Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
High-end mengproces voor ijs- en dessertpoeders bij Colac te Beerse
Een eerste zeefstap is voorzien in de AZO ET800 zakkenstorten met trilzeef.

High-end mengproces voor ijs- en dessertpoeders bij Colac te Beerse

Door een toenemend potentieel in ijs- en dessertpoeders groeide de nood bij Colac om een partner te zoeken voor een kwalitatieve upgrade van haar poederproductie. Deze partner vond ze in AZO, die adviseerde in het plaatsen van een AZO menglijn met 2 amixon mengers en bijhorende AZO containervul- en losstations.

Colac, gevestigd in Beerse, is een familiebedrijf dat zich onderscheidt door haar toewijding aan kwaliteit en innovatie. In een productieomgeving waar hygiëne en uitgebreide productkennis voorop staan, was de investering in een nieuwe productie-eenheid voor ijs- en dessertpoeders in 2023 een logische stap.

De ruimte werd optimaal benut zodat een logische productieflow mogelijk is.

Kwaliteit en hygiëne-eisen

Kwaliteit en eisen naar voedselveiligheid vormen de basis om een duurzame en betrouwbare productie-unit te realiseren voor de toekomst. De unieke AZO oplossing met nat reinigbare zakkenstorten en de hoge afwerkingsgraad van de machines in combinatie met 2 amixon mengers zorgen voor een state-of-the-art productielijn. 

In nauw overleg werd gekozen om elk detail grondig te analyseren, met als voorbeelden de hygiënische flexibele verbindingen en de Sinconvex menglinten van de amixon mengers. Naast de kwaliteit van de installatie, staat de kwaliteit voor het product. De eerste controle zeefstap is voorzien in de AZO zakkenstorten die rechtstreeks in de mengers uitkomen. Hierdoor worden vreemde elementen geweerd en is het proces een gesloten geheel.

Nadat het homogeen mengsel uit de amixon menger gravitair in de AZO container is gestort, wordt deze container bovenop de containerlosstoel geplaatst. Onder beide losstoelen bevindt zich de AZO DA-wervelstroomzeef machine waardoor het product, voordat het in de afvulmachines terechtkomt, steeds een finale kwaliteitscontrole ondergaat.  Dankzij de uittrekgeleiding op zowel de motor- als rotorzijde van de AZO DA-zeefmachine is ook hier de duidelijke keuze voor kwaliteit en reinigbaarheid aanwezig.

2 containerlosstations met evenveel AZO wervelstroomzeefmachines zorgen voor een laatste controlestap.

Testen

Met amixon trekt AZO de geknipte partner mee in dit project voor het mengen van de poeders. Reinigbaarheid, korte mengtijden, homogeniteit en minimale impact op het mengsel zijn de typische eigenschappen van een amixon VM menger. Uiteraard is de praktijk steeds de beste manier om dit echt te ervaren. Tijdens vooraf uitgevoerde testen bij amixon werden deze topics bevestigd. Binnen 3 minuten werd een homogeen mengsel bereikt, dat volledig binnen de kwaliteitseisen van Colac viel.

Flexibiliteit

De keuze van Colac om te werken met een 400 en 1.000 liter menger zorgt voor een verhoging van de flexibiliteit en verlaging van de reinigingstijden. In combinatie met de AZO Batchtainers van 1.000 liter kan er flexibel omgesprongen worden met verschillende recepturen en batchgroottes.

Twee amixon mengers van 400 en 1.000 liter vormen het hart van de productie.

Energie-efficiëntie

In een tijd waarin energie-efficiëntie cruciaal is, is een containersysteem een absolute winnaar. Colac had een volledige ruimte ter beschikking voor een gravitaire poederproductie, die efficiënt is ingevuld met de hele installatie, rekening houdend met nodige ergonomische bewegingsruimte voor operatoren en containers. Een performante AZOCOM Graph visualisatie begeleidt de operator in elke stap van het proces en biedt een maximale graad van automatisatie.

Klaar voor de toekomst

De sleutel tot succes in dit project waren de duidelijke wensen van Colac en de oplossingen die AZO daartegenover heeft gezet. De ervaring bij AZO zorgt voor de juiste oplossing op het juiste moment, zodat de kwaliteit van de productie gegarandeerd word. Zowel vandaag als in de toekomst. Of, zoals Geert Vermeersch (zaakvoerder van Colac) het mooi samenvat: “Om dit voor ons belangrijke project te kunnen uitvoeren met een specialist als AZO was een verrijkende en aangename ervaring. Vanaf de conceptfase tot en met de finale uitvoering werd er meegedacht in termen van flexibele en efficiënte oplossingen op maat van onze KMO. Het allerbelangrijkste in dergelijke projecten ligt hem steeds in de oplossing van de problemen die men in de loop van het project ervaart. In dit aspect hebben wij niet alleen kunnen rekenen op de ervaring en kennis van AZO, maar ook op de snelheid van uitvoering. Een mooi project, een kwalitatieve uitvoering en een knap resultaat. We zijn klaar voor de toekomst!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details