Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
IP-WAARDEN. Een hogere IP-waarde is altijd beter, of toch niet? De betekenis van IP-waarden uitgelegd.

IP-WAARDEN. Een hogere IP-waarde is altijd beter, of toch niet? De betekenis van IP-waarden uitgelegd.

De IP-waarde (Ingress Protection of International Protection) duidt de afdichtingsgraad van elektrische omsluitingen aan tegen vreemde deeltjes, zoals onvoorzien contact, stof, vocht, vloeistoffen enz. IP-classificaties geven aan in welke mate de elektrische omsluiting van een apparaat bestand is tegen het binnendringen van stof of vloeistoffen.

1e Cijfer

Het eerste cijfer geeft de bescherming aan tegen vaste, vreemde voorwerpen zoals stof, onvoorzien contact door handen, vingers, gereedschap, draden enz.  

2e Cijfer
Het tweede cijfer geeft de bescherming aan tegen binnendringen van vloeistoffen.

De EAO Serie 61 E-stop compact heeft een beschermingsgraad conform IP66. Dit betekent dat deze E-stop een volledige bescherming heeft tegen contact en stofdicht is (1e cijfer: 6) en een bescherming tegen gerichte waterstralen op hoge druk (12,5 mm) ongeacht welke hoek (2e cijfer: 6).

Waterdicht

De IP-classificaties IP65, 66 en 67 worden standaard als waterdicht beschouwd. Maar “waterdicht” is alleen van toepassing onder bepaalde voorwaarden. Een betere benaming is daarom “waterbestendig.”

De EAO serie 82 verlichte drukknoppen met verlichte symbolen heeft een beschermingsgraad conform IP65 en IP67.

Dit betekent dat de elektrische omsluitingen van deze drukknoppen een bescherming hebben tegen contact en vaste voorwerpen (het 1e cijfer: 6). Daarnaast hebben ze bescherming tegen gerichte waterstralen op lage druk (6,3 mm) ongeacht welke hoek en tegen volledige onderdompeling tot een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten (het 2e cijfer: 5 en 7).

IPK-classificatie

De letter “K”, die staat in sommige IP-classificaties, betekent dat de omsluiting bescherming moet bieden tegen het binnendringen van gerichte waterstralen met een hoge temperatuur en druk.

De EAO Serie 45 drukknoppen is zowel IP65, IP67 en IP69K waterbestendig. IP69K betekent dat de omsluiting bescherming biedt het binnendringen van gerichte waterstralen met een hoge temperatuur en druk (de letter K), volledige bescherming heeft tegen contact en vaste voorwerpen (het 1e cijfer: 6) en de omsluiting bescherming biedt tegen gerichte waterstralen met een hoge temperatuur en druk, tegen afspoelen of tegen reinigingsprocedure met stoom (het 2e cijfer: 9).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details