Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Mobiele robot als flexibele werknemer
Voor de mobiele robot (vlnr): Ronald van Hooren (sales engineer), Andries van der Werf (directeur), René van Heijst (operations manager) en John Labee (sales engineer).

Mobiele robot als flexibele werknemer

Automatisering in het algemeen en de inzet van robots in het bijzonder kan bedrijven ondersteunen in het ‘boeien en binden’ van medewerkers. Onder meer door zwaar, repeterend en eentonig werk in – soms – ongunstige omstandigheden over te nemen. Medewerkers kunnen zich dan richten op leuk en gevarieerd werk en nieuwe uitdagingen. Om deze oplossingen in tijden van personeelsschaarste ook voor het mkb bereikbaar te maken, ontwikkelde Van Wees Waalwijk een mobiele robot als flexibele werknemer.

Mobiel betekent verplaatsbaar en hiermee eenvoudig inzetbaar voor verschillende taken.

Van Wees Waalwijk richt zich als hightech machinebouwer en full service supplier op de toekomst. Zo houdt de engineeringsafdeling van het bedrijf zich onder andere bezig met de ontwikkeling van robotopstellingen die vooral bedoeld zijn om eentonig, repeterend of soms zwaar werk van mensen over te nemen. Zij verbeteren hiermee niet alleen de arbeidsomstandigheden, maar vaak ook de kwaliteit van het eindproduct en de efficiëntie van processen.

De robot doet het saaie werk, de bakker richt zich op zijn specialistische ambacht.

Ook voor het mkb

Vergaande automatisering en de inzet van robots is veelal voorbehouden aan bedrijven met ten eerste voldoende budget en ten tweede continue processen. Zodanig dat de robot op een vaste plek doorlopend zijn taak kan uitvoeren. Het mkb kan – met minder budget en vaak kortere, meer gevarieerde processen – minder makkelijk profiteren van de voordelen. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelde Van Wees Waalwijk een mobiele robot die multifunctioneel inzetbaar is op een willekeurige positie in een fabriek.

De robot zelf is niet het spannendste deel van de oplossing: deze koopt het bedrijf standaard in. Vervolgens wordt deze in de eigen werkplaats echter zodanig aangepast, dat hij eenvoudig te verplaatsen is, meestal met behulp van loopwielen. Eenmaal bij de plek van bestemming aangekomen, is de robot snel te installeren en in te stellen op de specifieke werkzaamheden. Dit laatste gebeurt veelal door het kiezen van het juiste programma uit een menu. Na afloop is het loskoppelen en doorrijden naar het volgende station net zo eenvoudig en snel.

Verder is bij het ontwerp expliciet rekening gehouden met de mogelijkheid tot een snelle en efficiënte toolwissel, daarbij eventueel gebruikmakend van custom made tools. Maar ook met het feit dat machines mogelijk iedere dag of zelfs na iedere productierun gereinigd moeten worden. Bijvoorbeeld bij toepassing in de voedingsmiddelenindustrie.

De mobiele robot neemt saai, eentonig en zwaar werk voor zijn rekening; medewerkers worden zo ontlast.

Voorbeelden

Toepassingen zijn vooral te vinden bij mkb-bedrijven waar ondersteuning bij verschillende werkzaamheden gewenst is. Een mooi voorbeeld is het vullen van bakjes met maaltijdsalades. Zonder automatisering worden deze werkzaamheden uitgevoerd door mensen die de hele dag dezelfde, repeterende handelingen doen in een koude omgeving. Een deel van de productietijd gaat daarbij verloren door verplichtingen die samenhangen met hygiëneregels. Een robot kan ingrediënten zoals een bakje saus, een uitje, vlees, vis of een ei eenvoudig toevoegen zonder last te hebben van kou, hygiëneregels en saaie handelingen.

Een andere toepassing is inmiddels gerealiseerd bij Bakkerij Mariën uit het Belgische Balen. Hier is besloten tot de aanschaf van een mobiele robot om zware, repetitieve en monotone taken over te nemen zodat de bakker zich volledig kan toeleggen op zijn ambacht. Zo kan de robot bakplaten vullen en in de ovenkarren plaatsen. Hierdoor verbeteren niet alleen de arbeidsomstandigheden, maar ook de efficiëntie. Daarnaast gaat de robot voedselverspilling tegen. Om te wennen aan de nieuwe flexibele medewerker, besloot het bedrijf te starten met de inzet van de robot op één productielijn; in dit geval sandwiches. Inmiddels is de robot ook al ‘ingewerkt’ op drie andere productielijnen. Een verdere implementatie van de mobiele robot wordt nu onderzocht door Van Wees Waalwijk.

Trots

Wanneer je als bedrijf je klanten vertelt dat ze hun werknemers gemotiveerd kunnen houden door automatisering, dan moet je dit als leverancier natuurlijk zelf ook in de praktijk brengen. En dat lukt Van Wees Waalwijk meer dan goed. Van de 45 mensen werken inmiddels dertien medewerkers 25 jaar of langer bij het bedrijf. Zij zijn terug te vinden in de ‘eregalerij’ en zijn al die jaren geboeid gebleven door de activiteiten van een bedrijf waarin iedereen kan groeien.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details