Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Komaf maken met aangebakken vuil
Dankzij de state-of-the-art chemische formule maakt Exelerate TUFSOIL van Ecolab komaf met hardnekkig vuil zoals aangebakken of verkoolde resten.

Komaf maken met aangebakken vuil

Aangebakken vuil of zwaar verkoolde resten verwijderen is geen evidentie. Met zijn nieuwe gelreiniger Exelerate TUFSOIL maakt Ecolab het voedingsbedrijven een stuk makkelijker om machines en oppervlakken die hiermee te maken hebben weer perfect schoon te krijgen. Omdat het product ook bij hogere temperaturen zijn effectiviteit bewaart, hoeft de reinigingsploeg niet te wachten tot friteuses of bakplaten volledig afgekoeld zijn. Een flinke tijdswinst in combinatie met een betere hygiëne dus.

Dat er een patentaanvraag loopt voor Exelerate TUFSOIL hoeft niet te verwonderen. Dankzij de state-of-the-art chemische formule maakt dit product van Ecolab immers komaf met hardnekkig vuil zoals aangebakken of verkoolde resten. De geteste combinatie van KOH en NaOH werd geoptimaliseerd voor maximale reinigingsprestaties. Toegevoegde componenten zoals solventen en oppervlakte-actieve stoffen helpen dan weer om een geconcentreerd resultaat te krijgen. Daarnaast zitten er stoffen in de chemische formule die ervoor zorgen dat het product niet meteen droogt maar lang genoeg actief blijft om beter vuil te verwijderen. De keuze voor gel maakt ten slotte dat er minder geurdeeltjes vrijkomen dan bij producten die om sproeien vragen.

Na nog geen 15 minuten contacttijd kon de aangekoekte vervuiling verwijderd worden. Kinderspel.

Kant-en-klare gelreiniger zorgt voor tijdsbesparing

Het resultaat is een kant-en-klare, krachtige gelreiniger die tot 90 minuten op een heet oppervlak (tot 93 °C) kan blijven. Op die manier hoeft er niet gewacht te worden tot de installaties volledig koel zijn en hoeft er ook niet opnieuw product aangebracht te worden. De lange contacttijd met het oppervlak maakt dat het product goed kan inwerken voor een uitstekende reinigingsprestatie. Er komt dus geen verdunnen of mengen aan te pas, wat de kans op fouten reduceert en tijdswinst mogelijk maakt. Testen bewijzen dat Exelerate TUFSOIL de nood aan manuele reiniging (schrobben, schrapen, spuiten met hoge druk) vermindert en zelfs volledig elimineert in bepaalde toepassingen. Vooral in de aanpak van gecarboniseerde suikers, oliën en proteïnen blinkt Exelerate TUFSOIL uit. Het vindt toepassing in friteuses, ovens, drogers, menginstallaties, afzuigkappen boven friteuses, rookkasten … U hoeft het nadien enkel nog af te spoelen. Ecolab beschikt uiteraard ook over de juiste mobiele of vaste apparatuur om deze gel efficiënt aan te brengen. Opvallende kenmerken van deze specifiek gel-unit van Nilfisk zijn de lange lans (waardoor men makkelijker bij het vuil geraakt) en de geoptimaliseerde nozzle.

Opvallende kenmerken van deze specifiek gel-unit van Nilfisk zijn de lange lans (waardoor men makkelijker bij het vuil geraakt) en de geoptimaliseerde nozzle.

Toepassing bij aardappelproducent

Exelerate TUFSOIL onderging reeds zijn vuurdoop bij verschillende bedrijven wereldwijd. Zij onderstreepten vooral het grote gebruiksgemak en de tijdsbesparing als belangrijkste troeven ten opzichte van de producten die ze ervoor gebruikten. Een eerste voorbeeld daarvan was bij een producent van aardappelproducten. Daar produceren ze 21 dagen continu om dan vervolgens 24 uur heel intensief alles te reinigen. De plantmanager besloot zijn huidige product te vervangen door de kant-en-klare-gelreiniger Exelerate TUFSOIL, om minder tijd nodig te hebben en tegelijk minstens evenwaardige reinigingsresultaten neer te zetten. Maar vooral ook om de veiligheid van de medewerkers te garanderen die soms impact ondervonden van de bijtende stof op hun ademhaling. Het resultaat was bijzonder positief. Het kostte een uur minder om elke frituurlijn weer proper te krijgen en er was ook een winst van 10 minuten door minder problemen met de apparatuur om de gel aan te brengen. Daarbij werd 30% minder product gebruikt dan ervoor. De firma berekende dat ze jaarlijks 56.100 dollar aan productiviteit konden winnen en 26.374 dollar besparen.

Het resultaat is een kant-en-klare, krachtige gelreiniger die tot 90 minuten op een heet oppervlak (tot 93 °C) kan blijven.

Toepassing bij soepproducent

Een tweede toepassing vinden we bij een bedrijf dat soepen produceert. Om voldoende smaak in hun product te krijgen werken ze met beenderen die in een oven afgebakken worden. Het reinigen gebeurt nu automatisch na de productiebatch, zo’n drie à vier keer per week. Wekelijks wordt de oven ook ingeschuimd en onder lage druk afgespoten. De aanbaklaag kon echter nooit volledig verwijderd worden en bouwde verder op. Exelerate TUFSOIL werd daarom toegepast na de manuele reiniging. De oven is dan alweer op kamertemperatuur. Na nog geen 15 minuten contacttijd kon de aangekoekte vervuiling verwijderd worden. Kinderspel. De klant gaat nu verder verkennen hoe hij Exelerate TUFSOIL bij hogere temperaturen kan gebruiken om alle hardnekkige aanbakresten uit zijn productie weg te krijgen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details