Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Grootste meetlaboratorium in België kalibreert jaarlijks een half miljoen meetinstrumenten

Grootste meetlaboratorium in België kalibreert jaarlijks een half miljoen meetinstrumenten

Trescal is een onafhankelijke expert in kalibratiediensten die jaarlijks meer dan een half miljoen interventies uitvoert. Omdat het bedrijf groeit, groener wil worden en haar medewerkers een optimale werkplek wil bieden, is besloten om de locatie in Antwerpen te verlaten en in het Belgische Wommelgem een nieuw kalibratielaboratorium te openen. Het grootste ter wereld. Hier worden instrumenten van meer dan 70.000 klanten gekalibreerd; variërend van Pfizer en Coca-Cola tot aan Defensie, Rolex en Tesla.

Trescal heeft een groot aantal technisch specialisten in huis om de geavanceerde meet- en kalibratieapparatuur te bedienen. Hier een toepassing met deeltjestellers.

Trescal startte vijftig jaar geleden in Frankrijk en opende in 2011 Trescal Benelux met haar hoofdvestiging in Antwerpen. Inmiddels telt deze Beneluxvestiging 420 medewerkers die werkzaam zijn op verschillende locaties. Onlangs is de hoofdvestiging in Antwerpen verhuisd naar Wommelgem. Kasper Pijs is Sales Manager en geeft aan: “De verhuizing was nodig omdat we eenvoudig uit ons jasje groeien. We krijgen steeds meer opdrachten uit de lucht- en ruimtevaart, automotive, farmacie, chemie, energie, elektronica, productie en telecommunicatiesectoren in België, Nederland en de EMEA-regio.”

De nieuwe hoofdvestiging van Trescal Benelux in Wommelgem omvat het grootste kalibratielaboratorium ter wereld.

Voor deze klanten voeren de technici van Trescal niet minder dan een half miljoen interventies per jaar uit op het vlak van kalibratie, 3D-meetwerk en cleanroomvalidatie en -kwalificatie. Maar bovendien breidt het bedrijf haar diensten verder uit en wil het haar klanten ontzorgen op diverse domeinen van de metrologie. Denk daarbij aan het kalibreren van instrumentatie voor het meten van elektriciteit, druk, temperatuur en vocht, dimensioneel, mechanisch, optisch en fysisch 3D-meetwerk, volume, massa, flow, deeltjestelling, anemometrie, enzovoorts.

Dagelijks worden klanten uit uiteenlopende sectoren bediend – van Defensie en voedingsindustrie tot aan automotive. Bijvoorbeeld hier op een 3D meetbank.

Meer ruimte voor mens en machine

Pijs: “Om al deze werkzaamheden uit te voeren, hadden we meer ruimte nodig. Maar ook voor de opslag van instrumenten en meetkits voor klanten. Daarbij vonden we het belangrijk om onze carbon footprint te reduceren en onze logistiek nog efficiënter te maken. We bieden immers aan om meetinstrumentatie van klanten op te halen en – na kalibratie – weer terug te brengen. Alles binnen de afgesproken tijd én de gewenste (hoge) kwaliteitsstandaarden. Last but not least wilden we de werkomgeving voor onze werknemers professioneler en veiliger hebben. Alleen dan kunnen we ook in de professionele groei van onze technici en engineers faciliteren.”

Om de afgesproken doorlooptijden te garanderen, bleven de laboratoria in Hengelo, Zoetermeer, Louvain-La-Neuve, Wellin, Eindhoven en Sint-Renelde operationeel. Zowel voor als na de verhuizing. Ook de on-site technici blijven actief terwijl Trescal Benelux tijdens de verhuizing werd ondersteund door het internationale netwerk van laboratoria in Frankrijk, Spanje en de UK. Pijs: De platformen voor instrumenten- en certificatenbeheer en de oproepsystemen (Trescal Vision en Trescal View) blijven online en zijn zonder onderbreking te raadplegen.”

Nieuw laboratorium

Het industrieterrein in Wommelgem is wat Trescal Benelux betreft de perfecte plek voor het nieuwe laboratorium. Zo draagt de nabijgelegen snelweg bij aan de toegankelijkheid en bereikbaarheid. Het ontbreken van een spoorweg in de buurt is juist weer voordelig omdat een passerende trein invloed zou kunnen hebben op de hoognauwkeurige metingen die in het lab worden uitgevoerd. En dat zijn er vele: op de drie verdiepingen van het laboratorium, dat dubbel zo groot is als het eerdere lab (6.000 m2), staat uiteenlopende apparatuur voor het kalibreren van onder meer lasers, oscilloscopen en andere meetinstrumenten voor het meten van drukken, temperatuur, flow en afstand. De meest hightech machines zijn de 3D meetmachines die extreem nauwkeurig meten: tot op 1,6 micron wordt hier zo’n 40% van de tijd gemeten voor de farmaceutische sector.

Pijs besluit: “De instrumenten zijn afkomstig uit de hele Benelux en van een groot aantal verschillende klanten die verschillende nauwkeurigheidseisen hebben. In het meest extreme geval gaan deze tot twee tienduizendste van een gram en één tweeduizendste van een haar. In hetzelfde lab worden overigens ook onze eigen standaarden gekalibreerd. Dit is weer belangrijk om op locatie bij de klant nauwkeurig te kunnen kalibreren. Neem voor meer informatie over onze mogelijkheden om ook uw instrumentatie te kalibreren contact op met Trescal Benelux.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details