Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Lockout/Tagout voor meerdere vestigingen bij een grote drankenproducent

Lockout/Tagout voor meerdere vestigingen bij een grote drankenproducent

Het gebruik van chemische stoffen in diverse stadia van de verwerking alsook van additieven in zowel levensmiddelen als dranken is de voorbije decennia sterk toegenomen, waardoor de onderhoudsinterventies moesten worden aangepast.

Daarnaast zijn ook de mechanisering en robotisering sterk toegenomen, wat heeft geleid tot een toenemend aantal grote geautomatiseerde machines die heel wat bewegende onderdelen bevatten.

Voor onderhouds- en reinigingswerken moet de inhoud uit de leidingen worden verwijderd en moeten bewegende machineonderdelen worden geneutraliseerd om te vermijden dat de werknemers aan gevaarlijke stoffen blootgesteld zouden worden of in de krachtige machines vast zouden komen te zitten. Machines zijn waar mogelijk met de nodige veiligheidsvoorzieningen uitgerust, maar heel wat machines die in deze sector worden gebruikt, omvatten vaak gevaarlijke bewegende onderdelen waarvoor niet meteen de juiste veiligheidsvoorzieningen beschikbaar zijn.

Om toch in alle veiligheid te kunnen werken, is het vooral noodzakelijk dat eerst de stroom wordt uitgeschakeld voordat men ook maar het kleinste bewegende onderdeel van eender welke machine aanraakt. Verder wordt operatoren ook aangeraden om bij technische problemen een beroep te doen op technici die over de juiste kwalificaties beschikken en niet zelf te proberen het probleem op te lossen.

Gezien de verscheidenheid aan machines en leidingen die regelmatig onderhoud vereisen, moeten drankenproducenten over meerdere gespecialiseerde teams en externe partners beschikken, die met de juiste tools moeten worden uitgerust om in alle veiligheid het machinepark te kunnen onderhouden.

Uitdaging

Om de veiligheid tijdens onderhoudswerken te verhogen, is een grote brouwerij met meerdere vestigingen op zoek naar een oplossing voor het neutraliseren van machines en het beveiligen van energiebronnen en leidingkleppen in de uit-stand. De klant wil dat deze oplossing in alle vestigingen wordt geïmplementeerd voor een groot aantal teams, inclusief gespecialiseerde werknemers en externe partners.

Oplossing

Brady stelt een Lockout/Tagout-totaaloplossing voor, met als belangrijkste element unieke en innovatieve SafeKey-hangsloten die tot 700% meer slot-en-sleutelcombinaties bieden dan de traditionele veiligheidssloten.

SafeKey-hangsloten omvatten een uniek en innovatief vergrendelingsmechanisme dat meer dan 100.000 slot-en-sleutelcombinaties biedt. Met SafeKey kunnen grotere reeksen van unieke slot-en-sleutelcombinaties worden gecreëerd, met lopers voor meer teamleiders en één centrale loper voor de veiligheidsmanager van het bedrijf waarmee alle slot-en-sleutelcombinaties geopend kunnen worden.

De gulden regel bij Lockout/Tagout, de beproefde veiligheidsprocedure voor alle machine- en onderhoudsinterventies, stelt dat de vakkundige die het werk uitvoert, het slot pas verwijdert wanneer de interventie beëindigd is. Zo vermijdt men dat energiebronnen en leidingkleppen vroegtijdig opnieuw worden geactiveerd, wat tot ernstig letsel kan leiden. Alleen teamleiders en een geselecteerd aantal leidinggevenden zijn gemachtigd om dergelijke beslissingen na uitgebreide tests, zoals beschreven in de veiligheidsprocedures van het bedrijf, te herroepen.

Brady kan aan elke werknemer waarvoor dat vereist is, Keyed Alike-sloten leveren. Deze hangsloten kunnen niet door elke collega in het bedrijf worden geopend, behalve door de teamleider met zijn loper, of door de veiligheidsmanager van het bedrijf met de centrale loper. Dankzij het grote aantal slot-en-sleutelcombinaties kunnen we tientallen teams uitrusten met Keyed Different SafeKey-hangsloten, die met de loper van hun respectieve teamleider kunnen worden geopend.

De Lockout/Tagout-experten van Brady kunnen helpen bij de opmaak van een uitgebreid sleutelplan, waarin alle sleutel- en slotcodes zijn opgenomen. Zo wordt verzekerd dat geen twee sloten ooit identiek zijn, zelfs na bestelling van bijkomende SafeKey-hangsloten.

Verder kan Brady ook zijn LINK360-veiligheidssoftware aanbieden, waarin de relevante betrokkenen van alle vestigingen machinespecifieke Lockout/Tagout-procedures kunnen schrijven, bewerken, goedkeuren, printen of digitaal openen.

Resultaat

Wanneer gespecialiseerde teams een interventie aan een machine uitvoeren, hebben de leden van het team voortaan zelf hun eigen veiligheid in de hand. Ze kunnen een specifiek vergrendelingssysteem aanbrengen en met hun persoonlijk hangslot vergrendelen om een energiebron te beveiligen of een leiding afgesloten te houden. Verder kunnen ze ook hun hangslot aan een bestaand vergrendelingssysteem toevoegen als een ander team al actief is in de zone. Zo weten ze dan dat alleen zij, hun manager of de veiligheidsmanager van het bedrijf hun slot kan verwijderen om een leiding terug te openen of een machine opnieuw te activeren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details