Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Schoon, hygiënisch én nauwkeurig meten, ook bij fluctuerende dichtheden
Flowmeter OPTIFLUX 6050 C van Krohne

Schoon, hygiënisch én nauwkeurig meten, ook bij fluctuerende dichtheden

Metingen in de voedingsmiddelenindustrie moeten schoon, hygiënisch én nauwkeurig gebeuren. Krohne heeft een grote diversiteit aan meetsystemen in zijn assortiment, zodat het voor elke toepassing het juiste systeem kan bieden. In dit artikel gaan we in op twee toepassingen: een flowmeter in een CIP-installatie en een massaflowmeter voor het meten van een niet geleidend medium met continue veranderende dichtheid.

De OPTIFLUX 6050 C controleert de werkelijke flow en meet het totale verbruik van de verschillende CIP-leidingen.

Een Turkse onderneming ontwikkelt en bouwt turnkey-installaties. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van Cleaning-in-Place (CIP) reinigingsmachines, volledig voorzien van meettechnologie. De CIP-eenheden bestaan uit vier lijnen die parallel kunnen worden bediend om de verschillende reinigingsprocessen tegelijk uit te voeren. De te meten CIP-media zijn zoet water, proceswater, zuur en loog. Het bedrijf zocht beproefde flowmeters voor controle van de verschillende reinigingsmiddelen. 

Geschikt voor corrosieve schoonmaakmiddelen

Een van de noodzakelijke kenmerken van de meter was dat deze ook geschikt moest zijn voor corrosieve schoonmaakmiddelen, zoals zuren en alkaliën. De keuze viel op de elektromagnetische flowmeter OPTIFLUX 6050 C van Krohne. De standaard uitgevoerde PFA-voering van deze meter is geschikt voor de bovengenoemde schoonmaakmiddelen. De flowmeter is daarnaast spleetvrij en speciaal ontworpen om schoon en hygiënisch te blijven. Om aan de klantspecifieke eisen voor procesaansluiting te voldoen, is het instrument voorzien van een hygiënische aansluiting volgens DIN 11850 las-eind of DIN 11864-2.

Krohne leverde aan zijn klant een complete verladingsoplossing, waaronder een preselectieteller, aangesloten op de OPTIMASS 1400 waardoor de exacte laadhoeveelheid vooraf kon worden ingesteld.

Werking

De OPTIFLUX 6050 C controleert de werkelijke flow en meet het totale verbruik van de verschillende CIP-leidingen. Hierdoor kan de operator de dosering van de afzonderlijke CIP-media overeenkomstig regelen. Zo wordt altijd de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel bepaald en toegevoegd, om een veilige ontsmetting te waarborgen. Eventuele kostbare overdosering wordt voorkomen, evenals een onderbevoorrading van de CIP-lijnen.

Kosteneffectief

De flowmeter is voor deze eenvoudige toepassing voldoende nauwkeurig en tegelijkertijd kosteneffectief. Toch blijft zij stabiel over een langere periode. Ze is onderhoudsvrij en heel geschikt voor CIP-media. Uitgebreide digitale communicatie is niet nodig, toezicht op het CIP-proces wordt uitgevoerd via de eenvoudige analoge- en pulsuitgangen van de versterker. 

Massaflow meten van niet geleidend medium 

Ook voor nauwkeurige metingen in dierlijk vet met fluctuerende dichtheden heeft Krohne een oplossing. Een voorbeeld. Een afvalbedrijf, gespecialiseerd in dierlijke bijproducten, verwerkt categorie 3 afval- en slachtbijproducten tot hoge kwaliteit proteïnemeel en vetten. Voor leveringsdoeleinden heeft het bedrijf een nauwkeurige truckbelading nodig. Afhankelijk van de samenstelling, kan de dichtheid van het vet tijdens het laden aanzienlijk variëren. Het afvalbedrijf gebruikte voorheen een volumetrische flowmeter. Omdat het meetinstrument de laadhoeveelheid als volume vaststelde, hield het geen rekening met de variërende dichtheid.

Versterker van OPTIMASS 1400 F van Krohne

Coriolis massaflowmeter

Het afvalbedrijf besloot de meter te vervangen en koos voor een OPTIMASS 1400 F, de in de markt meest economisch gunstige massaflowmeter in zijn klasse. Deze coriolis massaflowmeter, met rechte meetbuizen, werd direct in de leiding (DN 50) bij het laadpunt geïnstalleerd. De meter is eenvoudig te installeren, zonder aanpassing van het bestaande leidingwerk. Naast massaflow, meet deze ook de dichtheid en temperatuur.  

Instellen laadhoeveelheid

Krohne leverde aan zijn klant een complete verladingsoplossing, waaronder een preselectieteller, aangesloten op de OPTIMASS 1400 waardoor de exacte laadhoeveelheid vooraf kon worden ingesteld. Het bedrijf kan nu tijdens het laden nauwkeurig de massa van de dierlijke producten vaststellen. De meter werkt ongeacht de geleidbaarheid van het medium en houdt rekening met de variërende dichtheid. Dit betekent geen meetfouten gedurende het laadproces.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details