Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Robuuste aandrijfsystemen tonen hun bitterzoete zijde

Robuuste aandrijfsystemen tonen hun bitterzoete zijde

De chocoladefabriek van Zotter staat altijd open voor publiek. Daarom zijn betrouwbaar werkende systemen uiterst belangrijk. Transport- en pompinstallaties, mengers en vele andere machines worden door robuuste motorreductoren van NORD aangedreven.

Focus op de klant

De ingrediënten van Zotters zoete specialiteiten lopen uiteen van ananas tot citroen, van selderij tot asperges, van kokosnoot tot kaas en nog veel meer extravagante grondstoffen. Er zijn op elk gewenst moment 365 smaken in het assortiment. Chocolade is voor het grootste deel van het brede assortiment een ingrediënt waar men niet zonder kan. Zotter produceert deze als een van de weinige aanbieders in Europa geheel zelf – en als enige uitsluitend uit biologische fair trade-ingrediënten.

Het concept en de constructie van de chocoladeproductie bij Zotter zijn het werk van het Zwitserse proces engineeringbedrijf Bühler. Motorreductoren van NORD DRIVESYSTEMS zorgen in diverse uiteenlopende installaties en machines betrouwbaar voor het:

  • Malen, mengen en roeren van ingrediënten en producten.
  • Het transport van vaste en pompen van vloeibare stoffen.
  • Het vullen, comprimeren en vacuümeren.

Projecteisen

De productie van chocolade verloopt in diverse stappen. Ingrediënten en mengsels blijven in diverse vormen vaak vele uren en dagen bijna ononderbroken in beweging. Hiervoor zorgen betrouwbare aandrijfsystemen. In de fabriek van Zotter Chocolade in het zuidoosten van Oostenrijk zijn duurzaamheid en hoge bedrijfszekerheid dubbel zo belangrijk. Allereerst is een probleemloos proces belangrijk voor de kwaliteit van het eindproduct. Daarnaast kunnen bezoekers de productie dagelijks bekijken, waardoor storingen niet mogen voorkomen.

Focus op betrouwbaarheid – Tot wel 3000 mensen brengen dagelijks een bezoek aan de Zotter-fabriek. Dat zijn er op jaarbasis enkele honderdduizenden. Vanaf een platform hoog boven de productieruimte, kunnen ze ononderbroken kijken naar roasters en crushers, weegschalen en mengers, persen en conches (chocolademengmachines). Dit maakt de productie tegelijk een showroom, waarin een installatie nooit ongepland stil mag komen te staan.

Belastbaar en storingsvrij – Van de cacaoboon tot het eindproduct wordt gemalen, gemengd, geroerd, gepompt, gevuld en gevacumeerd. Bij deze uiteenlopende taken gaat het om diverse belastingen en werkwijzen, maar alle installaties hebben gemeen dat ze voor een probleemloze werking behoefte hebben aan robuuste aandrijftechniek. Motorreductoren die hieraan voldoen, moeten bovendien bij voorkeur van een leverancier komen, die eventuele storingen snel en effectief kan helpen oplossen.

De oplossing

Zotter gebruikt voor de chocoladeproductie door de hele fabriek heen een groot aantal motorreductorvarianten van NORD DRIVESYSTEMS. Aan het begin van de productie vervoeren transportaandrijvingen van NORD cacaobonen tussen de reiniging, brand- en desinfecteerinstallatie. Een maalmachine met een motorreductor van NORD maakt vervolgens uit de cacaokernen een vloeibare massa. Pompen met NORD-aandrijvingen transporteren deze naar een menger, waarin suiker en andere ingrediënten worden toegevoegd.

Innovatieve aandrijfconstructie – Het mengen wordt vervolgens in een walsmachine gemalen en samengeperst. Het samenpersen gebeurt met een compressor, die door een NORDBLOCK.1-tandwielmotorreductor wordt aangedreven. Bij deze aandrijfconstructie kunnen tandwielen door de lageropeningen worden ingebracht en gemonteerd, waardoor de lagers bij een verder gelijke asafstand verschoven zijn aangebracht. Ook de as is groter dan bij andere “Blockgehäuse”-systemen. Hierdoor kunnen de systemen beter worden belast. Bovendien zijn ze duurzamer, omdat de slijtage door radiale en axiale krachten minimaal is.

Aandrijvingen in alle deelprocessen – Transportaandrijvingen bewegen het ingedikte tussenproduct door vijf walsen naar de verdere verwerking. Ook in het laatste deel van de productiestap hebben aandrijvingen van NORD een belangrijke taak bij het transporteren, roeren en pompen, onder andere bij het vullen en bij het vacumeren van de conche.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details