Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Hygiënisch ontwerp staat of valt met de details
De Serie 84 IO-Link Touch, met tal van mogelijkheden inzake verlichting, kleur, ontwerp en capacitieve gevoeligheid.

Hygiënisch ontwerp staat of valt met de details

‘The devil is in the details’, luidt het in het Engels. Of, eenvoudiger, het verschil zit hem in de details. Een uitdrukking die bij het hygiënisch ontwerp van machines en componenten nooit veraf is en dé reden waarom EAO, expert in Human Machine Interfaces (HMI’s), verder inzet op betrouwbare en voedselveilige schakelaars. 

Sinds 1989 stelt de EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) richtlijnen op die een hygiënisch ontwerp van procesapparatuur moeten stimuleren. Onder meer de staat van verschillende oppervlakken is daarbij een belangrijk aandachtspunt: zij moeten immers goed te reinigen en niet-absorberend zijn, geen toxologisch gevaar vormen en vrij zijn van onvolkomenheden zoals spleten of scheuren. Criteria die EAO bij de ontwikkeling van enkele nieuwe schakelaars duidelijk voorop heeft gesteld.

Corrosiebestendig

Vorig jaar al breidde EAO zijn veelzijdige Serie 82 – goed voor maar liefst 40.000 configuratiemogelijkheden – uit met een reeks drukknoppen, al dan niet verlicht, met rvs 316L behuizing. De ronde vormen van de schakelaars laten een eenvoudige reiniging toe, terwijl de nieuwe metalen fronten een uitzonderlijke bescherming bieden tegen allerlei vormen van corrosie, inclusief zouten en alkalische reinigingsmiddelen. Daarenboven genieten de rvs schakelaars, net als andere drukknoppen in de Serie 82, een hoge slagvastheid (IK10) en een waterbestendigheid volgens IP67 aan voor- én achterzijde.

De Serie 82 omvat een reeks drukknoppen met rvs 316L behuizing.

Helemaal touch

Dit jaar gaat EAO echter nog een stapje verder en lanceert het de Serie 84 IO-Link Touch, inclusief varianten in rvs of EHEDG-gecertificeerde hygiënische uitvoering. Deze schakelaars zijn volledig vlak en vrij van spleten, naden of bewegende delen, en voldoen bijgevolg nog beter aan de richtlijnen voor hygiënisch ontwerp. Zaken zoals verlichting, kleur, symbolen en ontwerp, maar ook capacitieve gevoeligheid, kunnen volledig naar wens en op maat van de toepassing aangepast en ingesteld worden. Bovendien laten de schakelaars toe om eenvoudig de stap te zetten naar digitalisering en Industrie 4.0. De schakelaars zijn eenvoudig te adresseren en naast de basisinformatie over de schakeling kan bijvoorbeeld informatie over de betrouwbaarheid gecapteerd en gemonitord worden. Dankzij het wereldwijd toegepaste IO-Link communicatieprotocol en de volledig programmeerbare aansluitmogelijkheden, kunnen de schakelaars via een geïntegreerde M12 5-pens schroefverbinding tevens eenvoudig via een netwerk met geavanceerde machinesystemen gekoppeld worden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details