Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Metalen transportbanden in voedingsindustrie
MC.Technology ontwerpt in eigen huis transportsystemen met aandrijf- en besturingstechniek, die als compleet systeem worden geleverd.

Metalen transportbanden in voedingsindustrie

Hoewel kunststof vanwege haar hygiënische eigenschappen een ideaal materiaal lijkt voor gebruik in de voedingsindustrie, richt Belt Technologies zich juist op metalen transportbanden. Doordat deze zowel te koelen als te verwarmen zijn, houden ze warmtegevoelige producten in vorm en fungeren ze bij de productie van fastfood als inductieplaat. M. C. Technology vertegenwoordigt dit Amerikaanse bedrijf en verzorgt daarbij alle benodigde aandrijf- en besturingstechniek om tot een volwaardig transportsysteem te komen.

Het Inducook systeem van Justech is onder meer getest met fastfood vleesproducten zoals spek, hamburgers en kebabvlees.

M. C. Technology is in de basis een Technische handelsonderneming met ruim 25 jaar ervaring op het gebied van aandrijf- en besturingstechniek. Een focus ligt daarbij op onder meer stappenmotoren en sledes maar ook op geleidingen en lineaire actuatoren. Op basis van alle beschikbare kennis en ervaring is het bedrijf in staat om advies te geven over de juiste combinatie van producten, de bijbehorende besturingen en integratie in bestaande systemen.

Metalen transportbanden hebben enkele specifieke eigenschappen voor de voedingsmiddelenindustrie waaronder een lange levensduur.

Metalen transportbanden

Een bijzondere eend in de bijt zijn de ‘metalen transportbanden’. Deze worden ontwikkeld en geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Belt Technologies. Sales engineer bij M. C. Technology Jorgo van Duffelen: “In de voedingsindustrie wordt veel gebruik gemaakt van kunststof vanwege de hygiënische eigenschappen. Anderzijds heeft kunststof ook enkele nadelen waaronder veel rek en een lage weerstand tegen hogere temperaturen. Precies op díe punten vormen metalen banden de ultieme oplossing.”

Metaal als transportband

In de voedingsmiddelenindustrie worden metalen transportbanden onder meer ingezet voor het sealen van plastic en papieren zakken en bij de productie van vlees en vis, pizza’s en ijs, met gebruik van onder andere zeer hoge en lage temperaturen. Van Duffelen: “We hebben vanuit M. C. Technology vele mooie applicatievoorbeelden. Zo was er een klant die al jaren een transportsysteem gebruikt met een plastic band. Het aantal problemen nam echter gestaag toe door onder andere beschadigingen aan de band. Hierdoor bleven producten plakken en steeg de onderhoudsbehoefte van het transportsysteem.”

M. C. Technology adviseerde een roestvaststalen transportband en ontwikkelde vervolgens in eigen huis het complete mechanische systeem en de benodigde aandrijftechniek. Omdat het hele systeem volledig naar klantwens was gemaakt, kon het eenvoudig in het productieproces geïntegreerd en gecombineerd worden met bestaande dispensers. Van Duffelen: “Hiermee worden producten van karamel en chocola in bepaalde vormen op de band gedoseerd. Door de band te koelen, blijven de vloeibare producten netjes liggen en behouden ze hun vorm. Ook waren ze vervolgens eenvoudig van de transportband af te nemen. Op basis van dit succes hebben we nog meer conveyorsystemen gebouwd voor onder meer het transporteren van nougat.”

Metalen transportbanden zijn geschikt voor temperaturen tot 425°C. Voldoende om vlees te bereiden.

Transportband als bakplaat

Metalen banden geleiden niet alleen koude maar ook zeer goed warmte. Op basis van dit gegeven ontwikkelde Justech uit Zweden het systeem Inducook voor het bereiden van vleesproducten. Het systeem bestaat uit twee gecoate roestvaststalen transportbanden met antiaanbaklaag die aan zowel de boven- als onderkant voorzien zijn van inductiespoelen die de banden verwarmen tot maximaal 425°C. Op deze manier wordt het vlees zeer snel verwarmd, heeft het een korte baktijd en er is een hoge mate van controle over het bakproces. Inmiddels is ervaring opgedaan met het bereiden van de meest voorkomende fastfood-vleesproducten zoals spek, hamburgers en kebabvlees. Van Duffelen: “De Inducook is een bijzondere toepassing van een metalen transportband die enkele kenmerkende voordelen oplevert. Zo is er een zeer hoge hygiënestandaard, zijn de banden eenvoudig te reinigen, is de warmtetoevoer zeer nauwkeurig te regelen voor een perfect product en kun je ook snel van product wisselen omdat de temperatuur vrijwel direct te regelen is. Verder zijn de antiaanbaklagen FDA approved en voorkomen zij dat producten blijven plakken. Tot slot is inductietechnologie zeer energiezuinig: praktisch alle elektrische energie wordt omgezet in warmte.”

Neemt u vrijblijvend contact op wanneer u mogelijkheden ziet voor metalen transportbanden in uw bedrijf. Bijvoorbeeld voor hoge temperatuur-, cleanroom-, antistatische, vacuüm- en pick & place toepassingen en voor speciale productdragers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details