Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Ontbrekende THT-datum: wat nu?

Ontbrekende THT-datum: wat nu?

Al is de kwaliteit van een verpakt vers voedselproduct nóg zo goed: als de sticker op de verpakking niet klopt, is het product onverkoopbaar. Onder meer voor supermarktketen Jumbo. Deze keten vroeg toeleverancier Hessing daarom  of de verpakkings- of THT-datum altijd geprint is. Met deze vraag is het bedrijf naar machinebouwer IFS Nederland gegaan. Vierpool werd ingeschakeld om mee te denken over een innovatieve en kosteneffectieve oplossing.

IFS Nederland is exclusief agent van Marel end-of-line equipment in de Benelux en richt zich in het bijzonder op de end-of-line verwerking bij fresh packers. Dit is het proces ná het verpakken in consumenteneenheden en betreft onder andere weeg- en etiketteersystemen. Eén van haar klanten is Hessing, die onder meer levert aan Jumbo supermarkten. Vanuit deze supermarktketen kwam de nadrukkelijke wens om het etiketteerproces te controleren. 

De werking van de Smart Visionsensor van Datasensing is gebaseerd op Artificial Intelligence technologie en Machine Learning algoritmes

Noodzaak

Deze vraag kwam niet uit de lucht vallen. De informatie op onder andere samengestelde
versmaaltijden en andere voedingsmiddelen wordt geproduceerd door print- of etiketteersystemen. Daarbij is het cruciaal dat iedere verpakking het juiste etiket krijgt opgeplakt waarop – in de juiste taal – informatie staat over de inhoud maar waarop ook de juiste houdbaarheids- of verpakkingsdatum is vermeld. Door personeelstekort, toenemende automatisering en de oplopende doorvoersnelheden kan het gebeuren dat een foutief etiket of het ontbreken van de THT-datum pas laat, of helemaal niet, wordt opgemerkt totdat de betreffende supermarkt of eindgebruiker licht geïrriteerd contact opneemt.

Oplossing

Om de aanwezigheid van de datum en de juistheid van het etiket te controleren, is het onder andere mogelijk om een geavanceerd vision systeem in te zetten. Goed en betrouwbaar, maar ook vaak kostbaar en complex. Hessing zocht samen met Jumbo naar een meer degelijke, slimme oplossing. IFS Nederland raadde daarop de Smart visionsensor van Datasensing aan, die wordt geleverd door Vierpool. De werking van deze sensor is gebaseerd op Artificial Intelligence Technologie en Machine Learning algoritmes. Middels een teach-in knop leert hij eerst in korte tijd wat een ‘goed’ en een ‘fout’ etiket is en dat er een THT-datum op de verpakking moet staan. Na dit leerproces is hij in staat om met snelheden tot 1.200 producten per minuut zelfstandig vast te stellen of een verpakking goed of fout is. Zijn bevindingen koppelt hij direct terug aan de besturing. Iedere verpakking die ‘goed’ is, gaat ongehinderd door. Wanneer de sensor een ‘no go’ geeft – bijvoorbeeld omdat de datum ontbreekt – zullen deze verpakkingen uit de lijn worden gestoten.

De voorgestelde oplossing is inmiddels in de praktijk getest in een samenwerking tussen Hessing, IFS en Vierpool. Op basis van de bevindingen heeft IFS deze sensor in de machine voor Hessing opgenomen. 

IFS Nederland ontwikkelde voor Hessing een oplossing om versverpakkingen voor JUMBO te controleren op de aanwezigheid van geprinte datum.

Gemak voor de machinebouwer

Naast het feit dat de vision sensor beduidend goedkoper is dan een compleet vision systeem, biedt hij nog meer voordelen voor de machinebouwer waaronder een eenvoudige montage en installatie. Positioneren en monteren gebeurt bijvoorbeeld met behulp van zichtbare en helderrode uitlijnspots. Ook de afstelling is eenvoudig met het handmatig of op afstand bedienen van de eerdergenoemde ‘teach-in’ knop. En natuurlijk is de vision sensor ook geschikt voor een veelheid aan andere toepassingen. Feitelijk overal waar het gaat om een betrouwbare en efficiënte detectie of controle van objecten: zijn ze überhaupt aanwezig, zijn ze op de juiste wijze gepositioneerd? Enzovoorts. De Elektronische Focus Control in combinatie met High Power wit gepolariseerde verlichting maakt detectie ook mogelijk op ‘lastige’ materialen zoals metaal, glas of op een andere manier glimmende oppervlakken. 

Neem contact op met Vierpool om de mogelijkheden in uw applicatie te bespreken. Ervaren specialisten hebben kennis van uiteenlopende toepassingen en komen graag vrijblijvend langs om ook uw toepassing te testen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details