Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Nieuwe editie Quality Days op 28 april
Listeria is een van de meest hardnekkige bacteriën waar voedingsproducenten rekening mee moeten houden. Een bacterie die bovendien in opmars is.

Nieuwe editie Quality Days op 28 april

Listeria onder de loep

Listeria is een van de meest hardnekkige bacteriën waar voedingsproducenten rekening mee moeten houden. Een bacterie die bovendien in opmars is. Enerzijds door de wens van consumenten om zo weinig mogelijk additieven in hun voeding aan te treffen. Anderzijds door de stijgende populariteit van kant-en-klare-maaltijden die bij de preparatie niet voldoende verhit zijn om listeria af te doden. Reden genoeg dus om het tot onderwerp van de Quality Days te bombarderen. Deze ontmoetingsdag richt zich tot iedereen die binnen de voedingsindustrie bezig is met kwaliteit in de breedste zin van het woord. Het evenement vindt dit jaar plaats op 28 april in de Gentse Ghelamco Arena.

Wist u dat listeria behoort tot de drie meest dodelijke voedselbacteriën ter wereld? Nochtans zorgt het voor relatief milde klachten bij het gros van de bevolking (koorts, hoofdpijn, diarree). Maar zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een verhoogd risico. Bij hen kan de bacterie harder toeslaan, zelfs met de dood tot gevolg. Uit een studie van het EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid blijkt listeria steeds meer voor te komen. Die maakten gewag van een verdrievoudiging in de periode van 2008 tot 2015. De meeste recente cijfers uit 2017 spreken van 2.400 listeria besmettingen in Europa. In België ging het dat jaar om 74 geregistreerde besmettingen. 

Uitdagingen in listeriabestrijding

De grote uitdaging met listeria is dat de bacterie zich in bijna alle rauwe grondstoffen bevindt. Het wordt pas problematisch wanneer het aantal kiemen een bepaalde drempel overschrijdt. Voor kant-en-klare maaltijden is die vastgelegd door Europa en de Verenigde Staten op respectievelijk 100 en 25 cfu/g op het einde van de houdbaarheidstermijn. Recente uitbraken maakten echter duidelijk dat zelfs lage concentraties grote gevolgen kunnen hebben bij verzwakte consumenten. Voedingsbedrijven kiezen daarom de weg vooruit en streven steeds vaker naar de volledige afwezigheid van listeria. De uitdaging daarbij is dat het om een hardnekkige bacterie gaat die ook gedijt en groeit in gekoelde omgevingen. En dat de symptomen soms tot acht weken op zich laten wachten.

De grote uitdaging met listeria is dat de bacterie zich in bijna alle rauwe grondstoffen bevindt.

Wat zijn de Quality Days?

Maar hoe kan je je als voedingsbedrijf wapenen tegen zo een vijand? De Quality Days probeert daarom de beste inzichten rond de bestrijding van listeria te bundelen. Dit event richt zich tot iedereen die binnen de voeding bezig is met kwaliteit in de breedste zin van het woord. Van kwaliteit in de productie tot kwaliteit in de afwerking van het product. Kwaliteit begint vanaf het ontwerp van het bedrijf en eindigt pas als het product in de rekken ligt. Met Quality days willen de organisatoren iedereen die de verantwoordelijkheid draagt over de productie en de kwaliteit uit diverse voedingsbedrijven samenbrengen om over dit kwaliteitsthema te discuteren. Aan de hand van sprekers en praktijkervaringen zal er worden  gedebatteerd en ervaringen uitgewisseld over hoe een bedrijf op vandaag zijn kwaliteitssysteem bewaakt en beheerst.

Het programma

De Quality Days belicht naar goede gewoonte listeria dus van uit diverse facetten. Op die manier krijgen voedingsbedrijven een beter zicht op de problematiek, zowel in de breedte als in de diepte. De presentatie is in handen van Björn Crul. Het programma voor de namiddag ziet er als volgt uit.

  • Listeria monocytogenes: een onderschat risico in veel voedingsbedrijven
    door Ir. Katrijn Verbeek – Wetenschappelijk verantwoordelijke bij Lavetan
  • WGS en voedselveiligheid: a brave new world?
    door Bavo Verhaegen – wetenschappelijk medewerker Sciensano
  • Listeria monocytogenes beheersing en omgevingsbemonstering in de voedingsindustrie door Dr. Ir. Koen De Reu – senior onderzoeker ILVO
  • Panelgesprek met aan de tafel Johan Hallaert (Fevia), Wouter Bruggraaf (Burggraaf en Partners), Ing. Vera Cantaert (FAVV), Prof. Dr. Ir. Mieke Uytendaele (Universiteit Gent)   

Praktische info

Waar? Ghelamco Arena
Wanneer? 28 april
Inschrijven? via organiserende bedrijven
Meer info? www.qualitydays.be


3M FOOD SAFETY

3M Food Safety is een toonaangevende leverancier van innovatieve oplossingen voor het testen van levensmiddelen en dranken en voor hygiënemonitoring. Het uitgebreide productassortiment omvat 3M™ Petrifilm™ Telplaten – een kant-en-klare agarvervanger, het 3M™ Molecular Detection System – een innovatief systeem voor pathogeendetectie, het 3M™ Clean-Trace™ Hygiene Monitoring and Management System dat nauwkeurige, real-time kwantitatieve ATP-resultaten levert, de 3M™ Allergen Protein Rapid tests en ELISA tests om zowel verwerkte als onverwerkte eiwitten te detecteren plus een reeks handige producten voor monsterverwerking. Het doel van 3M Food Safety is te luisteren naar klanten, ze te ondersteunen bij elke stap in het proces om voedsel veilig te houden – elk merk, elke batch, elke hap. 

www.3mbelgie.be 

AGO

AGO JOBS & HR schrijft al 35 jaar groeiverhalen. Niet alleen voor de carrière van kandidaten, want tegelijk bouwt AGO aan groeiende ondernemersdromen. Zonder talent geen bloeiende ondernemingen en omgekeerd. AGO is de ideale partner om sterk talent te werven voor vaste én tijdelijke personeelsleden. Als HR-dienstverlener versterkt AGO organisaties ook in ondersteunende HR services: payrolling, testing & assessment, outplacement en HR outsourcing. Zo dynamisch als de arbeidsmarkt is, zo divers zijn de verschillende sectoren. AGO kiest daarom voor doorgedreven experten in één specifieke sector. AGO Food focust zich uitsluitend op de voedingssector. De recruiters van AGO Food kennen de foodbedrijven en voedingsvoorschriften blindelings uit het hoofd. Van productiemedewerker in de chocolaterie tot operator in de brouwerij. Uw vacature is bij AGO Food in goede handen. 

www.ago.jobs

ANTICIMEX

Anticimex beschikt over ruim 85 jaar ervaring die toelaat de juiste bestrijdingswijze te kiezen en het correcte behandelingsplan toe te passen voor voedingsklanten. De ongediertebestrijders van het bedrijf weten perfect welke middelen ze moeten inzetten en dit kan opgevolgd worden via het Anticimex Digimex Rapportagesysteem. Ze gaan langs bij kmo’s, industriële bedrijven, verzorgingsinstellingen en overheidsinstanties. Maar ook bij horecazaken, bakkers, slagers en particulieren. Zij mogen bij Anticimex rekenen op een snelle service een discrete aanpak en een efficiënt resultaat. Met meer dan 270 medewerkers is er altijd iemand in de buurt om voedingsbedrijven snel uit de nood te helpen en met de juiste technieken en middelen ervoor te zorgen dat ongedierte snel verdwijnt.

www.anticimex.be

ARCO

Koeling is essentieel om mensen en levensmiddelen in optimale conditie te houden. Op vlak van koeltechniek mag u Arco alles vragen. Voor deze Belgische onderneming met vestigingen in Lokeren en Geel kent industriële koeling geen geheimen. Als koeltechnisch bedrijf ontwikkelt, vernieuwt, installeert en onderhoudt het koel- en vriesinstallaties, supermarktinstallaties, airconditioning en warmtepompen en luchtbehandelingssystemen. Omdat elk project in koeltechniek uniek is, werkt Arco altijd nauw samen met zijn klanten om tot de juiste oplossing te komen. Daarbij houdt het ook vast aan zijn persoonlijke service. Zo wordt er alles aan gedaan om uw koelinstallatie 24/7 in topconditie te houden. Arco i als koeltechnisch bedrijf exclusieve servicepartner voor B Medical Systems en Rittal.

www.arconv.com

BIMSOFT

Bimsoft laat uw onderneming digitaal gaan. Dit zowel voor kwaliteitscontroles, traceerbaarheid, labogegevens, planning als opvolging van productie. De oplossingen worden steeds afgestemd op de bestaande omgeving. Bimsoft starten dus altijd vanuit de basis die reeds aanwezig is in uw bedrijf. Het You.Trace.IT platform is volledig aanpasbaar naar uw wensen en behoeften. Dit is mogelijk door de vlotte configuratie in You.Model.IT en de uitgebreide ervaring bij brouwerijen, bakkerijen, slachthuizen, vleesverwerkende bedrijven en in farma. Daarnaast kan Bimsoft diensten en producten aanleveren binnen IT, gaande van netwerkdiensten tot het aanschaffen van hardware. Voor meer informatie kan u steeds op de website terecht of wordt er bij u langs gekomen voor een demo aangepast aan uw noden.

www.bimsoft.be

BOONS FIS

BOONS FIS is een ervaren producent, leverancier en installateur (VCA*-gecertificeerd) van industriële reinigingssystemen en -toepassingen voor alle grote industrietakken. Binnen de voedingsindustrie richt het bedrijf zich op drukverhogingsunits en reinigingsinstallaties met eigen innovatieve toestellen ‘by BOONS FIS’. De operator kan daarmee gemakkelijk schuimen, spoelen en/of desinfecteren door één van de opties te kiezen aan de hand van de mechanische keuzeschakelaar. Alles in één handomdraai, eenvoudiger kan niet. Centrale en decentrale systemen, maar ook wanduntis en mobiele units. Alles op maat van de klant. Daarnaast kan u bij BOONS FIS terecht voor hygiëneapparatuur (handdesinfectie, zolenreiniging, wasbakken, complete hygiënesassen) en krattenwassers met bijbehorende logistieke en mechanische handlingsystemen.

www.boonsfis.com

CID LINES

De CID LINES Food Division biedt een uitgebreid gamma aan hoogwaardige reinigings- en desinfectieproducten voor onder andere de voedingssector. Deze zijn steeds conform met de recentste regelgevingen en daarbij staat de veiligheid voor mens, milieu en materiaal centraal. Het food team vertegenwoordigt het STEP programma, wat staat voor Service, Training & Tools, Equipment en Products. De behoeftes en kritieke punten van klanten worden geanalyseerd en samen wordt een bedrijfsspecifiek hygiëneprogramma uitgewerkt. Elke opstart gaat gepaard met een intensieve opvolging, een theoretische en praktische opleiding. Op aanvraag voorziet CID LINES een volledige audit van bestaande en/of nieuwe reinigingsprogramma’s.

www.cidlines.be

EPACCO

Epacco is het enige schoonmaakbedrijf in België dat zich exclusief toelegt op de voedingsindustrie. Door heel bewust te kiezen voor de voeding, zijn alle ondersteunende diensten dan ook daarop gefocust. Zo beschikt Epacco over een eigen kwaliteitsdienst en een volledig online beheerssysteem waarin alle informatie voor de klant wordt samengebracht (gebruikte methodes en chemie, bacteriologie, beheer van periodieke taken, communicatietool met logboek, verslagen, actiepunten, incidenten, veiligheid). Een team van veertien mensen is dagelijks bezig met de opvolging van de meer dan 80 werven en 300 medewerkers. Met Epacco Technics staat er ook altijd een team klaar voor eenmalige en periodieke taken. Interesse? Aarzel dan niet om Epacco te contacteren. Het bedrijf komt zijn werkwijze met veel plezier aan u voorstellen. 

www.epacco.be

GULLIMEX

Bedrijven willen graag geholpen worden, daar waar het monitoren van kritische processen vanuit regelgeving verplicht wordt gesteld en objectiviteit vereist. Gullimex helpt voedingsbedrijven en organisaties met slimmer meten en slimmer registreren. Voorbeelden hiervan zijn: meten van gas (in MAP-verpakking), temperatuur, luchtvochtigheid, massa, druk … maar ook controle op hygiëne of de aanwezigheid van allergenen. Zo kan de klant kritische processen monitoren en optimaliseren voor een succesvolle toekomst. Want alleen als je kunt meten, kun je verbeteren! Gullimex biedt oplossingen voor  de food industry, food services, health & pharma en logistiek. Gullimex maakt het onderscheid met kennis, service en ondernemerschap.

www.gullimex.com

HOSA

HOSA is een montagebedrijf met ruim dertig jaar ervaring op het vlak van isotherme constructies en ruimtes voor verwerking, productie en opslag van voeding. Een onafhankelijke positie helpt de firma om telkens een oplossing op maat van de klant aan te bieden. Uitvoering door eigen geschoold personeel, een team van een dertigtal monteurs is constant in de weer met opvolging en afwerking, garandeert een kwalitatief eindresultaat binnen goed afgelijnde uitvoeringstermijnen. U kan er zowel voor renovatie als voor nieuwbouwprojecten onder andere terecht voor volledige binneninrichting met sandwichpanelen, koel- en vriesruimtes, totaalprojecten, isotherme deuren van het merk Cool-it, stootbeschermingsmaterialen en esthetische gevelbekleding en daken.

www.hosa.be

KLARATEX

Propere werkkledij is voor iedere bedrijfssector onontbeerlijk. Een goed onderhouden uitrusting is niet alleen op hygiënisch vlak een absolute noodzaak, het personeel vraagt evenzeer om een representatieve, modieuse outfit. Uitbesteden is de boodschap. Al 80 jaar zorgt Klaratex voor onberispelijk schone werkkledij voor de voedingsindustrie. Klaratex staat in voor verhuur en onderhoud (wassen, drogen, strijken en herstellen) van werkkledij met een totale service, maatname, kledijverdeelkasten met inlegservice, alsook antivuilmatten. Met meer dan 80 jaar aan ervaring en knowhow zorgt Klaratex ervoor dat de werknemers bij zijn klanten steeds over representatieve bedrijfskleding beschikken, naargelang hun wensen, eisen en behoeften.

www.klaratex.be

LAVETAN

Lavetan is het toonaangevende laboratorium voor de voedingsindustrie. Of u nu op zoek bent naar voedingswaardebepaling, microbiologische analyses, opsporing van chemische contaminanten, DNA-analyses, verhandelbaarheidsrapporten … u vindt het allemaal bij ons! Als klant, krijgt u toegang tot het online portaal en alle extra services zoals rapporten op maat, early warnings, wetenschappelijk advies, facturen in de lay-out die u het meest overzichtelijk vindt … Het laboratorium in Turnhout is state-of-the-art, op en top gedigitaliseerd en gerobotiseerd. Voor onze inspanningen op dat vlak werden we al twee keer bekroond tot Factory of the Future. Lavetan behoort tot GBA GROUP, een internationale groep van gespecialiseerde laboratoria met meer dan veertig vestigingen.

www.lavetan.be

MUNTERS

Munters is een wereldleider in innovatieve, energie-efficiënte en duurzame klimaatoplossingen waar het regelen van de temperatuur en vochtigheid essentieel is. Munters klimaatbeheersing met snelle droging is een efficiënt instrument in de bestrijding van listeria. Het bedrijf beschikt daarvoor over een heel specifieke droogtechniek. De verlaging van kiemgetallen is de essentie van het probleem dat Munters oplost. Snelle droging na schoonmaak lukt bij de meest bedrijven niet en triggert bij mensen de vraag hoe Munters dat wel klaarspeelt. Enkele toepassingen waarvoor u bij het bedrijf kunt aankloppen: drogen na reinigen, vermijden van condensatiedruppels in gekoelde ruimten, vermijden van kruiscontaminatie, verlagen van de relatieve vochtigheid, vermijden van schimmelgroei en sneeuwvrije diepvriezers.

www.munters.com

SALEENCO

Machinebouw met technisch meesterschap, dit is wat Saleenco typeert. Saleenco is toonaangevend in de engineering en realisatie van volledige productielijnen voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie. De installaties omvatten zowel specifieke procesmachines (blancheurs, wasinrichtingen, menginstallaties, kalibratiemachines …) als op maat gemaakte transportsystemen zoals transportbanden, schroeven, redlers en trillers. Dankzij de jaren ervaring en specialisatie in de voedingsindustrie, weet Saleenco als geen ander hoe het de strengste HACCP-normen en hygiënische standaarden moet integreren in productielijnen. Innovatie en voedselveiligheid staan altijd centraal. Om de kwaliteit en service te garanderen is Saleenco volledig verticaal geïntegreerd, van eigen ontwerp en interne productie tot de volledige montage en het onderhoud van de installaties. 

www.saleenco.be

SOLCO

Solco is al meer dan tien jaar gespecialiseerd in alle soorten kunstharsvloeren voor verschillende toepassingen. Het bedrijf staat voor expertise, duurzaamheid, functionaliteit en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Solco kiest er niet voor om één type vloer overal te plaatsen, maar is ervan overtuigd dat er voor elke oplossing een juist vloersysteem is. Met een passie voor het vak staat solco u bij om de beste keuze te maken voor uw perfecte gietvloer. De vloeren zijn voorzien van de nodige attesten zoals voedingsattesten volgens het Europees voedselagentschap, brandcertificaten en CE-normeringen. Bijkomend worden er geen solventen in de vloeren gebruikt. Hierdoor zullen er nooit giftige dampen of solventen in de ruimte komen. Door het hecht team staat u telkens met dezelfde mensen in contact om een vlotte samenwerking te garanderen.

www.solco.org

VMA

VMA biedt duurzame technologische en innovatieve totaaloplossingen op maat aan en is actief in het volledige spectrum van de elektrotechnische installaties en technologie, van de hoogspanning tot de bit! Meer dan 900 werknemers waarvan 250 ingenieurs/bachelors, staan ter beschikking van klanten in binnen– en buitenland. Samen zijn ze actief in de volgende sectoren: elektrotechniek gebouwen, HVAC, brandbeveiliging, infrastructuur , automotive, proces- en maakindustrie. Met meer dan 60 software-ingenieurs verzorgen wij de software voor de aansturing van het machinepark volgens de wensen van de klant en bieden we met MOMENTUM van BrightEye een modulaire oplossing aan voor de optimalisatie van operationele- en productieprocessen en dichten we de kloof met de ERP omgeving.

www.vma.be    

GLUECOM

Gluecom is een snel groeiende Belgische producent van industriële lijmen, met productievestigingen in Lokeren, Brugge, Parijs en Birmingham. Als enige fabrikant in België van end-of-line packaging hotmelts (Metaloceen, EVA, PSA), is Gluecom op korte termijn uitgegroeid tot marktleider in de voedingsindustrie, en dit door het focussen op het creëren van meerwaarde voor zijn klanten. Het bedrijf doet dat onder andere met pré-testing in één van onze vier labo’s, technische ondersteuning aan de verpakkingslijn, lijmperformantie-optimalisatie, significante besparingen op het lijm- en verpakkingsbudget, voorraden op meerdere sites en de grondige persoonlijke aanpak van ervaren en gedreven mensen, met oog voor de specifieke noden binnen een productieomgeving in de voedingssector.

www.webshop.gluecom.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details