Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Op maat gemaakte textielkanalen voldoen perfect aan strenge eisen
De bouwheer kan de kanalen, zonder extra kosten, in diverse kleuren verkrijgen. Deze kanalen kunnen bovendien eenvoudig gereinigd worden.

Op maat gemaakte textielkanalen voldoen perfect aan strenge eisen

Bovendien moeten installaties daar voldoen aan strenge sanitaire regels en daarom gemakkelijk en volledig gereinigd kunnen worden. De op maat gemaakte textielkanalen van het Tsjechische merk Prihoda bieden een ideale oplossing voor de verdeling van koude, warme en geklimatiseerde lucht. Ze zijn uiterst licht, geluidsarm en 100% schoon te maken én vermijden condensvorming. In België en Frankrijk kunnen HVAC-installateurs voor deze systemen terecht bij Prihoda NV, dat deel uitmaakt van de Linum Group. De firma beschikt bovendien over een eigen software voor een snel en nauwkeurig ontwerp van een kanalensysteem voor elk project.

De kanalen worden installatie klaar geleverd, waardoor de montage snel verloopt. De installateur bespaart tijd en moet minder personeel inschakelen.

De eerste toepassingen van textielkanalen waren in de voedingsindustrie. En hoewel ze vandaag in tal van verschillende gebouwen ingezet worden, vinden we ze nog altijd heel vaak in de voedingsproductie, grootkeukens en koelinstallaties, lagetemperatuurzones, supermarkten, stores en voedingswinkels. “De voordelen van deze textielkanalen zijn in de praktijk al veelvuldig aangetoond, maar toch zijn ze nog niet voor iedereen bekend. Architecten en bouwheren kiezen nog al te vaak voor strakke klimaatplafonds of een industriële look met metalen kanalen, terwijl deze minder flexibel zijn dan textiele oplossingen”, zegt Wesley Verlez, accountmanager bij Prihoda, dat sinds eind januari 2021 tot de Linum Group behoort. “Als exclusief verdeler van de textielkanalen van het Tsjechische merk Prihoda voor België en Frankrijk leveren we aan de HVAC-installateur op maat gemaakte oplossingen voor koeling, verwarming en ventilatie.”

De textielkanalen van Prihoda worden gebruikt voor een optimale luchtverdeling (koeling, verwarming, ventilatie) in diverse toepassingen, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie.

Installateur en bouwheer varen er wel bij

Kanalen uit hygiënisch textiel bieden tal van voordelen ten opzichte van metalen ventilatiekanalen en dat zowel voor de installateur als de bouwheer. Textiel resulteert in een uniforme luchtverdeling zonder tocht. Alles kan op maat uitgewerkt worden, ook voor toepassingen in vochtige omstandigheden, zoals wel vaker voorkomt in voedselverwerkende bedrijven. De kanalen worden installatieklaar geleverd, waardoor de installateur bij de montage tijd wint en minder personeel nodig heeft. Hij kan ook flexibeler werken in zijn planning en bespaart kosten voor het transport van materiaal naar de werf.  “Onder meer dankzij deze voordelen voor de installateur, geniet de bouwheer van een goedkopere aankoop. Die eindklant krijgt ook een comfortabele en hygiënische oplossing, want de textielkanalen van Prihoda zijn 100% afwasbaar. Bovendien kan hij zonder extra kosten kanalen in om het even welke kleur krijgen of kan hij deze met een eigen design, foto, afbeelding, logo of opschrift laten ontwerpen”, legt de accountmanager uit. “Akoestiek wordt ook alsmaar belangrijker en daarom moet men bij HVAC-berekeningen meer en meer rekening houden met de zogenaamde Noise Rating. Textielkanalen, gemaakt van polyester, absorberen het geluid van de luchtstromen veel beter dan galva of aluminium. Terwijl een NR van 35 min of meer de norm is, halen we met kleine diameters al gemakkelijk een NR van 30. Om een gelijkaardige waarde met galva te bereiken, moet de diameter van de kanalen een stuk groter zijn. Dat verhoogt de transport- en installatiekosten en maakt de installatie en ophanging complexer. Tot slot is textiel, in tegenstelling tot metaal, ook nog eens 100% condensvrij, waardoor er nooit druppels in de voedingswaren of op de medewerkers terechtkomen.”

Dankzij een eigen software kunnen de experts van Prihoda binnen 24 uur een ontwerp en offerte, met AutoCAD tekeningen, CFD-analyse en technische gegevens, afleveren.

Eigen berekeningssoftware

Het spreekwoord zegt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Dat geldt ook voor een kanalennetwerk. De experts van Prihoda bekijken samen met de klant wat de behoeften zijn en welke techniek – gewone – of membraankanalen – het best toegepast wordt. Tegelijk worden onder meer de stromingsprofielen en de ophanging aan het plafond vastgelegd. “Onze eigen berekeningssoftware vormt de motor van elk project. Hiermee zorgen we binnen de 24 uur voor een ontwerp en offerte, met AutoCAD tekeningen, CFD-analyse en technische gegevens”, sluit Verlez af. “Een project met textielkanalen kan dan ook vooraf van A tot Z uitgerekend en getekend worden. Daardoor moet de installateur tijdens de montage niet meer bijsturen. Het systeem zelf moet ook niet aan efficiëntie inboeten door last-minute aanpassingen op de werf.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details