.

Connectoren voor de voedingsindustrie

Voor het aansluiten van de sensoren en actuatoren van hun systemen kozen de verantwoordelijken van Kaesaro voor F&B Pro serie M12 connectoren van Murrelektronik, die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in de voedingsindustrie. Dankzij het hygiënische ontwerp in overeenstemming met de EHEDG-specificaties is deze F&B Pro eenvoudig reinigbaar. De connector heeft geen hoeken en randen waardoor vuil kan ophopen en de blauwe kabelmantel maakt het bijzonder gemakkelijk om vervuiling door melk of zouthoudend loog en schimmel te detecteren.  De schroefverbindingen van de F&B Pro uit rvs in V4A (1.4404) zijn maximaal bestand tegen corrosie en andere omgevingsinvloeden. Voor onderhoud kunnen de kabels eenvoudig losgeschroefd en vervangen worden. In vergelijking met een éénaderige bekabeling zorgt de steekbaarheid van de voorgemonteerde kabels ook voor een snellere installatie. Hoge beschermingsklassen IP65, IP66K, IP67, IP68 en IP69K worden bereikt. De hoge belastbaarheid van F&B Pro kabels uit PP-materiaal helpt kabelbreuken te voorkomen. Ze zijn ontworpen voor 5 miljoen buigcycli en 2 miljoen torsiecycli (± 360°/m). Dit zorgt voor minder onderhoud, wat een groot voordeel is in een systeem ontworpen voor permanente beschikbaarheid.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mike van Bloppoel

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details