Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Pomp wordt multifunctionele schakel in productieproces appelsapconcentraat
Met de NEMO® pomp worden stukken fruit of groente in een snel en gemakkelijk proces versneden en verpompt.

Pomp wordt multifunctionele schakel in productieproces appelsapconcentraat

Bij de verwerking van appels tot moes, sap of puree worden traditioneel dure snij- en breekmachines gebruikt. Een voedselverwerkend bedrijf stelde die investering in vraag en opteerde voor een alternatieve oplossing: een trechterpomp met geïntegreerde snijeenheid. Ook hiermee werd de klus perfect geklaard. In het productiesysteem voor de verwerking en het transport van appelsapconcentraat werd de status van de pomp bijgevolg terstond van mono- tot multifunctioneel onderdeel verheven.

Waarover gaat het precies? De NETZSCH NEMO® BO/SO is een trechterpomp met geïntegreerde snijeenheid, speciaal ontwikkeld voor de voedselverwerkende industrie. Het model is uitgevoerd met een trechterbehuizing met rechthoekige inlaatflens, een koppelstang met transportschroef en een snijeenheid. Die laatste bestaat uit drie roterende messen en een variabel aantal stationaire messen dat project per project aan de grootte en consistentie van de te versnijden stukken aangepast kan worden.

De snijeenheid bestaat uit drie roterende messen en een variabel aantal stationaire messen.

Snijden en transporteren in één processtap

“Het grote voordeel van deze pomp is dat snij- en transporttaken in één processtap gecombineerd kunnen worden”, klinkt het bij de pompfabrikant. “Transportoplossingen in de voedselverwerkende industrie zijn meestal gericht op hygiëne, reinigbaarheid en voedselcompatibiliteit, maar als je daarbovenop ook nog eens multifunctionaliteit kan leveren, dan heb je een heel mooi product.” Met de NEMO® pomp worden grote vaste delen zoals stukken fruit of groente dus in een snel en gemakkelijk proces versneden en verpompt voor verdere verwerking. “De appels die voor de productie van het appelsapconcentraat geleverd worden, bijvoorbeeld, hoeven enkel schoongemaakt te worden en kunnen vervolgens in hun geheel in de pomp gevoerd worden. Al konden het natuurlijk net zo goed wortels of tomaten zijn.” De trechter met snijeenheid zorgt voor een optimale toevoer naar het verpompgedeelte. Meer specifiek is het op weg naar de stator-rotoreenheid, wanneer ze de compressiekamer met de snijeenheid op de koppelstang passeren, dat de appels door, in dit geval, zes messen gehakt en gesneden worden. Nadien wordt de papperige, grove appelpulp door de unit naar een centrifuge gevoerd.

Bij de verwerking van appels tot moes, sap of puree worden traditioneel dure snij- en breekmachines gebruikt, maar het kan ook anders.

Optionele extra snijeenheid

Naast de vaste snijeenheid met roterende en stationaire messen kan de NEMO® pomp optioneel nog met een extra snijeenheid op de persflens uitgerust worden. “Dit apparaat bestaat uit een snijplaat en een roterend mes en bepaalt de precieze deeltjesgrootte van de vaste stoffen in het medium wanneer ze aan de perszijde de pomp verlaten.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details