Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Ongediertepreventie voor een voedselveilig bedrijf

Ongediertepreventie voor een voedselveilig bedrijf

Voedselveiligheid is prioriteit nummer één voor de voedingsindustrie. Verschillende wetten en normen helpen mee te waken over de hygiëne in de productie, zodat producten op een voedselveilige manier gemaakt kunnen worden. Met een wereldbevolking die blijft aangroeien en voedselproductie die steeds globaler wordt is het belangrijker dan ooit om de kwaliteit te garanderen doorheen de volledige keten. Ongediertepreventie en -bestrijding speelt daar een cruciale rol in.

Wereldwijd geldt de Codex Alimentarius van het FAO en WHO als belangrijkste referentiepunt voor voedselveiligheid en -kwaliteit. Hij werd al in 1961 geïntroduceerd en in 1985 erkend. De Codex heeft landen ertoe aangezet om een nieuwe voedingswetgeving en normen te implementeren, gebaseerd op de Codex, en controleorganismes in het leven te roepen die hierop toezien.

Wat is het wetgevend kader in Europa?

In Europa gaan alle nationale en individuele maatregelen terug tot de ‘Algemene beginselen en verordeningen van de levensmiddelenwetgeving n° 178/2002’. Daarnaast kwamen er nog drie verordeningen bij, respectievelijk inzake levensmiddelenhygiëne (852/2004), inzake de vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (853/2004) en inzake de vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (854/2004).

Wat beoogt de HACCP-regelgeving?

Een hele mond vol. Concreet zijn deze regels vervat in de principes van HACCP (Hazard Analysis and Criticial Control Points). Dit omvat een systematische benadering van voedselveiligheid die zich concentreert op het voorkomen van besmettingen door alle mogelijke risico’s te identificeren, te bewaken, te corrigeren en te documenteren. Elk voedselverwerkend bedrijf moet een HACCP-systeem ontwikkelen, aangepast aan de eigen producten en aan de omstandigheden van de verwerking en de distributie.

Belang van ongediertebestrijding

Een van de voornaamste oorzaken van besmetting van voedsel is de aanwezigheid van parasieten. Knaagdieren en kakkerlakken staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze bacteriën en gevaarlijke virussen verspreiden via hun urine, uitwerpselen, braaksel, poten en lijf. Dit kan leiden tot terugroepacties die (on)rechtstreekse kosten met zich meebrengen maar vooral uw imago ernstige schade kunnen berokkenen. Ongediertebestrijding is dan ook een cruciaal onderdeel in elk HACCP-plan.

Werk maken van ongediertebestrijding

Maar hoe maakt u werk van een efficiënt preventieplan tegen ongedierte? Door te kiezen voor een ervaren partner. Rentokil is al jaren actief in de wereld van ongediertepreventie en -bestrijding. Jarenlange analyses van data hebben ervoor gezorgd dat we inzicht hebben in de verschillende oorzaken van een ongedierte-infestatie. Zodat u ze op voorhand kan vermijden of op de meest efficiënte manier bestrijden. Met de juiste mensen en met de juiste technologie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details