Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Partner in industriële automatisering ‘hits the sweet spot’ bij fabrikant van chocolademachines
ARTI-TOWER koeltoren met MINOS one shot doseermachine.

Partner in industriële automatisering ‘hits the sweet spot’ bij fabrikant van chocolademachines

De toonaangevende service en het brede productaanbod van SMC helpen een toonaangevende machinebouwer om haar prominente positie in een zeer concurrerende wereldmarkt te behouden en uit te breiden. HACOS ontwerpt, produceert en installeert chocoladeproductiemachines van hoge kwaliteit die de ontwikkeling en groei van chocolatiers van elk formaat stimuleren, van ambachtelijke tot grote industriële producenten. Het bedrijf bouwt kleine tot zeer grote machines die alle chocoladeproductieprocessen omvatten, wat het gebruik van een technologiepartner van hoog kaliber en met een bewezen staat van dienst in industriële besturing en automatisering noodzakelijk maakt.

HACOS heeft haar fabriek in Malle, België, een land dat wereldwijd bekend staat om haar uitmuntende chocolade. Hoewel er meer dan 320 chocolatiers in België zijn, reikt het bereik van HACOS veel verder dan de eigen grenzen. Het bedrijf exporteert vandaag naar meer dan 70 landen. Als een van de top 5 chocoladefabrikanten ter wereld produceert HACOS systemen voor processen zoals vormen, deponeren, enroberen, spinnen, smelten en tempereren en decoreren – in wezen alles wat nodig is om van ruw chocoladeblok tot verfijnd eindproduct te komen. “Daarom staan we algemeen bekend als de chocoladefabriek”, zegt Jan Selderslaghs, Operations Manager bij HACOS. “We produceren alleen machines die passen bij 65 jaar ervaring en een reputatie van Belgische kwaliteit. Om ervoor te zorgen dat we onze reputatie waarmaken, maken we gebruik van de expertise en producten van SMC om een groot aantal bewegings- en besturingstaken in onze machines uit te voeren.”

A ‘fitting’ start

De samenwerking begon met de levering van SMC KQ2 fittingen voor algemeen gebruik voor standaard pneumatische toepassingen. Een discussie over de prijs leidde tot ondersteuning door SMC en het opzetten van een eenvoudig maar zeer efficiënt voorraadsysteem voor fittingen dat SMC twee keer per week aanvult, waardoor HACOS haar voorraad minder hoeft te beheren. Het succes van dit systeem zorgde voor een basis van vertrouwen en HACOS vroeg SMC al snel om advies over technische problemen met de gevestigde leverancier van pneumatische oplossingen.

SMC is trots op de wereldwijde ondersteuning. Klantenservice is een hoeksteen van het bedrijf, grotendeels gebaseerd op direct antwoord, deskundig technisch advies en nauwe samenwerking met klanten om de toepassingsvereisten volledig te begrijpen. Alle producten voor motion control en automatisering die HACOS nodig heeft, zijn verkrijgbaar bij SMC: pneumatische fittingen, FRL-units, cilinders, kleppen en connectoren. Een goed toepassingsvoorbeeld is het gebruik van SMC’s KKA-fitting, die een dubbelwandige container bedient waarin chocolade wordt bewaard om te worden verwarmd of gekoeld voorafgaand aan het gieten. SMC’s KKA-X33 fitting, gemaakt van 304 roestvrijstaal, heeft een speciale afdichting om te beschermen tegen de extreem kleverige koelvloeistof. Bovendien is deze unieke fitting zeer eenvoudig te reinigen, wat belangrijk is omdat de container vaak twee keer per dag moet worden schoongemaakt.

Meegaan met de stroom

Een ander product waar HACOS van profiteert is de multifunctionele SMC VXZ procesklep. De VXZ-serie regelt het koelwater dat in het systeem circuleert. Deze klep heeft een spoel die niet door het personeel kan worden verwijderd, waardoor de klanten een langere levensduur hebben. De opties die HACOS eerder gebruikte, hadden een spoel die losgekoppeld kon worden, wat problematisch was omdat warmte en condensatie de klep binnendrongen en kortsluiting veroorzaakten. “Ongeveer 95% van de machines die we produceren zijn op maat gemaakt”, zegt Selderslaghs. “Daarom eisen we een hoge flexibiliteit van leveranciers zoals SMC. Heel vaak weten we van tevoren niet wat de exacte vereisten zijn voor de kleppen van de machine, dus we hebben voortdurend behoefte aan hulp bij de specificaties.”

Een van de producten die volgens HACOS de vereiste mate van flexibiliteit biedt, is de NEW SY-serie, een uiterst veelzijdig 5-poorts ventiel. Veel machinebouwers worden overweldigd wanneer ze moeten beslissen wat de beste samenstelling is van vaste ventieloplossingen voor hun toepassing. Met de nieuwe SY zijn er echter geen hoofdbrekens meer bij het ontwerpen van manifolds. Dit multifunctionele ventiel biedt de flexibiliteit om alle standaardtoepassingen aan te kunnen, waardoor de productiviteit wordt verbeterd, het luchtverbruik wordt geoptimaliseerd en de machinebediening wordt vereenvoudigd.

In het heetst van de strijd

Bij een succesvolle chocoladeproductie draait het natuurlijk allemaal om verwarmen en koelen, en dat is waar de Thermo-Chillers van SMC opmerkelijke voordelen biedt. Het verwarmings- en koelproces moet zeer nauwkeurig zijn en schommelt meestal binnen een bereik van 0,5°C, van 31 tot 31,5°C. Zowel de Peltier- als rack-type thermo-chillers van SMC kunnen dit proces perfect aan, met de extra voordelen van SMC van compacte afmetingen en wereldwijde ondersteuning op lokaal niveau.

Met name SMC’s HRR rack-type compacte Thermo-Chillers worden op grote schaal toegepast in veel van de kleine chocoladeproductiemachines die HACOS produceert, met een temperatuurstabiliteit van ± 0,1°C. “SMC biedt kwaliteitsproducten. Het merk is over de hele wereld bekend en staat symbool voor kwaliteit, dus onze eindgebruikers zijn blij met SMC-componenten in hun machines”, zegt Selderslaghs. Een van de technische uitdagingen is dat deze componenten in bijna alle gevallen zeer compact moeten zijn. SMC staat bekend om het leveren van oplossingen met kleine afmetingen, waardoor machinebouwers hun systemen kleiner kunnen maken en het energieverbruik tot een minimum kunnen beperken. Zo heeft SMC onlangs HACOS ondersteund bij de ontwikkeling van een robot met zeer kleine ventielen en cilinders, omdat rekening moest worden gehouden met elke gram massa.

“Naast producten van hoge kwaliteit, draait het echt allemaal om de service die SMC levert, zowel lokaal als wereldwijd”, besluit Selderslaghs. “SMC is twee keer per week op locatie, niet alleen om de voorraad aan te vullen, maar ook om ons te ondersteunen bij eventuele technische uitdagingen of om vragen te beantwoorden. We profiteren ook van de wereldwijde aanwezigheid van SMC, die een goede service en ondersteuning garandeert in elk deel van de wereld waar onze machines in gebruik zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details