Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Good Housekeeping, maar dan eenvoudig
Voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie heeft BEKO speciale aandacht besteed aan de mensen die met het product werken.

Good Housekeeping, maar dan eenvoudig

Het vervangen van het filter van een olie-waterafscheider in compressorruimtes is voor veel onderhoudsmedewerkers nu niet het meest favoriete klusje. De filters zijn zwaar, smerig en stinken. Bovendien is het noodzakelijk om beschermende kleding te dragen om een filter veilig en efficiënt te wisselen. Met de Qwik-Pure van BEKO Technologies is dit verleden tijd. Het systeem maakt gebruik van gesloten cartridges die hierdoor eenvoudig en schoon zijn uit te nemen en te vervangen door een nieuw filter. ‘Even een filtertje wisselen’ kan nu gewoon om half 5 voor het naar huis gaan.

Perslucht die wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie is praktisch altijd voorzien van een olie-waterafscheider. Hiermee wordt (compressor)olie uit het condensaat (dat ontstaat bij de generatie van perslucht) gescheiden en gefiltreerd. Vocht en olie mag immers niet in aanraking komen met hygiënische processen en olie mag ook niet zomaar in het milieu terechtkomen.

Condensaat vóórdat het gefiltreerd is; te vuil om op het oppervlaktewater te lozen

Hoe het normaal gaat

De conventionele uitvoering van een olie-waterafscheider werkt heel pragmatisch op basis van zwaartekracht. Het vocht met hierin de olie ‘sijpelt’ daarbij door een geschikt filtermedium. Het relatief schone water wordt vervolgens in het riool geloosd terwijl de olie in het filter achterblijft. Wanneer het filter verzadigd is, moet de TD dit filter vervangen door een schoon filter en dáár hebben velen een broertje dood aan. En terecht. Het filter is vaak zwaar, het stinkt omdat het al een aantal maanden in gebruik is en bovendien druipt er een oliewatermengsel uit. Zeker wanneer de verzadigingsgraad al enigszins is overschreden. Om filters op verantwoorde wijze uit te wisselen, is het daarom noodzakelijk beschermende kleding te dragen en na afloop de ruimte goed te reinigen om gladheid te voorkomen.

De Qwik-Pure is modulair uit te breiden naar behoefte en beschikbaar met verschillende capaciteiten.

Qwik-Pure

Het vaststellen van een probleem is vaak al de halve oplossing. BEKO Technologies ontwikkelde daarom een systeem met gesloten filtercartridges dat zich op diverse vlakken onderscheidt. Ten eerste loopt het olie-watermengsel niet alleen op basis van zwaartekracht door het filter maar wordt het geholpen door lichte persluchtstoten die het condensaat actief door twee types filtermateriaal persen. Het patroon is hierdoor altijd gevuld met vloeistof en kan niet uitdrogen. Dit voorkomt stank als gevolg van bacteriegroei maar tevens uitdroging van het filtermedium. Dit laatste kan leiden tot ondoordringbare lagen en hiermee een afname van de filterefficiëntie.

Gesloten systeem

Een tweede belangrijk punt is dat het filter zelf een gesloten systeem is. Hiervoor is het uitgevoerd als een cartridge waarvan de inlaatbuis is vormgegeven als een stabiel handvat. Op deze manier is de cartridge eenvoudig en veilig uit het systeem te nemen en te vervangen door een nieuw, schoon patroon. Door de terugslagklep in de bodemplaat in combinatie met meegeleverde afsluitdoppen, kan er bij het wisselen ook niets op de vloer druppelen. De betreffende medewerker hoeft daarom geen beschermende kleding te dragen en ook niet met een zwaar verzadigd en lekkend filter aan de gang. Door de gecontroleerde afvoer weegt een volledig verzadigd patroon namelijk niet meer dan 25 kg en is zo eenvoudig af te voeren als chemisch afval. 

Besturing

Om de goede werking te ondersteunen, beschikt de Qwik-Pure over geïntegreerde bewaking. Als de cartridge vol dreigt te raken, wordt tijdig een signaal afgegeven zodat de wisseling kan worden ingepland. Verder voorziet het systeem in een fail-safe functie die een veilige voortzetting garandeert wanneer de stroom uitvalt. In dat geval gedraagt de Qwik-Pure zich als een conventionele zwaartekrachtscheider.

Modulair

Tot slot is het systeem volledig modulair uitgevoerd waarmee het naar behoefte is uit te breiden of te verkleinen. Ieder model maakt gebruik van hetzelfde patroon wat ook de inkoop en het voorraadbeheer vereenvoudigt.

De voordelen:

– Schoon milieu 

– Schone compressorruimte 

– Schone productieprocessen 

– Schone handen en longen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details