Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Hygiënisch ontwerp sleutel tot beter reinigbaarheid
Rittal heeft zijn gamma Hygienic Design uitgebreid

Hygiënisch ontwerp sleutel tot beter reinigbaarheid

Reinigbaarheid is het sleutelwoord voor apparatuur in de voedingsindustrie. De recente uitbraken van onder andere salmonella en listeria bij voedingsbedrijven bewijzen eens te meer dat waakzaamheid geboden blijft. Kiezen voor hygiënisch ontworpen installaties is dan ook aangewezen. Als pionier in deze materie voor schakel-, netwerk- en serverbehuizingen breidt Rittal nu zijn gamma Hygienic Design uit met extra afmetingen en toebehoren. Alles voor een 100% voedselveilige productie.

Voedselveiligheid staat voorop voor wie actief is in de industrie. Om voedingsbedrijven te helpen om besmettingen en contaminaties in de producties te vermijden, werd EHEDG in het leven geroepen, De European Hygienic Engineering & Design Group. Aan de hand van verschillende richtlijnen reiken ze voedingsbedrijven een houvast aan om tot voedselveilige oplossingen te komen. Met zijn Hygienic Design lijn komt Rittal tegemoet aan de eisen die EHEDG vooropstelt voor schakel-, netwerk- en serverbehuizingen. 

Centraal bij het ontwikkelen van deze serie stond het realiseren van een eenvoudige reinigbaarheid, voor meer voedselveiligheid en voor meer efficiëntie.

Eenvoudige reinigbaarheid realiseren

Centraal bij het ontwikkelen van deze serie stond het realiseren van een eenvoudige reinigbaarheid. “Niet alleen om de risico’s op contaminaties tot een minimum te beperken, maar tegelijk een efficiënte reiniging mogelijk te maken, zodat er zo weinig mogelijk tijd verloren gaat voor toch een grondig schoon resultaat”, vertelt Danny Forré, teamleader Product Management bij Rittal. Dat begint al bij de keuze van het materiaal. “Rittal kiest resoluut voor rvs (AISI 304), een legering die uitermate corrosiebestendig is met een oppervlakteruwheid van 0,8 µm en beschermingsgraad IP69K. In combinatie met de aflopende hoeken van 30° blijft er zo nooit water op het oppervlak van onze kasten staan.” Wat ook opvalt is de keuze voor blauwe siliconen dichtingen. “Goedgekeurd voor gebruik in de voedingsindustrie en makkelijk te traceren, mocht er ooit een stukje afbreken”, voegt Forré er nog aan toe.

Wat ook opvalt is de keuze voor blauwe siliconen dichtingen. Goedgekeurd voor gebruik in de voedingsindustrie en makkelijk te traceren, mocht er ooit een stukje afbreken.

Naadloos, aangepast ontwerp

Voedselveiligheid vraagt om zo min mogelijk naden. Daar werd tevens rekening mee gehouden in het Hygienic Design gamma van Rittal. Forré: “Alle randen lopen naadloos over in het oppervlak van de kast. Ook de vormgeving van de sluitingen is ontwikkeld met reinigbaarheid voor ogen en werken met een speciaal veermechanisme dat naar buiten komt.” Rittal voorziet bovendien alle toebehoren om ook de plaatsing van kasten zo hygiënisch mogelijk te laten gebeuren. “Dankzij de wandafstandshouders en stelvoeten kunnen de achterzijde en onderzijde eenvoudig gereinigd worden. Om ten slotte het invoeren en afdichten van kabels in de behuizingen op een correcte manier te laten gebeuren, werden ze eveneens voorzien van die kenmerkende blauwe siliconen dichtingen. We fungeren in België overigens ook als verdeler van de kabelwartels van Hummel. Ook daarin zijn twee hygiënische modellen beschikbaar die zich makkelijk laten reinigen.”

Rittal kiest voor rvs (AISI 304) met een oppervlakteruwheid van 0,8 µm en beschermingsgraad IP69K. In combinatie met de aflopende hoeken van 30° blijft er zo nooit water op het oppervlak van de kasten staan.

Gamma Hygienic Design uitgebreid

De aandacht voor de industrie voor voedselveiligheid ging de laatste jaren alleen maar in crescendo. Rittal speelt nu in op die groeiende vraag door zijn gamma Hygienic Design verder uit te breiden. “Een vraag die vooral gestuwd wordt door de grotere concerns die machinebouwers de nodige eisen opleggen rond hygiënisch ontwerp. Door vier afmetingen van behuizingen toe te voegen helpen we onze klanten om compliant te zijn.” Daarnaast kwamen er twee accessoires in hygiënische uitvoering bij. “Een drukcompensator is de ideale oplossing om de drukverschillen die kunnen optreden in kasten door wisselende klimaatomstandigheden op te vangen. Dat kan immers leiden tot condensvorming of vervorming van het deksel. Het gladde ontwerp, de blauwe siliconen dichting, maken deze uitvoering ideaal voor gebruik in de voedingsindustrie.” De tweede toevoeging betreft knevelgrepen in rvs. “Rittal is in zijn domein één van de pioniers in hygiënisch ontwerp. De voedselveilige details en afwerkingen maken echt het verschil voor bedrijven die hun algemene hygiëneconcept een niveau hoger willen tillen”, besluit Forré.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details