Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Flexibiliteit en veiligheid: eerste monitoringsysteem voor 3D robotkabelgeleiding van igus

Flexibiliteit en veiligheid: eerste monitoringsysteem voor 3D robotkabelgeleiding van igus

De nieuwe i.Sense TR.B-sensor maakt conditiebewaking mogelijk voor triflex R kabelrupsen in driedimensionale toepassingen

Robots zijn al lang een integraal onderdeel van vele aspecten van de industriële productie – en hun takenpakket blijft groeien in het kielzog van de digitalisering. Of het nu gaat om lassen, spuitlakken, solderen of palletiseren, industriële robots werken dynamisch. Een flexibele 3D-kabelrups zoals de triflex® R van igus maakt het mogelijk om robotkabels veilig te geleiden. Om potentiële breuken van kabelrupsen als gevolg van extreme belastingen tijdig te detecteren en ongeplande machinestoringen te voorkomen, presenteert igus tijdens de Automatica 2022 beurs de i.Sense TR.B, ’s werelds eerste breukdetectiesysteem voor 3D-kabelrupsen.

Het verhogen van materiaal- en energie-efficiëntie, het compenseren van knelpunten in de toelevering door binnenlandse productie en het verlichten van tekorten aan arbeidskrachten: dit zijn, volgens de 2022 trendindex op ’s werelds toonaangevende vakbeurs automatica, enkele van de meest genoemde redenen waarom industriële robots belangrijk zijn voor de Duitse economie. Eén ding is echter van essentieel belang voor een betrouwbare werking van een industriële robot: een veilige kabelgeleiding. Robotkabels moeten bestand zijn tegen talrijke buigcycli en belastingen als gevolg van torsie en spanning. Met de triflex R heeft igus speciaal voor industriële robots een ronde kabelrups ontwikkeld met een gedefinieerde buigradius om de kabels ook tijdens dynamische rotatie- en zwenkbewegingen te beschermen. Een breuk van de kabelrups kan immers desastreus zijn: stilstand van de fabriek, productiestilstand en leveringsvertragingen kosten vreselijk veel tijd en geld. De specialist in motion plastics igus heeft een nieuwe en kostenefficiënte oplossing ontwikkeld om kabelrupsbreuk bliksemsnel vast te stellen en zo dure gevolgschade te voorkomen: i.Sense TR.B – een realtime breukdetectiesysteem voor de driedimensionale triflex R kabelrups.

Slimme real-time conditiebewaking – ook voor 3D-toepassingen

Met i.Sense TR.B is de beproefde i.Sense breukbewaking van igus smart plastics nu ook mogelijk voor dynamische, driedimensionale toepassingen. Klanten kunnen zo de veiligheid van hun robotsystemen verhogen met een investering van slechts een paar honderd euro. De i.Sense TR.B-sensor wordt rechtstreeks aangesloten op de PLC besturing van de klant – zonder extra softwarekosten. Als een schakel van de kabelrups breekt, detecteert het systeem de verandering in lengte van het in de kabelrups geïnstalleerde koord en kan het dienovereenkomstig een digitaal signaal naar de systeembesturing sturen. Directe breukdetectie maakt onmiddellijke onderhoudsmaatregelen mogelijk en kan zo ongeplande stilstand en totale uitval voorkomen in geval van breuk van een individuele kabelrupsschakel. “Vooral bij toepassingen zoals productielijnen voor de automobielindustrie met een extreem hoge output kan elke stilstandtijd een kostenpost van honderdduizenden euro’s veroorzaken. Real-time statusbewaking van het energietoevoersysteem in industriële robots biedt gebruikers daarom een aanzienlijke toegevoegde waarde,” verklaart Richard Habering, hoofd van de Business Unit smart plastics bij igus.

Duurzaam onderhoud met smart plastics

Met behulp van vele testseries in het grootste testlaboratorium in de sector werkt igus voortdurend aan de verdere optimalisering van de kwaliteit en duurzaamheid van haar producten. De combinatie van flexibele triflex R 3D kabelrups met hoge trekkrachtabsorptie en i.Sense TR.B-sensor maakt het mogelijk robotkabels veilig te geleiden en te beschermen – en zo hun levensduur aanzienlijk te verlengen. Op toestand gebaseerd onderhoud met behulp van de TR.B-sensor maakt het onderhoud ook duurzamer, aangezien gebruikers onnodige of voortijdige productvervanging kunnen vermijden. En als er een breuk optreedt in de kabelrups, kan de sensor opnieuw worden gebruikt na een correcte noodstop van het systeem.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details