Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Energie-efficiëntie – onbenut potentieel! NORD componenten verhogen de energie-efficiëntie van aandrijfsystemen
Door de inbouw van motor en reductor in één behuizing is DuoDrive zeer licht in gewicht en compact, gecombineerd met een zeer hoge vermogensdichtheid.

Energie-efficiëntie – onbenut potentieel! NORD componenten verhogen de energie-efficiëntie van aandrijfsystemen

Niet alleen in tijden van stijgende energieprijzen is energie-efficiëntie één van de belangrijkste doelen van de industrie. De zeer efficiënte componenten van NORD DRIVESYSTEMS helpen bij het verlagen van het energieverbruik van aandrijfsystemen. Bovendien biedt de aandrijfspecialist zijn klanten energie-gerelateerd advies.

“Wij helpen onze klanten bij het besparen van energie”, zo vat Jörg Niermann, hoofd marketing, een van de belangrijkste beleidslijnen van NORD DRIVESYSTEMS samen. De aandrijfcomponenten van het bedrijf worden in toenemende mate geoptimaliseerd wat betreft energie-efficiëntie. Een studie van de Duitse VDMA en het managementadviesbureau Boston Consulting Group heeft aangetoond dat innovatieve technologieën in de machine- en installatiebouw kunnen helpen om de CO2-uitstoot in de gehele industrie met tot 86 procent te verlagen. “En wij willen onze klanten ondersteunen bij het benutten van hun besparingspotentieel”, aldus Niermann.

Efficiëntie op een nieuw niveau: NORD´s IE5+ synchroonmotoren.

Zeer efficiënte IE5+ synchroonmotor

Met de IE5+synchroonmotor zet NORD nieuwe standaards op het gebied van energie-efficiëntie met  een efficiëntie tot 95 procent. Dankzij de permanentmagneetsynchroonmotortechnologie (PMSM) realiseert de motor deze hoge efficiëntie relatief constant over een breed toerental- en koppelbereik en levert bovendien zeer goede prestaties op het gebied van energieverbruik in deellast bereik. Dit komt er op neer dat hij zelfs de hoogste gedefinieerde energie-efficiëntieklasse IE5 overtreft.

Dankzij het brede vermogensbereik draagt de IE5+ naast de energie-efficiëntie eveneens bij aan de verlaging van de Total Cost of Ownership (TCO), door versiereductie binnen een compleet systeem mogelijk te maken. “Vooral voor systemen met meerdere aandrijvingen, zoals in de intralogistiek, ligt hier een aanzienlijk besparingspotentieel”, vertelt Niermann.

Gepatenteerde DuoDrive motorreductor

De IE5+ synchroonmotor is tevens onderdeel van de gepatenteerde DuoDrive motorreductor, waar hij is geïntegreerd in een eentraps vlakke tandwielkast. Berekend via het systeem realiseert de motorreductor een efficiëntie tot 92 procent, een van de hoogste rendementen op de markt in deze vermogensklasse. “Hoe minder interfaces, hoe hoger de systeemefficiëntie”, legt Jörg Niermann uit. Integratie van de aandrijving in de reductorbehuizing verkleint de inbouwruimte, evenals het aantal slijtgevoelige onderdelen en daarmee dus ook de onderhoudsinspanningen. Het wegvallen van de interfaces tussen de componenten verlaagt bovendien het risico van binnendringende vloeistoffen en bacteriële besmetting aanzienlijk.

De DuoDrive werd speciaal ontwikkeld voor de intralogistiek en de voedingsindustrie. In een toepassing voor de drankenindustrie deed NORD een energie-efficiëntieonderzoek. In een expositiedemo, waarbij flessen in twee cirkelvormige systemen worden getransporteerd, vergeleek de aandrijfspecialist het energieverbruik van twee aandrijfconfiguraties: ten eerste een DuoDrive inclusief een NORDAC PRO SK 500E schakelkast-frequentieomvormer en als tweede een doorsnee IE3 asynchroonmotor met kegeltandwielkast en decentrale frequentieomvormer. Hieruit bleek dat de DuoDrive tot 50 procent minder energie verbruikte.

Verkleining van de CO2 voetafdruk

NORD DRIVESYSTEMS helpt zijn klanten niet alleen bij het ontdekken en realiseren van zo’n besparingspotentieel met zijn efficiënte componenten, maar ook met een speciale service. De NORD ECO service controleert de geïnstalleerde aandrijvingen van de klant wat betreft de energie-efficiëntie, dimensionering en het aantal versies. Op basis hiervan stelt NORD een energie-efficiëntieconcept op dat mogelijk besparingspotentieel identificeert en is afgestemd op de eisen van de klant.

“In tijden van stijgende energieprijzen wordt het verhogen van de energie-efficiëntie steeds relevanter”, benadrukt Jörg Niermann. Als geëngageerd familiebedrijf hecht NORD DRIVESYSTEMS dan ook veel betekenis aan het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk in het belang van toekomstige generaties en de strijd tegen de klimaatverandering.


 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details