Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
‘Onze robots leveren we ook zonder control unit, klanten zijn verrast over de voordelen’
Managing director Michiel Brink (links) en sales director Paul Nuijten (rechts).

‘Onze robots leveren we ook zonder control unit, klanten zijn verrast over de voordelen’

 “Dagelijks ondersteunen we onze klanten om de productie zo eenvoudig mogelijk toekomstbestendig te maken. Dat betekent dat de klant met zijn eigen kennis onze robotica modulair en snel kan inzetten. Het eenvoudig programmeren van robotarmen is een mooi voorbeeld hiervan, bijvoorbeeld via je eigen bekende PLC en niet traditioneel via de robotcontroller. De partners in ons assortiment maken dit mogelijk”, zegt Paul Nuijten, sales director van Robotics Benelux uit Geldermalsen.

Robotics Benelux is opgericht in 2016 en is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol bedrijf dat machinebouwers, systeemintegratoren en eindgebruikers ondersteunt met hoogwaardige robotarmen, deltarobots, tracks en portalen. “We zijn distributeur van drie A-merken: Comau Robotics, Lucas Tracks en Autonox Robotics. Comau levert al sinds 1960 robotarmen aan de automotive- en ruimtevaartsector. Ongeveer zeven jaar geleden besloot het bedrijf het robotassortiment flink uit te breiden zodat het beschikbaar is voor veel meer sectoren. Om wereldwijd klanten te bedienen, werd een distributeursnetwerk opgericht. Dit was voor ons hét moment om distributeur te worden van Comau en om Robotics Benelux te starten.”

Waarom een robottaal?

Comau werkt nauw samen met vier softwarebedrijven: Siemens, B&R, Keba en Rockwell. “Het is mogelijk om met de software van deze partijen de robot aan te sturen vanaf de PLC.” Nuijten licht dit toe met een voorbeeld: “Stel dat je volledige productieomgeving draait op de software van Siemens en je wilt je machinepark uitbreiden met een robotarm van Comau. Dan is het mogelijk om via je eigen PLC volledige controle te krijgen over de robotarm. Je hoeft dus geen robot te kopen met een control unit, maar enkel de mechanische arm. Dit geeft de klant maximale vrijheid in zijn software en ontwerp.”

Robot Family Comau.

Bewust maken van de markt

“Veel machinebouwers weten niet dat deze aanpak mogelijk is”, vervolgt Nuijten. “Het gros van de klanten die we uitleggen hoe eenvoudig het programmeren kan zijn, hoort dit voor het eerst. Robotarmen programmeren hoeft niet ingewikkeld te zijn, men is telkens aangenaam verrast als ze kennis nemen van deze mogelijkheden. Hier ligt echt een taak voor ons, om de markt hiervan bewust te maken! Je haalt een schakel uit het proces en de accuratesse neemt ook nog eens toe.”

Werkgebied maximaliseren

Naast Comau vertegenwoordigt Robotics Benelux de systemen van Lucas. Dit Franse familiebedrijf uit Bordeaux produceert hoogwaardige tracks en gantries. “Het assortiment sluit mooi aan bij het robotportfolio van Comau. Het werkgebied van de robots kan hiermee eenvoudig worden uitgebreid. De lineaire tracks zijn geïntegreerd in de besturing van de robot, waardoor robot en track als één geheel fungeren. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om de precisie en capaciteit van de robot volledig te benutten over een maximaal werkgebied.” De Lucas systemen zijn modulair en eenvoudig te configureren en kunnen tot 100 meter lang zijn.

Deltapickers Autonox.

Onafhankelijk

“Een derde merk om ons programma met industriële robots compleet te maken, is Autonox”, zegt Nuijten. “Zij levert robot-armen en deltapickers zonder motoren en control units. Zij gaat op deze manier nog een stapje verder dan Comau en laat gebruikers helemaal de vrije keuze in met welke software zij willen samenwerken. De Autonox aanpak sluit perfect aan bij onze filosofie om maximale vrijheid van ontwerpen te bieden. De klant is niet meer afhankelijk van de programmatuur van de robotproducent.”

“We zien gelukkig dat de robotwereld langzaam in beweging komt, waarbij de machinebouwers meer merkonafhankelijke keuzes kunnen maken. Dat is mooi om te zien.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details