Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Efficiënte oppervlaktedesinfectie die geen residu nalaat 
Door corona kijken voedingsbedrijven nu verder dan de productieruimte alleen om oppervlakken te desinfecteren.

Efficiënte oppervlaktedesinfectie die geen residu nalaat 

De uitdaging bestaat er echter in een middel te vinden dat tegelijkertijd voldoende desinfecteert en toch zo weinig mogelijk residu achterlaat, zeker op oppervlakken waar er rechtstreeks contact is met voeding. Alcodes GF van Ecolab verenigt al die eigenschappen in één gebruiksvriendelijk product. 

Oppervlaktedesinfectie staat hoog op de agenda van bedrijven die voeding en dranken produceren. Niet in het minst omdat de HACCP-regelgeving specifiek vraagt om desinfectie van alle oppervlakken die in aanraking kunnen komen met voedsel. “Sinds maart vorig jaar zien we echter een felle toename in de vraag naar middelen voor oppervlaktedesinfectie. Door corona kijken voedingsbedrijven nu verder dan de productieruimte alleen om oppervlakken te desinfecteren. Denk bijvoorbeeld aan contactoppervlakken zoals deurklinken of sanitaire ruimtes.” Aan het woord is Arne Daneels, Marketing Associate Benelux voor Ecolab. Het product dat Ecolab voor oppervlaktedesinfectie naar voren schuift is het nieuwe Alcodes GF. “Een formule op basis van ethanol met een alcoholpercentage van slechts 60%. Toch doorstaat het alle testen met glans om een effectieve bescherming te bieden tegen bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Dat maakt het bovendien geschikt voor alcoholbestendige oppervlakken.”

Wat Alcodes GF tot zo een ideale oplossing maakt is dat het R&D-team van Ecolab erin geslaagd is het te ontwikkelen, zonder glutaaraldehyde, QAC, MEK, Bitrex, parfum en kleurstoffen.

Vrij van glutaaraldehyde

Wat opvalt is dat bedrijven vandaag vooral zoeken naar desinfectiemiddelen die vrij zijn van glutaaraldehyde. “Een stof die huidirritatie, hoofdpijn en/of kortademigheid zou kunnen veroorzaken en dus beter vermeden kan worden. Wat Alcodes GF tot zo een ideale oplossing maakt is dat het R&D-team van Ecolab erin geslaagd is het te ontwikkelen, zonder glutaaraldehyde, QAC, MEK, Bitrex, parfum en kleurstoffen. Kortom, alle mogelijke stoffen die voor reacties zouden kunnen zorgen. Bovendien is het desinfectiemiddel Alcodes GF bijzonder makkelijk in gebruik. U hoeft het gewoon aan te brengen en het zal zorgen voor een grondige verzadiging van het oppervlak, net omdat het voornamelijk een mix is van alcohol en water. Naspoelen is niet nodig, het droogt snel en laat quasi geen actieve stoffen achter op de behandelde oppervlakken. Het residuniveau ligt echt uitzonderlijk laag”, geeft Daneels nog mee. 

Naspoelen is niet nodig, het droogt snel en laat quasi geen actieve stoffen achter op de behandelde oppervlakken. Het residuniveau ligt echt uitzonderlijk laag.

Applicatiekennis maakt het verschil

In Frankrijk, waar Alcodes GF al eerder gelanceerd werd, leverde dit enorme mooie resultaten op in de praktijk. Vandaag lopen ook de eerste testen bij Belgische klanten uit de voedings- en drankenindustrie. “Dat is ook de manier waarop we ons als Ecolab altijd hebben willen onderscheiden. We leveren meer dan chemicaliën, er staat een hele ploeg paraat achter elk van onze producten, die ondersteuning kan bieden op alle vlak. Applicatiekennis maakt het verschil in reiniging. Niet alleen om tot het meest doeltreffende schoonmaakresultaat te komen, maar ook om te optimaliseren in tijd, chemicaliën, energie- en waterverbruik … We doen dat voor nieuwe klanten, maar ook bij bestaande klanten blijven we meedenken hoe we de reiniging kunnen verbeteren. Een aanpak die klanten wel weten te smaken, want zij willen vooral gerust zijn dat de producten doen wat ze moet doen om de hygiëne binnen hun bedrijf te garanderen”, besluit Daneels.     

Keuze voor Alcodes GF levert Ierse slachterij meer uptime op

Een slachthuis in Ierland maakte al de keuze voor Alcodes GF. Ze kenden een probleem met mogelijke microbiële groei, omdat de lijnen niet continu in gebruik zijn. Tussen het einde van de productie en de volgende opstart kunnen er tot zelfs drie dagen zitten. Ecolab raadde daarom aan om bij de opstart na lange periodes altijd een desinfectiemiddel te gebruiken. De slachterij kon het zich echter niet veroorloven om lang te moeten wachten tot de oppervlakken weer droog zijn, wat met klassieke desinfectiemiddelen het geval is. Alcodes GF bleek na testen de oplossing bij uitstek. Een efficiënte reiniging was gegarandeerd en er ging geen tijd verloren met drogen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details