Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Markeringsproces dat gelijke tred houdt met productie
Markem-Imaje verving de vier bestaande inkjetprinters op de productielijn voor aluminium blikjes door twee SmartLase F500 fiberlaser codeermachines. Dat leverde voordelen op naar milieuprestaties, kwaliteit, betrouwbaarheid, rentabiliteit en productiviteit.

Markeringsproces dat gelijke tred houdt met productie

Met een productietempo van tot 25 blikjes per seconde gaat het hard in de Franse fabriek van Coca-Cola European Partners (CCEP) in Marseille. Om de kwaliteit van elk afgewerkt product te garanderen, moet het markeringsproces van de fabriek gelijke tred houden met de productie – een uitdaging die Markem-Imaje is aangegaan met een oplossing op maat.

Yannick Joubert: “Markem-Imaje was de enige fabrikant die ons kon verzekeren dat de lasercodeerder het tempo van de productie probleemloos kon volgen.”

De fabriek van CCEP in Marseille opende zijn deuren in 1970. Vandaag produceren de 183 medewerkers er jaarlijks ongeveer 50 miljoen kratten drank. Elk uur rollen er tot 120.000 aluminium blikjes van de productielijnen, die tot de snelste van Europa behoren. Betrouwbare technologie is dan ook een must. Tot voor kort maakte de fabriek gebruik van inktjetprinters. Een technologie die het wilde inruilen voor een duurzamer alternatief: lasermarkeren. “Door deze switch zouden er geen VOC’s meer kunnen vrijkomen, en zou het markeren tegelijkertijd preciezer worden met een betere reolutie”, vat Yannick Joubert, senior manager Plant engineering & Technology bij CCEP, de belangrijkste voordelen samen. “Dergelijke systemen vergen minder onderhoud. We moeten de filters jaarlijks vervangen en de laserlens netjes afvegen elke uur, maar dat is het. Vroeger lag de volledige productie geregeld stil om de koppen van de inktjetprinters te reinigen. En omdat ze verstopt konden raken, hadden we een dubbel codeersysteem zodat het markeren altijd zou gebeuren.” CCEP kan ook kosten besparen door geen inkt meer te moeten aankopen en door geen explosieveilige stockage nodig te hebben.

Uitdagende productie-omgeving

Toch was de productie-omgeving niet zonder zijn uitdagingen. De productielijn voor aluminium blikjes van CCEP Marseille is georganiseerd in twee banen die samen tot 25 blikjes per seconde afleveren – een uitzonderlijk hoge snelheid in Europa. De productielijn is geïnstalleerd op een hoogte van ongeveer 10 m boven de grond en wordt in de zomer blootgesteld aan temperaturen tot 50 °C. Dat is het dubbele van de hitte die traditionele markeringsoplossingen kunnen verdragen. Bovendien komt bij het productieproces aluminiumstof vrij, dat uiteindelijk schadelijk is voor de machines, tenzij er een optimaal afzuigsysteem is geïnstalleerd. In deze moeilijke omstandigheden moet de bodem van elk blik worden gemarkeerd met twee regels van 18 karakters. Dit moet zonder fouten gebeuren … en zonder afbreuk te doen aan nauwkeurigheid of kwaliteit. Geen enkel gewoon systeem kan deze taak aan. Maar Markem-Imaje maakt dit waar.

De laserkoppen, die naar boven zijn gericht, markeren de bodem van de blikjes met een snelheid van 0,004 seconden per product.

Betrouwbare, krachtige lasercodeerders 

Markem-imaje had tien jaar geleden al de codeersytemen op basis van een CO2-laser geleverd voor het markeren van de petflessen bij CCEP. Dat er in al die tijd nog geen enkel incident gebeurd was, schepte enorm veel vertrouwen. “Markem-Imaje was de enige speler die ons kan verzekeren dat ze over een oplossing beschikten die ons productietempo aankon”, voegt Joubert er aan toe. Na overleg met de klant verving Markem-Imaje de vier bestaande inkjetprinters op de productielijn voor aluminium blikjes door twee SmartLase F500 fiber laser codeermachines. De laserkoppen, die naar boven zijn gericht, markeren de bodem van de blikjes met een snelheid van 0,004 seconden per product. De installatie omvat cooling units en aluminium dust extractors om de codeermachines te beschermen. CCEP koos voor het volledig pakket dat bestond uit lasermarkeerders, accessoires, materiaalbeveiliging, installatietraining, preventief en curatief onderhoud en verbruiksgoederen (filters).

Elk uur rollen er tot 120.000 aluminium blikjes van de productielijnen bij CCEP in Marseille. Ze behoren daarmee tot de snelste van Europa.

Snel en zonder fout

“We apprecieerden ook het reactievermogen van Markem-Imaje enorm. Ze maakten aanpassingen aan de koeling en het printsignaal tot alles perfect betrouwbaar was. En ook de samenwerking met onze leverancier van de visietechnologie die het markeerproces controleert.” Alle verificaties toonden dat de lasertechnologie zonder fout werkte. En hoewel de installatie al volop draait, passen de teams van Markem-Imaje de laserafscherming nu nog aan op basis van een nieuw verzoek van CCEP om met hun leverancier samen te werken om de controle van de markeringen te optimaliseren. “We zijn de enige in onze groep en zelfs in de volledige drankenindustrie die een laser aan dit tempo gebruiken om blikjes te markeren. Deze prestatie heeft al de aandacht getrokken van onze collega’s in Socx (noorden van Frankrijk), Australië en Engeland”, besluit Joubert.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details