Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Sinuspompen kennen een heel breed toepassingsveld
MasoSine Certa pompen zien hun toepassing onder andere in de zuivelindustrie.

Sinuspompen kennen een heel breed toepassingsveld

Aan uitdagende producten geen gebrek in de voedingsindustrie. Hoogviskeuze vloeistoffen die zich moeilijk laten verpompen, zure sappen en sauzen die de machinerie aantasten, kazen, degen en andere producten die al door enkele foute handelingen hun integriteit of perfecte textuur verliezen. Elk voedingsverwerkend bedrijf heeft zo wel zijn besognes. Ongeacht of het nu het product of de infrastructuur is die eronder te leiden heeft, kosten zijn er sowieso. Al kan de juiste pomp een wezenlijk verschil maken.

Een sinusvormige rotor transporteert de vloeistof behoedzaam door de pomp.

Sinuspompen zoals de MasoSine Certa pompen van Watson-Marlow zien in de voedingsindustrie een almaar groeiende afzetmarkt. Zij zijn namelijk bijzonder geschikt voor het transport van sheargevoelige producten en weten perfect stand te houden onder hoge temperatuur, druk of viscositeit. Zo overwinnen ze de meest veeleisende aanzuigomstandigheden, om uiteindelijk de procestijd te minimaliseren zonder de productintegriteit aan te tasten.

Sinustechnologie

Olie, siroop, chocoladepasta, noem maar op. Hoogviskeuze vloeistoffen en producten zijn goed vertegenwoordigd in de voedingsindustrie, zowel als ingrediënt als op het einde van de lijn. Ze zijn echter ook moeilijk te verpompen en kunnen aanleiding geven tot allerlei problemen, inclusief een tekort aan aanzuigkracht, doseringsfouten vanwege pulsaties en hoge onderhoudskosten. Om dat te vermijden biedt Watson-Marlow met de MasoSine Certa positieve verdringerpompen een ruime waaier aan oplossingen. De verschillende modellen zijn geschikt voor het verpompen van vloeistoffen met een hoge viscositeit (tot 8 miljoen cP) met opbrengsten tot maximum 255.000 l/uur. Daarvoor maken ze gebruik van de MasoSine sinustechnologie. Daarbij transporteert een sinusvormige rotor de vloeistof behoedzaam door de pomp, waardoor onder meer shear en energieverbruik bij hoge viscositeit drastisch beperkt worden. De krachtige aanzuiging en geringe pulsaties zorgen voor een hoge en bovenal constante flow met een minimum aan energieverbruik.

Hier wordt de sinuspomp ingezet voor het verpompen van bijvoorbeeld marinades.

Hygiënisch ontwerp

Met één enkele as en rotor is er geen noodzaak voor complexe tandwieloverbrenging of meerdere afdichtingen. De Certa pompen kenmerken zich dan ook door een hygiënisch ontwerp. Ze worden standaard geleverd met een EHEDG- (Type EL Klasse I en nu ook EL Aseptische Klasse I) en 3A-certificaat. De pompen zijn geschikt voor CIP-cleaning, maar laten zich ook anders kenmerken door een grote eenvoud in onderhoud. Zo wordt niet alleen de downtime tijdens het onderhoud beperkt, maar worden ook het verbruik van reinigingsmiddelen en andere stilstanden vermeden. Het onderhoud zelf neemt slechts enkele minuten in beslag en kan zonder demontage worden uitgevoerd door een lijnoperator. Om de drempel nog verder te verlagen, lanceerde Watson-Marlow onlangs bovendien de Certa AR app. Via die eenvoudige tool kunnen operatoren snel terugvinden welke gereedschappen ze voor het onderhoud nodig hebben en krijgen ze duidelijke, visuele stap-voor-stap instructies. Die worden dankzij de augmented reality technologie zelfs rechtstreeks op de eigen pomp geprojecteerd.

De verschillende modellen zijn geschikt voor het verpompen van vloeistoffen met een hoge viscositeit, tot 8 miljoen cP.

Veelzijdig, in elk deel van het proces

De mogelijkheden van de MasoSine Certa pompen zijn uitgebreid. Niet alleen kunnen ze toegepast worden in talrijke sectoren, maar ook in heel diverse processen – aan het begin, midden of einde van de lijn. Zo worden de pompen wereldwijd in verschillende brouwerijen ingezet bij het oogsten en overdragen van gist, staan ze op talrijke afvullijnen voor onder andere vloeistoffen, sauzen, pasta’s en marinades en worden ze toegepast om bijvoorbeeld olie of siroop aan bereidingen toe te voegen. Dankzij de constante flow kan dat zelfs zonder toevoeging van specifieke weegapparatuur. Het betrouwbare debiet zorgt er immers voor dat er altijd net de juiste hoeveelheid gedoseerd wordt. In de vleesverwerkende industrie worden MasoSine Certa pompen zelfs ingezet om dikke lappen rauwe, gemarineerde kip aan een constante snelheid richting de oven te verpompen, zonder verlies van vocht of marinade.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details