Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Een nieuw tijdperk in productie
ACOPOS 6D is gebaseerd op het principe van magnetische levitatie: shuttles met geïntegreerde permanente magneten bewegen contactloos over een oppervlak van motorsegmenten.

Een nieuw tijdperk in productie

ACOPOS 6D biedt optimale voorwaarden voor de productie in kleine series en met steeds wisselende productontwerpen. Met deze ontwikkeling luidt B&R een nieuw tijdperk van productie in.

ACOPOS 6D is gebaseerd op het principe van magnetische levitatie: shuttles met geïntegreerde permanente magneten bewegen contactloos over een oppervlak van motorsegmenten. De elektromagnetische motorsegmenten hebben een afmeting van 240 x 240 mm en kunnen in elke vorm worden geassembleerd. Afhankelijk van hun grootte dragen de shuttles een gewicht van 0,6 tot 14 kg en bewegen ze met een snelheid van maximaal 2 m/s. Ze kunnen in twee dimensies bewegen en hun zweefhoogte veranderen, daarnaast kunnen de shuttles draaien of kantelen langs drie assen. Het systeem heeft hierdoor dus zes vrijheidsgraden. 

Minder ruimte nodig

ACOPOS 6D laat tot vier keer de shuttledichtheid toe van andere systemen op de markt, aangezien meerdere shuttles tegelijk kunnen draaien op één motorsegment. Bovendien kunnen de shuttles worden gebruikt als assen op bewerkingsstations. Zo kan bijvoorbeeld een shuttle met een onbewerkt product CNC-paden afleggen, terwijl het bewerkings-gereedschap vast is bevestigd. Weegstations zijn niet meer nodig, aangezien elke shuttle ook een zeer nauwkeurige weegschaal is. Hierdoor kan de machine kleiner worden gebouwd.

Geen slijtage

Omdat de shuttles vrij zweven, veroorzaakt ACOPOS 6D geen wrijving. Daarom is er geen slijtage en zijn er geen slijtagedelen te onderhouden. Als de motorsegmenten zijn voorzien van een rvs afdekking, voldoet de ACOPOS 6D aan beschermingsklasse IP69K – het systeem is daarom geschikt voor gebruik in cleanrooms en bij de productie van levensmiddelen.

Volledig geïntegreerd

ACOPOS 6D is volledig geïntegreerd in het B&R-systeem. Hierdoor kunnen de shuttles gesynchroniseerd worden met willekeurige assen, robots, tracksystemen of visioncamera’s met microseconde precisie. De routeplanning voor de shuttles zelf vindt plaats in een dedicated controller, die met behulp van POWERLINK in het machinenetwerk is geïntegreerd. De routeplanning heeft dus geen invloed op de prestaties van het netwerk of de machinebesturing. Voor systemen met meer dan 200 segmenten of 50 shuttles kunnen meerdere controllers gebruikt worden, die met elkaar gesynchroniseerd worden.

Intelligente shuttles

In tegenstelling tot vergelijkbare systemen is in de ACOPOS 6D elke shuttle uitgerust met een wereldwijd unieke ID. Bij het opstarten weet de controller dus direct waar elke shuttle zich precies op de motorsegmenten bevindt. Tijdrovende homing procedures of hand-matige invoer na het opstarten zijn niet nodig. De productie kan onmiddellijk beginnen. De positie herhaalnauwkeurigheid van de shuttles is ± 5 µm, waardoor ACOPOS 6D onbeperkt geschikt is voor toepassingen waar een hoge nauwkeurigheid vereist is, bijvoorbeeld in de elektronica-industrie en bij de assemblage van mechanische en elektronische componenten.

Eenvoudige configuratie

ACOPOS 6D biedt vrijwel onbeperkte mogelijkheden voor het ontwerpen van machines en systemen. Tegelijkertijd is het systeem zeer eenvoudig in te richten. Geavanceerde algoritmen zorgen ervoor dat de shuttles optimale routes volgen, niet botsen en zo weinig mogelijk energie verbruiken. De machinefabrikant kan zich dus volledig concentreren op zijn hoofdtaak: het ontwikkelen van een optimaal machineproces met een maximale productiviteit. ACOPOS 6D is ontwikkeld in samenwerking met Planar Motors Inc., een bedrijf dat al meer dan vijftien jaar onderzoek en ontwikkeling doet naar magnetische levitatietechnologie voor industriële productie. B&R is aandeelhouder in het bedrijf Planar Motors.     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details