Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
ILINOX-klemmenkasten en -drukknopkasten met hygiënisch design (HD)

ILINOX-klemmenkasten en -drukknopkasten met hygiënisch design (HD)

Klemmenkasten worden gebruikt om kabels te verbinden en te vertakken. In een klemmenkast zitten veelal klemmenstroken of kleine decentrale elektrische componenten.

Drukknopkasten geven je de mogelijkheid om machines decentraal te bedienen. In de drukknopkasten worden de drukknoppen of piëzoschakelaars gemonteerd en beschermd tegen vocht en vuil. Voor hygiënische ruimtes, zoals in de levensmiddelenindustrie, is correcte montage van de bekabeling en bedieningspunten extra belangrijk. CC Nederland biedt een ruim assortiment drukknop- en klemmenkasten van het merk ILINOX met hygiënisch design. Hieronder lees je het belang van een hygiënische afdichting en hoe de kasten van ILINOX hieraan voldoen.

Het belang van hygiënische afdichting voor klemmen- en drukknopkasten

In ruimtes waar hygiëne extra belangrijk is, bestaan een aantal aandachtspunten voor drukknop- en klemmenkasten. Hygiënisch design is bovendien verplicht als de kast zich direct boven levensmiddelen bevindt. Selecteer je een klemmen- of drukknopkast voor een soortgelijke toepassing? Houd dan rekening met de volgende eigenschappen:

Eenvoudige reiniging;

  • Water- en vuildichtheid;
  • Bestendigheid tegen hogedrukreinigers;
  • Weerbaarheid tegen schoonmaakmiddelen;
  • Corrosiebestendigheid;
  • Onderdelen met blauwe signaalkleur.
  • Hygiënische drukknop- en klemmenkasten van ILINOX

Om aan bovenstaande criteria te voldoen, heeft ILINOX een speciale lijn ontwikkeld met een hygiënisch design. Lees hieronder alles over de voordelen van deze drukknop- en klemmenkasten.

Siliconen afdichting in blauwe signaalkleur conform EHEDG

Een siliconen afdichting voorkomt dat vuil en vocht binnen de behuizing komt en de elektriciteit aantast. De ILINOX-kasten voldoen aan de EHEDG-norm. EHEDG staat voor European Hygienic Engineering Design Group en geeft normen voor hygiënisch design. De blauwe signaalkleur is voor deze norm een belangrijk criteria, omdat blauw eenvoudiger te traceren is tussen levensmiddelen en er bestaat geen organisch product in de kleur blauw. De siliconen afdichting is bestand tegen de meest voorkomende reinigingsmiddelen in de voedingsindustrie.

Reiniging en corrosiebestendigheid

Tijdens het schoonmaken wordt – naast reinigingsmiddelen – ook water gebruikt. Het materiaal van de klemmen- en drukknopkasten is volledig van 316L-RVS om corrosie te voorkomen. In de levensmiddelensector is het daarnaast van belang dat oppervlaktes geen vuil vasthouden. Daarom is de oppervlakteruwheid van de ILINOX-kasten zo laag mogelijk gehouden; de oppervlakteruwheid is kleiner dan 0,28 micrometer. Hierdoor hecht vuil minder snel en is het oppervlakte makkelijker te reinigen.

Water- en vuildichtheid

Water, stof en vuil kunnen de behuizing aantasten en zijn onhygiënisch indien ze in naden en hoeken van behuizing blijven zitten. Om dit te voorkomen is een hoge stof- en waterdichtheid gewenst. De IP-waarde geeft aan in hoeverre de behuizing bestand is tegen water en stof. De ILINOX-kasten hebben de hoge IP- waarden IP66 en IP69K, waardoor ze bestand zijn tegen besproeiing onder hoge druk van dichtbij met warm water. De opstaande rand van de ILINOX-kasten fixeren de siliconen afdichting. Hierdoor blijft de afdichting ook in positie bij hogedrukreiniging. De deksels van de kasten zijn tien graden schuin aflopend, waardoor vuil en water makkelijker wordt afgevoerd.

Schroefbouten en montage

Om het deksel vast te zetten, worden speciale schroefbouten gebruikt van AISI316L-RVS. Door de blauwe siliconen afdichtingsring en het hexagonale ontwerp van de schroefbout, is het onmogelijk dat er vuil achterblijft. De bijgeleverde afstandsbus zorgt ervoor dat het deksel altijd met de juiste kracht wordt aangedraaid.

Antirotatie en uitsparing in de drukknopkasten

Het enige verschil tussen de drukknopkasten en de klemmenkasten is de uitsparing in de deksel van de drukknopkast. De deksel is voorzien van één of meerdere ronde uitsparingen met twee nokjes waar de gestandaardiseerde drukknoppen precies in passen. Wordt in plaats van een drukknop een draaischakelaar gemonteerd? Dan zorgen de twee (antirotatie)nokjes ervoor dat alleen de schakelaar meedraait.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details