Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Reageer nu op nieuwe markteisen in de levensmiddelenindustrie
ifm houdt voortdurend de vinger aan de pols van wat er leeft en beweegt in de voedingsindustrie en komt met specifieke oplossingen die in deze omgevingen van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Reageer nu op nieuwe markteisen in de levensmiddelenindustrie

Elk jaar lopen de verliezen in de bierindustrie door productiefouten wereldwijd op tot 8,3 miljard euro. Een opvallend cijfer, maar geen alleenstaand verhaal. Overal in food & beverage moet men waakzaam zijn en blijven voor productieverlies door de stijgende complexiteit en nood aan flexibiliteit. Slim automatiseren en digitaliseren is daarom het antwoord. Met zijn meer dan dertig jaar ervaring in deze sector, kan ifm als geen ander automatiseringsoplossingen aanreiken die een antwoord bieden op deze nieuwe uitdagingen. Een verhaal van slimme sensoren en eenvoudige connectiviteit om Industrie 4.0 binnen handbereik te brengen.

Voor ifm electronic geldt food & beverage als een strategische sector. Managing director Marc Everaert: “Dat betekent dat we voortdurend de vinger aan de pols houden van wat er leeft en beweegt in deze sector en met specifieke oplossingen komen die in deze omgevingen van toegevoegde waarde kunnen zijn. Een pad waarop het bedrijf al meer dan dertig jaar geleden vertrokken is. En met succes. Zo mogen we ons de uitvinder noemen van IP69K, een dichtheidsniveau dat ook bestand is tegen de hoge drukken, temperaturen en chemicaliën die gepaard gaan met de reinigingsprocessen. Met de introductie van de AS-i standaard hebben we deze sector geholpen om stappen te zetten richting standaardiseren en automatiseren. Een pad dat we ook vandaag nog steeds verder bewandelen. Dat onze nieuwste catalogus voor food & beverage 155 pagina’s aan producten telt, toont dat we erin blijven investeren en innoveren. Met specifieke kunststoffen bijvoorbeeld die een langdurig gebruik in moeilijke omgevingen mogelijk maken. Want in de voedingsindustrie draaien veel processen continu en kan men zich geen stilstand veroorloven.”

De LDL100 geleidbaarheidssensor zet gebruikers op weg naar bijvoorbeeld een efficiënter CIP/SIP proces.

Uitdagingen als opportuniteiten

De automatiseringstechniek van ifm die zich al jaren bewijst in voedingsomgevingen staat nu ook klaar om te beantwoorden aan de nieuwe markteisen waarmee food & beverage bedrijven zich geconfronteerd zien. “De ontwikkelingen die we enkele jaren geleden in de automobielsector zagen, zien we hier nu eveneens binnen sijpelen. De consument wil net zoals zijn wagen ook zijn voeding meer personaliseren. Producenten van dranken en voeding moeten daarom sneller schakelen tussen producten en verpakkingen, wat de complexiteit doet stijgen. Dat stelt nieuwe eisen aan hun machinepark. Enerzijds moet de flexibiliteit omhoog, anderzijds moet de productiestilstand zo beperkt mogelijk blijven. Een uitdaging, ja zeker, maar tegelijk een opportuniteit om hun processen te optimaliseren. Naast de verhoopte winst in flexibiliteit, kan slimme sensortechnologie voordelen opleveren om de kosten laag te houden, de kwaliteit te verhogen, processen goed te bewaken om fouten te vermijden en de productie begrijpelijk en inzichtelijk te houden voor elke medewerker”, stipt Everaert aan.

Overal in food & beverage moet men waakzaam zijn en blijven voor productieverlies door de stijgende complexiteit en nood aan flexibiliteit.

Innovatieve sensoren

De oplossingen van ifm, die van diep in het veld tot hoog in de wolken reiken, hebben door de aanwezigheid van IO-Link alvast één ding gemeen: gebruiksgemak. Everaert: “Programmeren is niet meer aan de orde. De sensoren hoeven enkel nog geconfigureerd te worden. Iets wat dankzij IO-Link overigens van op afstand kan. In combinatie met de diagnostische functies aan boord, kan u dus zeer eenvoudig uw sensorenpark monitoren.” Een mooi voorbeeld van een innovatieve sensor is de LDL100. “Deze geleidbaarheidssensor zet gebruikers bijvoorbeeld op weg naar een efficiënter CIP/SIP proces. Hij meet en weet namelijk exact of er voldoende reinigingsmiddel door uw leidingen gaat en wanneer er voldoende gespoeld is. Zo draagt hij bij tot een betere productkwaliteit, want de kans dat er nog loog aanwezig is in de leidingen wordt uitgesloten. Maar hij helpt tegelijk duurzaam omspringen met grondstoffen. De reiniging gebeurt nooit langer dan nodig, omdat er met exacte betrouwbare waarden gewerkt wordt.” Een tweede voorbeeld is de VSA001, een trillingssensor die de deur opent naar predictief onderhoud. Hij detecteert namelijk al zeer vroeg wanneer de toestand van lagers of motoren achteruitgaat. Zo kan het probleem opgelost worden vooraleer de productie stilvalt. Uw belangrijkste machines kunnen zo permanent gemonitord worden, wat zorgt voor een optimalisatie van het budget en de benodigde tijd voor onderhoud. En zo zijn er dus 155 pagina’s aan voorbeelden van hoe we food & beverage klanten kunnen helpen”, besluit Everaert.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details